Originali ir elegantiška renovacija: misija – įmanoma

Įgyvendinant daugiabučio atnaujinimo projektą, daugiabučių gyventojams svarbu pasirinkti ne tik tinkamas fasado apšiltinimo priemones, bet ir pagalvoti apie namo išorinį vaizdą. Tinkamų namo spalvų parinkimas daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos dalyviams neabejotinai – viena iš svarbiausių ir įdomiausių renovacijos pusių. Juolab, kad modernizavimo programa, kurią įgyvendina Būsto energijos taupymo agentūra (BETA), suteikia gyventojams galimybę iš pagrindų pagražinti savo būstą.

Tinkamų namo spalvų parinkimas daugiabučių namų atnaujinimui – viena iš svarbiausių ir įdomiausių renovacijos pusių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Tinkamų namo spalvų parinkimas daugiabučių namų atnaujinimui – viena iš svarbiausių ir įdomiausių renovacijos pusių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 20, 2015, 7:02 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 5:49 PM

Apie tai, kaip Lietuvoje atrodo renovuojami namai ir ką žada renovacijos mados vėjai renovacijos programai šalyje įsibėgėjant – pokalbis su architektais Jolita Sarpaliūtė ir Albinu Mocevičiumi, kurie vadovauja įmonėms, padedančioms daugiabučių bendrijoms paversti savo namus ne tik šiltais, bet ir gražiais.

Dairosi ir į lenkus, ir į skandinavus

Kasdien rengiantys daugiabučių namų atnaujinimo projektus architektai pastebi – bėgant laikui lietuviai vis drąsiau ieško įdomių sprendimų atnaujindami savo būstą. Vis dėlto šioje srityje vis dar vyrauja klasikinės, „lietuviškos“ spalvos, o drąsos įgyvendinti iki tol neišbandytus sprendimus turi ne kiekviena namo bendrija.

Architektai pastebi, kad pavargę nuo blokinių namų pilkumos, vos prasidėjus Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programai, lietuviai bandė dairytis į kaimynus lenkus, kurie mėgsta ryškias spalvas – pavyzdžiui, salotinę, rausvą. „Pačioje pradžioje tikrai pastebėdavome polinkį į sintetines spalvas. Dabar spalvinius klausimus gyventojai sprendžia santūriau, labiau atsižvelgia į daugiabučio, viso rajono aplinką. Darbe dabar nemažai vadovaujamės skandinavų pavyzdžiais, vyraujančios spalvos – natūralios, žemės“ , – pasakoja Albinas Mocevičius.

Jolita Sarpaliūtė pastebi, kad Lietuvoje vis tik yra ryškiais fasadais išsiskiriančių daugiabučių. „Teko matyti ir margai žalią daugiabutį. Tokie sprendimai rėžia akį ir nedera prie supančios aplinkos, tad džiugu, kad panašūs pavyzdžiai nelabai prigyja, yra vienetiniai“, – sako ji.

Svarbų vaidmenį vaidina architektai

Rengiant konkretų namo atnaujinimo projektą, gyventojams talkina ir pataria architektai. Paprastai šie profesionalai pateikia keletą spalvinių sprendimų, iš kurių daugiabučių gyventojai gali pasirinkti sau tinkamiausią. Kai kada gyventojai dalyvauja spalvų parinkime dar ankstesnėse projekto rengimo stadijose, siūlo architektams savo idėjas. O laisvės vaizduotei tikrai yra.

„Renovuojant namus kreipiamas dėmesys į išskirtines fasadų apdailos detales. Pavyzdžiui, kai visam namo fasadui parenkama smėlio spalva, balkonus siūloma įrengti intensyvesnės, – pavyzdžiui, bordo, mėlynos ar žalios spalvos. Gražu, kai dera inteligentiški pilki atspalviai. Tačiau, bet kuriuo atveju, svarbiausia atsižvelgti į visą rajono kontekstą, kad namas nebūtų „išsišokėlis“, – pasakoja architektė J.Sarpaliūtė.

Ar miegamieji rajonai mirgės spalvomis?

Nepaisant įsišaknijusio požiūrio, kad senesnės statybos namai – vienodi, nuobodūs ir savo pilkuma sudarantys slegiantį įspūdį, abu architektai vienbalsiai sako, jog pilkumą reikėtų sklaidyti tikrai ne išmarginant kiekvieną namą vis kita ryškia spalva. Jų nuomone, paversti daugiabutį originaliu galima ir visai kitokiomis priemonėmis.

Pavyzdžiui, užsienyje populiarėja profesionalių menininkų tapyti daugiabučių namų fasadai. J. Sarpaliūtės nuomone, tokie sprendimai galėtų prigyti ir Lietuvoje: „Juk kalbame ne apie darkančius grafiti, bet apie profesionalių tapytojų darbus. Tai galėtų būti paveikslai, įvairia technika nupiešti abstraktūs piešiniai. Paprastai tokiais atvejais fasadų šiltino darbus atliekantys statybininkai paruošia sieną, o vėliau atėję menininkai ją papuošia. Šios fasadų erdvės galėtų būti patikėtos ir skulptoriams. Tokiu būdu namai įgautų daugiau išskirtinumo, individualumo“, – pasakoja architektė.

Siekia stebinti ne tik spalvomis

A.Mocevičius sako jau dabar pastebintis, jog renovuojant namus tiek namų bendrijos, tiek savivaldybės, su kuriomis būtina suderinti būsimą renovuojamo daugiabučio išvaizdą, ieško vis įdomesnių sprendimų.

„Ieškoma ne tik naujesnių spalvinių, bet ir konstrukcinių, balkonų sprendimų. Manau, kad žmonės tikrai yra pasiruošę drąsiau pasižiūrėti į tam tikrus dalykus. Tenka susitikti ir su namų bendrijomis, kurios jau žino, kokios namo išvaizdos norėtų, parodo tam tikrus pavyzdžius“, – apie besikeičiantį tautiečių požiūrį į daugiabučių modernizaciją pasakoja architektas. Abu pašnekovai ar kartą akcentuoja – svarbiausia, kad jokie sprendimai nebūtų stichiški, o priimti atsižvelgiant į esamą daugiabučio aplinką bei į tai, kaip atrodo greta esantys jau renovuoti namai.

www.atnaujinkimebusta.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.