Lietuvos prioritetas – inovacijomis paremtas verslas

Ūkio ministerija, skatindama inovacijų diegimą šalyje, 2007–2013 metų Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų finansavimo laikotarpiu paskirstė 214,33 mln. eurų įmonių mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros (MTEP) veiklai. Verslui tai itin svarbi parama, nes nuo inovacijų diegimo, investicijų į mokslinius tyrimus ir eksperimentinę plėtrą priklauso mūsų šalies įmonių konkurencingumas ir eksporto rezultatai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 16, 2015, 11:05 AM, atnaujinta Jan 9, 2018, 9:24 PM

Inovacijų diegimas – verslo pažangos rodiklis

Inovacijos – vienas iš svarbiausių šalies ekonomikos vystymosi veiksnių ir pagrindinių ekonominės plėtros variklių, įgalinančių pasiekti aukštą veiklos produktyvumo lygį. Skatinant mokslo ir verslo partnerystę mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros ir inovacijų srityse, naujų inovatyvių produktų bei paslaugų kūrimą, tuo pačiu technologinių įmonių skaičiaus didėjimą, galima tikėtis šalies ekonomikos spartesnio vystymosi.

Dabartinį nedidelį Lietuvos tarptautinį konkurencingumą lemia naudojamos pasenusios technologijos, nepakankama įmonių inovacinė veikla, aukšta šios srities finansavimo rizika, nepakankamas smulkiojo ir vidutinio verslo prieinamumas prie finansavimo šaltinių, tiek pradinėje veiklos stadijoje, tiek tolimesniuose vystymosi etapuose. Dėl to parama žiniomis paremtam verslui, skatinanti inovacijas, bendradarbiavimą, technologijų perdavimą yra labai reikalinga keliant bendrą inovatyvumo lygį Lietuvoje, didinant kuriamų produktų konkurencingumą tarptautinėje rinkoje.

Į priekį padeda žengti ES investicijos

Sparčiai augant ekonomikai, Lietuvos įmonių poreikis išoriniams finansavimo šaltiniams didėja. ES struktūrinių fondų investicijos yra puiki galimybė įmonėms bei organizacijoms įgyvendinti naujas idėjas ir investicinius projektus. Šios investicijos suteikia galimybę tobulinti, atnaujinti esamas technologines linijas ir sistemas, atlikti mokslinius tyrimus, stiprinti technologinę bazę įmonių vykdomiems moksliniams tyrimams ir eksperimentinei plėtrai ir inovacijoms kurti, ugdyti darbuotojų kompetenciją, taip sustiprinant įmonės poziciją konkurencinėje aplinkoje.

Mokslas ir verslas mokslo ir technologijų parkuose (MTP) naudojasi bendromis žiniomis Mokslo ir technologijų parkuose įsikuria įmonės, atliekančios taikomuosius mokslinius tyrimus bei vykdančios kitą inovacinę veiklą. Šiuose parkuose teikiamos specializuotos pridėtinės vertės paslaugos, tokios kaip žinių ir technologijų perdavimas, technologijų ir inovacijų potencialo vertinimas, technologiniai ir inovaciniai auditai, taip pat specializuotos konsultacijos bei verslo inkubavimo paslaugos. Šiuo metu Lietuvoje aktyviai veikia 10 MTP, teikiančių įmonių inkubavimo paslaugas. MTP pagrindinis tikslas yra didinti regiono ar tam tikros teritorijos konkurencingumą, organizuojant žinių ir technologijų perdavimą iš mokslo ir studijų institucijų į įmones ir rinką, taip pat aktyviai skatinant naujų inovatyvių įmonių kūrimąsi. Mokslo ir technologijų parkai – tai geriausia vieta verslui, kuri suteikia galimybę įmonėms ir mokslui susitelkti ir panaudoti bendras žinias.

Dėl šių priežasčių MTP yra vienas iš Ūkio ministerijos instrumentų, kuriuo skatinamas jaunų inovatyvių įmonių kūrimasis, dalinantis jų verslo pradžios riziką: MTP lengvatinėmis sąlygomis nuomoja naujoms inovatyvioms įmonėms patalpas ir įrangą, teikia joms technologijų perdavimo, intelektinės nuosavybės apsaugos, tyrimų komercinimo, mokymų, rinkodaros ir kitas paslaugas.

2014–2020 inovacijos išliks prioritetine sritimi

Naujuoju periodu planuojama stiprinti MTEP veiklą, išplečiant teikiamų paslaugų spektrą, tai yra skatinant klasterizacijos procesus, žinių ir technologijų perdavimą, tarpininkaujant pradedančiam inovatyviam verslui pasinaudoti rizikos kapitalo fondais ir kitomis finansinėmis priemonėmis – lengvatinėmis paskolomis, garantijomis ir pan., nes tokia parama mažiau iškraipo konkurenciją, be to, lėšos grįžta ir gali būti panaudotos pakartotinai investuojant į kitas įmones.

2014–2020 m. ES priemonės, kurių pareiškėjais galėtų būti MTP, bus formuojamos taip, kad projektai būtų koncentruoti į aukštą pridėtinę vertę kuriančių paslaugų teikimą. Bus siūloma įtraukti verslo sektorių į MTP valdymą, siekiant didesnio MTP veiklos efektyvumo bei veiklos orientavimo į verslo inovacinių gebėjimų didinimą ir inovacinės veiklos skatinimą ir populiarinimą. Iš viso šiuo periodu numatytų priemonių įgyvendinimui planuojama skirti daugiau nei 326 mln. eurų ES struktūrinių fondų investicijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.