Teisybės paieškos dzūką įginė į kampą

Septyniolika metų varėniškis Stasys Norkūnas mėgina atgauti nuosavybę, kuri paveldėjimo teise atiteko jo šeimai.

Daugiau nuotraukų (1)

Eugenija Grižibauskienė

Feb 27, 2015, 2:25 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 2:57 AM

Nuosavybės atstatymo vajaus metu Varėnos rajone, Valkininkų seniūnijos žemėtvarkos skyriuje buvo traukiami numeriai, kuriais remiantis žmonėms buvo atstatoma žemės ir miško nuosavybė.

Į 6 ha miško pretendavusi Zosė Gilvanauskienė ištraukė šeštą numerį. Pagal gautą numerį moteriai atiteko brandus, maždaug 60-ties metų miškas, esantis Valkininkų seniūnijoje, Čižiūnų kaime.

Visa tai buvo užfiksuota dokumentuose.

Tačiau kažkokioms jėgoms suveikus, po kurio neliko nei akto, nei žadėtojo miško, nes jis atiteko kažkam kitam.

Duoda kada nori ir kiek nori

Mišką paveldėjimo teise panorusi atsiimti Norkūnų šeima buvo šokiruota, sužinojusi, kad teisėta nuosavybė atsidūrė kitose rankose.

Pradėjusiam varstyti Varėnos žemėtvarkos duris S.Norkūnui vargais negalais pavyko atgauti 2 ha miško, vėliau – dar plotelį. Tiesa, visai kitoje vietoje.

Liko neatstatyta daugiau kaip trečdalis nuosavybės – 2,11 ha miško.

Negauna dokumentų

Pašnekovas teigė, dešimtį metų rašantis pareiškimus, bet valdininkai net nesiteikia atsakyti.

„Rašiau ne vieną prašymą, kad teisėtai pagal ištrauktą numerį būtų grąžinta nuosavybė, bet žemėtvarkininkai nereaguoja. Prašiau išduoti kopiją to akto, kuriame pažymėta, kurioje vietoje turėjo būti atmatuotas mus atitekęs miškas, tačiau man jo neduoda susipažinti.

Žemėtvarkininkė Drąsutė Antropikienė, atsakinga už Valkininkus, dabar tikina, kad to akto iš viso nėra. Bet jis buvo, ji man pati jį rodė. Ir ilgą laiką buvo žadėta kopiją atsiųsti, bet aš jos taip ir negavau. Sunaikino jį, ne kitaip“, – spėjo varėniškis.

Valdininkų nuomone, miškas nuvertėjo

Praėjusią savaitę, apsilankęs Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) prie Žemės ūkio ministerijos Varėnos skyriuje S.Norkūnas sužinojo, kad jam yra atmatuota 54 arai miško.

Neva, perkainavus ankstesnę nuosavybę jam jau tik tiek priklauso. Tačiau tarp miškų gyvenantis dzūkas žino: miško vertė su metais tik auga.

„Man priklauso 2,11 ha, o tarnyboje iš manęs tik pasijuokė. Man sako: „Imk tiek, kiek atmatuota, ir džiaukis“. Aš nesutikau ir dokumentų nepasirašiau, nes tada jau teisybės neberasiu. Tada man pasakė, kad atsiųs dokumentus paštu ir niekur nesidėsiu, turėsiu sutikti“, – praėjusios savaitės pokalbį su žemėtvarkininkais prisiminė S.Norkūnas.

Anot NŽT Varėnos skyriaus vyriausiojo specialisto Vladimiro Valiukonio, miško savininkas tiesiog negirdi, kas jam sakoma.

„Mes buvome jį išsikvietę, informavome, tačiau šis žmogus neteisingai interpretuoja tą grąžinimą. Jam buvo grąžintas lygiavertis turtas ne pagal plotą, bet pagal vertę. Ir išaiškinta, bet jis nenori girdėti“, – sakė jis.

Apie dingusius dokumentus, kurie buvo paruošti anuomet, kai buvo traukiami numeriai, pašnekovas atsisakė komentuoti. Jo teigimu, tai ne jo, o tarnybos vadovybės reikalas.

Skundų būta ir daugiau

lrytas.lt primena, kad prieš kurį laiką į Seimo kontrolierių įstaigą su skundu kreipėsi viena Varėnos gyventoja. Ji skundėsi, kad Varėnos rajono žemėtvarkos skyriaus specialistai, spręsdami nuosavybės valdytą žemę Varėnos rajone, savivaliauja. Nusižengdami įstatymui, atsakymus į pareiškėjos užklausas ruošdavo iki keturių mėnesių arba iš viso neatsakydavo.

Paradoksalu, bet rašte, kuriame pareiškėja skundė Varėnos skyriaus žemėtvarkos vyriausiosios specialistės D.Antropikienės veiksmus, to pačio skyriaus vedėjos Onos Savickienės įsakymu minėtoji specialistė buvo paskirta komisijos, kuri tikrino skundą, pirmininke.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.