Rublis sminga, jo kaina kyla

Ar gali nuvertėjusi valiuta pasidaryti brangesnė? Gali. Geriausias pavyzdys – gerokai pabrangęs Rusijos rublis.

Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka („Lietuvos rytas“)

Feb 26, 2015, 9:16 AM, atnaujinta Jan 12, 2018, 6:38 AM

Ar galėjo rublis pabrangti? Juk kaip ir metų pradžioje, taip ir dabar dolerio kaina sukasi apie 62, o euro – apie 70 rublių.

Bet spausdinti nacionalinę valiutą Rusijai tapo gerokai brangiau nei prieš metus.

Pusiau rusiška valiuta

Maža to, paaiškėjo, kad rublis net nelabai gali būti vadinamas rusišku. Rusijoje gaminamas tik jam spausdinti skirtas popierius.

Visa poligrafijos įranga ir specialūs dažai – iš Šveicarijos, dažų priedai – iš Vokietijos. Netgi metaliniai siūlai, į kiekvieną banknotą įdedami kaip apsaugos detalė, atkeliauja iš Italijos.

Ne veltui apie pusę rublius spausdinančios kompanijos „Gosznak“ pinigų už medžiagas iškeliauja į užsienį. Tenykščiams pardavėjams tenka mokėti toli gražu ne rubliais.

Išlaidos gerokai išaugo

Apskaičiuota, kad anksčiau pagaminti banknotą, nelygu jo vertė, kainavo nuo 0,6 iki 2 rublių (1–3 euro centus). Tačiau praėjusių metų pabaigoje paties rublio kursas smarkiai krito, o Šveicarijos frankas visai neseniai gerokai pabrango.

Todėl išlaidos užsienyje perkamoms medžiagoms išaugo net 32 proc.

Tiek pat pakilo ir rublio kaina, bet ne vertė.

Teoriškai Rusija pati galėtų pasirūpinti banknotams spausdinti reikalingais dažais. Antai „Gosznak“ skelbia pirkęs jų iš Rusijos kompanijos „San Chemikel“.

Tačiau laikraštis „Izvestija“ netruko išsiaiškinti, kad ši bendrovė tėra antrinė amerikiečių „Sun Chemicals“ įmonė.

Ši JAV kompanija jau senokai nori pastatyti gamyklą prie Maskvos, bet dėl biurokratinių kliūčių niekaip nepavyksta to padaryti.

Lieka sankcijų grėsmė

O kol rublis toks priklausomas nuo užsienio, Rusija bet kada gali likti be valiutos – užtenka, kad ES arba Šveicarija papildytų sankcijų paketą ir uždraustų tiekti šias medžiagas Maskvai.

Tiesa, Šveicarijos vyriausybės atstovai kol kas pareiškė nieko panašaus nesirengiantys daryti: „Šiuo metu nėra planų įtraukti „Gosznak“ į įmonių, kurioms taikomos sankcijos, sąrašą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.