Masinė gintaro gavyba Lietuvoje – jau ne už kalnų

Išmuš ta diena, kai galėsime pasakyti: „Lietuvos gintaras, pagamintas Lietuvoje“. Šitaip viliasi Vilniuje vykstančios tarptautinės parodos „Amber Trip“ rengėjai. Jie pasidžiaugė, kad pastaraisiais metais padėtis keičiasi. Gintaro Lietuvos perdirbėjams labai stigo – žaliavą jie vežėsi iš Kaliningrado srities, o dabar optimizmas auga, mat veriasi naujos galimybės išgauti gintarą ir Lietuvoje.

Veriasi naujos galimybės išgauti gintarą ir Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Veriasi naujos galimybės išgauti gintarą ir Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Mar 19, 2015, 11:39 AM, atnaujinta Jan 9, 2018, 12:25 PM

Kaip sakė Lietuvos geologijos tarnybos direktorius Jonas Satkūnas, didžiausiais ištekliais Lietuvoje išsiskiria Kuršių marios, ties Juodkrante yra 112 tonų gintaro. Iš viso regione galėtų būti apie 230 tonų. 

Šiuo metu Aplinkos ministerija rengia ir derina teisės aktų projektus, kuriuose numatoma keisti mokesčių už gintaro išteklių naudojimą tarifus ir apibrėžti taisykles, taikytinas šiai veiklai. Tikėtina, kad artimiausiu metu bus pradėta ir gavyba. Tam, anot J.Satkūno, reikės atlikti išsamų poveikio aplinkai vertinimą.

„Amber Trip“ parodos organizatorius Giedrius Guntorius sakė, kad šiemet paroda grįžo į 2006 metų, dar kai nebuvo ištikusi ekonomikos krizė.

Jau yra įmonių, kurios norėtų išgauti gintarą. Tuo labiausiai susidomėjusios šešios bendrovės, tai Lietuvos gintaro perdirbimo įmonės. Joms tam reikia pasiruošti, įsigyti tinkamos įrangos.

„Lietuva netaptų gintaro perpardavinėtoja, kaip kad Rusijoje“, – patikino G.Guntorius.

Svarstoma, kad galėtų būti nustatyta 30 tonų kvota per metus. Nustačius tokią kvotą, Juodkrantėje gintaro pakaktų 5-6 metams. O gavus leidimus išgauti gintarą ir kituose plotuose Lietuvoje, ištekliai nesibaigtų dešimtmetį.

Rinkoje vienas kilogramas gintaro kainuoja kelis tūkstančius eurų.

Tačiau pastaraisiais metais padėtis keitėsi. Tarkim, nelikus deficito, kurį buvo sukūrusi daugiausia Kinija, gintaro kaina nuo 2014 metų liepos sumažėjo 30 proc.

Lietuviams užkardą buvo pastatęs ir Kaliningrado regionas – iš ten nebuvo galima tiesiogiai įsigyti gintaro. Tačiau lietuviai rado kitų rinkų.

Lenkijoje išduotos 26 licencijos išgauti gintarą. Atsivėrė gintaro keliai ir iš Ukrainos.

Tiesa, Ukrainoje reikalus strigdo karinė įtampa.

Gintarui žvalgyti konkursą Lietuvoje ketinama skelbti dar šiemet.

„Galima tai vadinti pelningu verslu. Juolab gintaro kainos svyruoja, priklausomai nuo paklausos“, – sakė J.Satkūnas.

Anot jo, yra ir bandymų nelegaliai verstis gintaro gavyba.

Vilniuje vykstančioje parodoje galima išvysti ir grynuolį akmenį, atkeliavusį iš Kuveito. Jis didesnis už Palangos Saulės akmenį. Taip pat į parodą pasikviestas Gintaro kambarį restauravęs specialistas.

Parodos dalyviai atvyko ir iš Rusijos Kamčiatkos regiono, Japonijos, kitų šalių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.