Davidas Chinnas: „Lietuvos galimybės – dar neatskleistos“

Lietuvos gynybos ir saugumo pramonei atsiveria puikios perspektyvos. Karo pramonėje kursuoja vis didesni pinigai, kurių dalį gali atsiriekti į ją orientuotos įmonės. Apie tai penktadienį kalbėta generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijoje surengtoje tarptautinėje konferencijoje, skirtoje aptarti gynybos ir saugumo pramonės galimybėms ir bendradarbiavimui Europos Sąjungos ir NATO formatuose.

Lietuvoje yra gaminami įviarių rūšių bepiločiai lėktuvai.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Lietuvoje yra gaminami įviarių rūšių bepiločiai lėktuvai.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 20, 2015, 3:58 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 3:58 PM

Gausus verslininkų, Lietuvos ir užsienio kariuomenės atstovų būrys diskutavo apie karo pramonės keliamus reikalavimus ir Lietuvos verslo galimybes.

Krašto apsaugos ministerijos kancleris Tomas Gražiūnas pasidžiaugė, kad krašto apsaugos situaciją Lietuvoje iš esmės keičia ženkliai padidintas finansavimas. Tai leis įgyvendinti svarbias reformas.

„Teigiami pokyčiai Lietuvos nacionaliniame biudžete – didesnis krašto apsaugos finansavimas neabejotinai turės didelės įtakos mūsų karinės pramonės vystymuisi, tačiau, supraskime, tam reikės laiko“, – teigė jis.

Anot jo, labai svarbu, kad įgyvendinant minėtus pokyčius ir siekiant užtikrinti tobulinamos krašto apsaugos sistemos veikimą ir tinkamą pasirengimą atremti grėsmes, būtų sukurtos ar plėtojamos tam tikros karo pramonės sritys su būtina paslaugų sfera.

T.Gražiūnas akcentavo, kad svarbu ne tik pasinaudoti užsienio partnerių patirtimi sprendžiant saugumo problemas, bet privalu galvoti kaip išnaudoti ir vietinį potencialą pritraukiant investicijas, ieškant būdų kaip plėtoti karo pramonę, rasti tarpininkavimo būdų su verslo sektoriumi.

Pašnekovo teigimu, Lietuvai labai daug reiškia dalyvavimas tarptautinėse pratybose ir bendradarbiavimas su užsienio partneriais.

Jo žodžiais, mūsų šalis ateityje galėtų tapti tam tikra paslaugų platforma, išplėtojusi tam tikras karinės pramonės sritis.

Europos gynybos agentūros asociacijos vadovas Davidas Chinnas, pabrėžė, kad Lietuva vis dar yra tas regionas, kurio galimybės ir potencialas iki galo neatskleisti.

„Tam tikros karinės industrijos plėtra regione neabejotinai yra ne tik politinis klausimas, bet turime suprasti, jog privalo atsirasti aiškūs planai, kaip bus įgyvendinami vieni ar kiti projektai, kaip bus ieškoma jiems finansavimo ir panašiai“, – sakė jis.

D.Chino teigimu, verslo įsiliejimas į karo pramonės plėtrą neabejotinai turės įtakos tiek šios pramonės plėtrai, tiek ekonominiams procesams už jos ribų.

„Juk kalbame apie naujus tyrimus ir inovacijas. Žinoma, tam prireiks daug laiko ir investicijų“, – teigė konferencijos svečias.

Pranešėjo teigimu, pradėjus sparčiai vystyti karo pramonę, Lietuvai atsiveria puikios galimybės dalyvauti įvairiuose tarptautiniuose projektuose ir taip užsitikrinti finansavimą šalyje vystomoms inovacijoms.

Konferencijos metu buvo surengta lietuviškų gaminių ir paslaugų, skirtų saugumo ir gynybos pramonei, paroda. Savo gaminius pristatė Giraitės ginklų gamykla, bendrovės Polimasteris“, „Energus Power Solutions“, „Ritėjus“, „LiTak-Tak“, Baltijos pažangių technologijų institutas, „Altas“, „Pakilimo takas“.

Patirtimi dalinosi pasaulinių gynybos pramonės gigantų atstovai. Konferencijoje dalyvavo „SAAB“, „Patria“, „General Dynamics“, „Thales“, „Nexter“ bei „Ebit“ atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.