Europos Komisija tiesia pagalbos ranką kiaulininkystei

Europos Komisija parengė ir ES

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2015-02-26 11:32, atnaujinta 2018-01-12 06:08

Sprendimas aktyvuoti vieną iš ES rinkos reguliavimo priemonių buvo priimtas atsižvelgiant į užsitęsusią įtemptą situaciją kiaulienos sektoriuje, kai pernai antrą pusmetį kiaulienos kainos pradėjo ristis žemyn, o kiaulių gamybos ūkių finansiniam stabilumui iškilo pavojus.

Tikimasi, kad laikinas savanoriškas kiaulienos pašalinimas iš rinkos ir jos laikymas kurį laiką šaldyklose padės atkurti pusiausvyrą rinkoje ir kiaulių supirkimo kainos vėl pradės kilti.

Privatus saugojimas – viena iš rinkos reguliavimo priemonių, skirta rinkai stabilizuoti – šios mėsos pasiūlai vidaus rinkoje sumažinti ir jos kainai didinti. Taikant šią priemonę (ar apsisprendus naudotis), kiaulių mėsa būtų laikinai išimama iš rinkos, saugoma nustatytą laikotarpį, o šiam laikotarpiui pasibaigus – realizuojama.

Šia privataus saugojimo priemone galės naudotis ir mūsų kiaulienos sektorius (sektoriaus atstovai), už supirktų, paskerstų kiaulių tam tikrų skerdenos dalių saugojimą gausiantys ES nustatytą paramą.

Lietuvoje privatų kiaulienos saugojimą administruos Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūra. Paraiškas sutartims dėl privataus kiaulienos saugojimo pasirašymo galės teikti ūkio subjektai – įmonės PVM mokėtojos, turinčios tinkamus šaldytuvus kiaulienai saugoti. Vienas ūkio subjektas galės teikti paraišką tik pagal vieną numatytą saugotinos kiaulienos kategoriją (iš viso EK nustatė 6 kategorijas), nurodant atitinkamą tos kategorijos kombinuotosios prekių nomenklatūros kodą.

Ūkio subjektas turės nuspręsti, kokį laikotarpį – 90 dienų, 120 dienų ar 150 dienų – jis norės saugoti mėsą, kad gautų nustatytą paramą už jos saugojimą. Paramos už saugojimą dydis eurais už toną priklauso nuo saugomų kiaulių skerdenų ar jų dalių ir saugojimo laikotarpio ilgio ir gali svyruoti nuo 230 iki 305 eurų. Minimalus kiekis, kurį bus galima padėti privačiam saugojimui, yra 10 tonų kiaulienos be kaulų, arba 15 tonų su kaulais. Parama privačiam saugojimui bus teikiama tik už klasifikuotą, pagal reikalavimus suženklintą, atitinkančią veterinarijos, higienos reikalavimus kiaulieną. Mėsa atiduodama saugoti šviežia atšaldyta, o toliau laikoma užšaldyta.

Paskutinį sykį privataus saugojimo schema kiaulienai Europos Sąjungos mastu buvo taikoma 2011 m., kai į šaldytuvus visoje ES buvo padėta saugoti 142 tūkst. t kiaulienos. Šiuo metu veikia ir pieno produktų privataus saugojimo schema, kuriuo Lietuva aktyviai naudojasi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.