Kokie iššūkiai laukia Lietuvos ekonomikos?

Europos Komisija (EK)

Gamykloje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gamykloje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 26, 2015, 3:54 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 4:58 AM

EK ataskaitoje pabrėžiama, kad nuo 2011 m. Lietuvoje atkurtas tvirtas ekonomikos augimas ir žymiai sumažėjo nedarbas. Vis dėlto šalis susiduria su iššūkiais, kurie galėtų turėti neigiamą poveikį Lietuvos ekonomikai ateityje.

„Yra galimybių mokesčių sistemą padaryti palankesnę augimui. Mokestinės pajamos didele dalimi priklauso nuo netiesioginių mokesčių ir darbo jėgos apmokestinimo, o iš aplinkos ar turto mokesčių surenkamų pajamų dalis tebėra nedidelė“, – rašoma dokumente.

Anot EK, Lietuvos augimo potencialas susiduria su struktūriniais iššūkiais, kylančiais dėl visuomenės senėjimo, atsirandančio profesinių gebėjimų trūkumo ir mažų investicijų, ypač į mokslinius tyrimus ir plėtrą. Darbinio amžiaus gyventojų skaičius sparčiai mažėja, o tai turi poveikį pensijų sistemos tvarumui.

EK taip pat pabrėžia, kad svarbu tobulinti darbo santykių reguliavimą, mažinti gyventojų, kuriems gresia skurdas ar socialinė atskirtis, dalį ir tęsti Lietuvos integravimą į Europos energijos rinkas, kad būtų gerinamas energijos tiekimo saugumas.

Iki balandžio vidurio valstybės narės Komisijai turėtų pateikti savo nacionalines reformų programas ir stabilumo arba konvergencijos programas. Remdamasi visais šiais šaltiniais, gegužės mėn. Europos Komisija pateiks naujas konkrečioms šalims skirtas rekomendacijas 2015-2016 m., kuriose bus nurodyti spręstini prioritetiniai klausimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.