Kaziuko mugė tikisi iš pirkėjų kišenių ištraukti milijoną eurų

„Vieną kartą metuose imu ir paleidžiu vadžias – prisiperku žuvies. Parduotuvėje tokios, kaip Kaziuko mugėje, neįmanoma rasti. Joje žuvis juk šviežia. Bent jau man smirstelėjusios dar niekada neteko nusipirkti. Tad ėjau į mugę specialiai dėl žuvies“, – tiesdama 20 eurų „Rusnės žuvimi“ prekiaujančiai pardavėjai, vilnietė į krepšį įsimetė kvepiančių rūkytų jūrinių ešerių bei karpio.

Mugės prekeiviai savo gaminių kainų nepakėlė ir litus į eurus vertė kuo tiksliau.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mugės prekeiviai savo gaminių kainų nepakėlė ir litus į eurus vertė kuo tiksliau.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė, Vakaris Deksnys

Mar 6, 2015, 12:20 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 10:31 AM

Penktadienis – pirmoji Kaziuko mugės diena. Tačiau prekybos ratas sukasi iš labo ryto.

„Dirbk“, – stumtelėjo pardavėjas savo kolegą link prekystalio, ant kurio išrikiuoti bendrovės „Vetagra“ spaudykloje „Senoji aliejinė“ išspausti aliejai. 250 ml talpos buteliukas sėmenų aliejaus kainuoja 2,4 euro – bene dviem eurais pigiau, nei įprastą dieną ties Žemės ūkio ministerija dūzgiančiame ūkininkų turgelyje.

Kainų nepakėlė

Duonos kepėjai, mėsos produktų gamintojai, bitininkai, amatininkai – visi kaip vienas tikino, kad savo prekių nepabrangino. Jos kainuoja maždaug tiek pat, kiek ir prieš metus.

Vis dėlto tai pirmoji mugė istorijoje, kai pirkėjams iš piniginės tenka traukti eurus. Ir perkratyti mintyse pernykštes kainas litais.

Pavyzdžiui, Lietuvos tautinį paveldo sertifikatą turinti įmonė iš Šakių „Gulbelės kepyklėlė“ už ruginės duonos kilogramą prašo 1,45 euro. Pernai ji kainavo tiek pat – 5 litus.

Dairosi naujovių

Radviliškio kaimo duonos kepėjų Audronės ir Albinos Kisielių kepinių lentynose – ir „naujienos“, ir tradiciniai gaminiai.

Pasak kepyklos gamybos vedėjos Genutės Štarienės, mugė mugei nelygi, tačiau „Kaziuke“ apyvarta paprastai būna didžiausia. Per tris mugės dienas gaminių parduodama maždaug už 4350 eurų (apie 15 tūkst. litų).

„Ką kepam, tą ir suvežėm. Duoną mugėje žmonės greitai išgraibsto. Pastaruoju metu labiausiai perka viso grūdo duoną. Iš tokių miltų neseniai pradėjome ją kepti. Bet pirkėjai akimirksniu aptiko“, – sakė G.Štarienė.

Kainos per metus nepasikeitė. Kilogramas naminės duonos kainuoja 2 eurus (6,9 lito). Nepigiai, bet ir gamyba yra brangi.

Nuspalvino ąsočius

„Šiemet prekiaujame kitaip nei ankstesniais metais – patys išsinuomojome prekybos vietą. Turime tautinio paveldo sertifikatą, tad anksčiau už prekybos plotą nereikėjo mokėti. Bet šiemet į mugę atsivežėme ir kitokių molio ąsočių, spalvotų, ne tik išmargintų tautiniais lietuviškais raštais – įvairesnių gaminių norisi pirkėjams pasiūlyti“, – sakė keramikė Jolanta Liškauskienė.

Ąsočių ąsotėlių kainos nuo 4 eurų stiebiasi iki 40-ies. Jos priklauso ir nuo gaminių dydžio, ir nuo raštų originalumo, sudėtingumo. 

Tačiau kaina tokia pat, kaip ir pernykštė.

„Mes dar gaminame įvairių keraminių suvenyrų, daugiau jų parduodame užsienyje vykstančiose mugėse. O štai ąsočiai – Kaziuko mugės gaminys. Jei geras oras, tuomet namo važiuojame tuščiomis, viską pardavę“, – sakė keramikė.

Apyvartai neišvengiamai daro įtakos ir gamta, ir prekybos vieta. Pernai per mugę spigino saulė, tad ąsočių pavyko parduoti maždaug už 10 tūkst. litų (apie 3 tūkst. eurų).

Mėsos neišsižadėjo

„Sūdytų ar šaltai rūkytų lašinių?“ – pardavėja Irena kiekvieną įmonės „Doros mažmena“ gaminių pirkėją apdovanoja dėmesiu. Penktadienis – dar ta diena, kai skųstis nuovargiu mugės prekeiviams nedera.

Lašinių kilogramo kaina – 6 eurai. O štai rūkytos nugarinės „Palendrica kaip pas babą“ kilogramas kainuoja 15 eurų.

„Nugarinė – brangiausias gaminys. Bet ją mugėse pirmiausia žmonės ir išgraibsto. Pernai jos kilogramo kaina buvo maždaug ta pati – 50,9 lito. Šiemet kainą suapvalinome iki 15 eurų. Tad šiek tiek – 25 euro centais pirkėjams tenka mokėti brangiau“, – sakė Irena.

Pernai Kaziuko mugėje gaminių buvo parduota maždaug už 15 tūkst. litų – 4350 eurų.

Jos teigimu, mugėse apskritai žmonės noriai perka rūkytus mėsos gaminius. Ir kaimynai lenkai „Doros mažmeną“ mielai kviečiasi į muges. Nes, anot Irenos, žino, kad gaminiai iš Lietuvos ūkiuose užaugintų kiaulių yra ypač gardūs.

„Gyvulius patys įmonės šeimininkai perka Žemaitijoje – Šiaulių rajone. Juk ne paslaptis, kad mėsos kokybei didžiausios įtakos turi geri pašarai“, – užsiminė pašnekovė.

Ir medaus kaina nepakito

Gintauto Grigaičio bityne suneštam medui suteiktas išskirtinės kokybės sertifikatas. Ne šiaip sau, nes bitės jį suneša iš Žemaitijoje besidriekiančių miškų.

Kainų bitynas nekeitė – kilogramo kaina išliko 5,8 euro – 20 litų. Tai brangiau, nei įprasta medaus kaina, nes pernai už jo kilogramą bitininkai prašė 16–17 litų.

Anot bitininko, jo šeima specialiai pirko sodybą Peklinės miškuose Plungės rajone, kad tik bitės galėtų sunešti medų, nekliudydamos žemdirbių laukų.

Bitininkas visą medų, suneštą 240 bičių šeimų, parduoda Lietuvoje, daugumą – didžiosiose mugėse.

Tikisi milijono eurų apyvartos

Penktadienį tikslus mugės dalyvių skaičius dar buvo neaiškus, nes paskutinieji vis dar registravosi. Tikimasi, kad iš viso bus per 1700 prekeivių.

Iš klientų kišenių per tris mugės dienas jie turėtų ištraukti milijoną eurų. „Buvo tokie skaičiavimai, kad vidutiniškai kiekvieno dalyvio apyvarta turėtų siekti apie 500 eurų. Tai padauginus ir išeitų beveik milijonas“, – aiškino mugės rengėjas Vytenis Urba.

Tiesa, nemenką dalį pajamų teks atseikėti už ploto nuomą, kuri tikrai nėra pigi. Trims dienoms nykštukinis 2 kvadratinių metrų plotas atsieina 21,27 euro, o už vietą didžiausiai 9 kvadratinių metrų palapinei reikia sumokėti 95,71 euro. Prekyba iš automobilio tam skirtose vietose įvertinta 127,62 euro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.