A.Tsiprui tariasi su ES lyderiais, ECB didina spaudimą Graikijai

ECB pasklidusios informacijos nekomentuoja.

A.Tsipro laukė sudėtingi pokalbiai su ES vadovais.<br>AP nuotr.
A.Tsipro laukė sudėtingi pokalbiai su ES vadovais.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Feb 12, 2015, 7:39 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 9:03 AM

Euro zonos finansų ministrams nesusitarus, kaip elgtis su Graikijos įsiskolinimu, ECB valdyba surengė telekonferenciją ir pasitarė, kaip ilgai finansų institucija gali ir toliau išlaikyti sėkmingą Graikijos bankų veiklą.

Bankas atsisako komentuoti vykusią diskusiją, tačiau du patikimi šaltiniai nurodo, kad kyla susirūpinimas dėl centrinio Graikijos banko skubios paramos likvidumui didinti (ELA) programos naudojimo ir jos pakankamumo. Tai vienintelė galimybė bankams gauti lėšų, nes dar praėjusios savaitės trečiadienį ECB nurodė laikinai sustabdantis leidimą Graikijos bankams naudoti vyriausybės obligacijas kaip užstatą paskolai gauti.

Atvykdamas į savo pirmąjį ES viršūnių susitikimą A. Tsipras reporteriams teigė: „Esu tvirtai įsitikinęs, kad kartu mums pavyks priimti visiems perspektyvų sprendimą ir užgydyti taupymo priemonių sukeltas žaizdas, susidoroti su humanitarine krize visoje ES ir grąžinti Europą į augimo bei socialinės sanglaudos kelią“.

Savo ruožtu, ECB valdybos narys Peteris Praetas nurodo, kad centrinis bankas taikys Graikijai šiuo metu galiojančias ELA nuostatas. „Labai svarbu, kad bankai, kuriems iš neatidėliotinos pagalbos likvidumui didinti fondo taikoma parama, išliktų mokūs“, – teigė pareigūnas leidiniui „The Financial Times“. Tokie komentarai rodo, kad centrinis bankas ruošiasi nutraukti finansavimą, jeigu Graikijai nepavyks susitarti su savo kreditoriais prieš vasario pabaigoje nutrūkstant 240 mlrd. eurų vertės paramos programai. Tuomet Graikijos bankams kyla grėsmė, kad indėlininkai masiškai atsiims savo kapitalą, o tai reikštų viso sektoriaus žlugimą.

ECB šaltiniai ketvirtadienio vakarą pranešė, kad Europos centrinis bankas padidino paramos likvidumui didinti apimtis Graikijos bankams iki 65 mlrd. eurų, ketvirtadienį nurodo . Apie tai praneša „EUbusiness“.

„Šiandien vykusios telefoninės konferencijos metu ECB pratęsė skubios paramos likvidumui didinti (ELA) programą viena savaite“ bei suteikė Graikijai „jos prašytą sumą“, – sakė artimas Graikijos centrinio banko šaltinis naujienų agentūrai AFP, tačiau konkrečios sumos nenurodė.

Kitas šaltinis teigia, kad skubios paramos lėšų dydžio ribos Graikijos komerciniams bankams padidintos 5 mlrd. eurų, t.y. daugiau nei 60 mlrd. eurų, kurie patvirtinti praėjusią savaitę.

ECB pasklidusios informacijos nekomentuoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.