Už trumpavaisių agurkų kilogramą – keturi litrai degalų

Šiųmetis pavasaris šviežių daržovių kainų neperrašė. Šiuo metu iš „Kietaviškių gausos“ šiltnamių į prekybos centrus gabenami trumpavaisiai agurkai, kaip ir pernai – brangūs. Jų kilogramo kaina sukasi apie 4,6 euro: už tiek pinigų degalinėje galima įsipilti 4,25 litro dyzelino arba apie 4 litrus benzino.

„Kietaviškių gausos“ šiltnamiai – vieninteliai Lietuvoje, kurie žiemą nestabdo veiklos ir anksti užaugina salotų bei agurkų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Kietaviškių gausos“ šiltnamiai – vieninteliai Lietuvoje, kurie žiemą nestabdo veiklos ir anksti užaugina salotų bei agurkų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Mar 27, 2015, 7:15 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 2:51 AM

Vis dėlto net ir brangių šios veislės agurkų parduotuvėse kol kas nematyt, – juos pirkėjai, atrodo, sparčiai išgraibsto.

Prieš porą metų trumpavaisiai agurkai buvo maždaug 1,2 euro (4 litais) pigesni. Bet jų kainas išpūtė ir pabrangusi energija, o šiemet – dar ir sumažėjusi pasiūla.

Kaina ir ispaniškų agurkų – panaši

Ilgavaisiai lietuviški agurkai parduotuvių lentynas pasiekė kovo pradžioje, bet šiek tiek vėliau nei ankstesniais metais. Jie yra maždaug perpus pigesni, nei tgrumpavaisiai. Šiuo metu jų kilogramas kainuoja 2,89 euro. Ispaniški – pigesni: jų kaina sukasi apie 2,3 euro, be to, šiuo metu „Maxima“, ir „Rimi“ yra paskelbusios akciją, ir kainą gana stipriai suspaudė – iki 0,87 – 1,15 euro.

Pasak bendrovės „Kietaviškių gausa“ direktoriaus Mindaugo Pupienio, šiemet pavasaris buvo šykštus saulės, todėl agurkai užderėjo šiek tiek vėliau, nei įprasta.

„Paprastai pirmosios daržovės visada yra gana brangios. Prekybos tinklai taip pat turi savo kainodarą.

Kainą nulemia ir didelė savikaina, ir santykinai maža pasiūla. Net ir ilgųjų agurkų iš Ispanijos šiemet atgabenama mažiau, nes vėsių orų pliūpsnis ir Pietų valstybėse sumažino derlių“, – sakė M.Pupienis.

Jo teigimu, Ispanijoje agurkai kainuoja kone tiek pat, kiek Lietuvoje, – kilogramas apie 2 eurus. Bet lietuviškų daržovių pranašumas – jos auginamos čia pat, Lietuvoje, tad kelias nuo šiltnamių iki parduotuvių lentynų tetrunka keletą valandų. Ir pirkėjai jų gali nusipirkti itin šviežių.

„Mūsų užaugintų daržovių kainos maždaug tokios pat, kaip pernai. Bet klimato pokyčiai sumažino pasiūlą, ir tai šiek tiek pakėlė kainas. O mes juk esame vienoje ES šalių valtyje – esame priklausomi nuo rinkos“, – užsiminė M.Pupienis.

Salotų pasiūla – didesnė

Salotų paklausa didesnė, nei agurkų. Tad jų augintojams šiek tiek tenka konkuruoti ir tarpusavyje – be „Kietaviškių gausos“ jas augina ir ūkininkas Evaldas Masevičius. Jų yra importuojama ir iš Estijos.

„Maxima“ parduotuvėse salotos vazonėlyje šiuo metu kainuoja apie 0,77 euro.

Poreikis – nemenkas

„Pirmųjų lietuviškų daržovių pirkėjai itin laukia. Kaip rodo mūsų duomenys, lietuviai pirmenybę teikia būtent savo krašto vaisiams ir daržovėms, nors pavasario pradžioje jie ir būna kiek brangesni nei įvežtiniai.

Kelių pastarųjų metų prekybos duomenys rodo, jog daržovių paklausa labiausiai išauga kovo viduryje ir rugsėjį, sulaukus pavasario ir rudens sezono lietuviškų vaisių bei daržovių derliaus“, – yra sakiusi bendrovės „Maxima LT“ Komercijos vadovė Nijolė Penkovskienė.

„Ilgavaisių agurkų derliui pradėjome ruoštis jau sausio pradžioje ir pirmąsias daržoves skinsime bei į parduotuves iškart vešime jau šį penktadienį. Planuojame, kad kovo mėnesį pavyks nuskinti apie 300–400 tonų produkcijos, arba beveik 27 sunkvežimius“, – pasakoja Justė Nasvytytė, UAB „Kietaviškų gausa“ prekybos organizatorė.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.