Klaipėdos regione mokslo ir inovacijų plėtrą skatina ES lėšos

Jei paklaustumėte klaipėdiečių, kuo stiprus pajūrio regionas mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacijų srityje, jie nė nedvejodami atsakytų: jūrinėmis technologijomis ir atsinaujinančia energetika. Gerindamas sąlygas ir kurdamas verslo aplinką, šias sritis aktyviai plėtoja VšĮ Klaipėdos mokslo ir technologijų parkas (KMTP), įgyvendindamas Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų lėšomis remiamus projektus pagal Ūkio ministerijos administruojamas priemones.

Klaipėdos mokslo ir technologijų parkas didina konkurencinį regiono pranašumą<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Klaipėdos mokslo ir technologijų parkas didina konkurencinį regiono pranašumą<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 30, 2015, 12:54 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 11:56 PM

Sustiprinta Klaipėdos regiono inovacijų ekosistema

Per kelerius metus KMTP savo iniciatyva ir partnerystės principu įgyvendino ir šiuo metu vykdo ne vieną projektą. Tačiau vienas svarbiausių projektų, kuriuo siekta sustiprinti inovacijų ekosistemą ir didinti Vakarų Lietuvos regiono konkurencinį pranašumą, tai pagal Ūkio ministerijos administruojamą priemonę „Inogeb LT-1“ įgyvendintas projektas – „Stipri inovacijų ekosistema – verslo konkurencinio pranašumo garantas“ (SIEK)“.

Įgyvendinant šio projekto veiklas, keliasdešimčiai Klaipėdos regiono įmonių buvo suteiktos mokslininkų konsultacijos įvairiose srityse – optimizuojant gamybos procesus, stiprinant mechaninių sistemų patikimumą, rūpinantis aplinkosauga, alternatyvia energetika, technologijų komercializavimu, saugia laivyba ir kt. Šios konsultacijos leido įmonėms ženkliai pagerinti jų veiklos procesus, padidino įmonių konkurencingumą.

Pasak KMTP direktorės Romos Stubrienės, vykdant projektą SIEK ir padedant Klaipėdos universiteto mokslininkams, tokios pajūrio regiono gamybos įmonės kaip UAB „Terekas“ ir UAB „Geralda“ įdiegė gamybos optimizavimo sistemas, kurios ženkliai padidino įmonių našumą ir sumažino gamybos kaštus. Konkurencinį pranašumą padidino ir kitos organizacijos, pasinaudojusios projekto kuriama nauda.

Viso projekto vertė didesnė nei 171 tūkst. eurų, iš kurių didžiąją dalį sudarė ES struktūrinių fondų lėšos (152 tūkst. eurų). Rezultatai – džiuginantys ir akivaizdūs. Už pasiekimus projektas buvo nominuotas Geriausių ES paramos projektų apdovanojimams mokslinių tyrimų ir technologinės plėtros kategorijoje.

Įgyvendinamas ne vienas projektas

Ūkio ministerijos skiriamos ES struktūrinių fondų lėšos prisideda įgyvendinant ir kitus projektus, kuriuose partnerystės teisėmis dalyvauja ir KMTP. Planuojama, kad šiais metais bus baigtas kartu su Klaipėdos universitetu įgyvendinamas projektas „Inžinerinių tinklų ir susisiekimo komunikacijų įrengimas bei Klaipėdos mokslo ir technologijų parko infrastruktūros plėtra jūriniame slėnyje“ pagal 2007-2013 m. Ūkio ministerijos administruojamą priemonę „Inogeb LT-2“.

Pagrindinis projekto tikslas − nutiesti Jūrinio slėnio teritorijoje vidaus inžinerinius tinklus ir komunikacijas, sujungti juos su išoriniais tinklais bei komunikacijomis bei pastatyti technologijų verslo įmonių inkubatorių. Tokiu būdu sprendžiamas sėkmingai veikiančio KMTP technologinei-eksperimentinei veiklai pritaikytų patalpų trūkumas. Projektui skirta daugiau nei 6,68 mln. eurų ES struktūrinių fondų lėšų.

KMTP kaip partneris dalyvauja Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros kartu su kitais partneriais įgyvendinamuose projektuose finansuojamuose pagal priemonę „Inogeb LT-3“ − „Technologijos ir mokslas inovatyviam verslui“ ir „Naujų technologinių įmonių inkubavimas (Technostartas)“. Jų tikslas – skatinti verslo ir mokslo partnerystę mokslinių tyrimų ir technologijų plėtros ir inovacijų srityse.

Naujoje ES finansinėje perspektyvoje – dar daugiau galimybių

Daugiau įvairių idėjų KMTP galės įgyvendinti pasinaudodamas 2014-2020 m. ES finansiniu periodu numatytomis Ūkio ministerijos administruojamos ES fondų investicijomis.

Pagal įvairias priemones bus finansuojamas techninių galimybių studijų parengimas, produkto prototipo sukūrimas, demonstravimas, bandomojo projekto kūrimas, ekspertinio konsultacinio/patariamojo pobūdžio paslaugų įsigijimas, bus siekiama skatinti šalies įmones investuoti į inovaciniams gaminiams, paslaugoms ar procesams kurti reikalingus taikomuosius mokslinius tyrimus ir (ar) eksperimentinę plėtrą, skatinti įmonių plėtrą ir naujų inovacinių įmonių steigimąsi investuojant į MTEPI infrastruktūros kūrimą ir plėtrą, padedant įmonėms kurti naujas tyrėjų, technikų (laborantų) ir panašaus aukštos kvalifikacijos personalo darbo vietas ir kt.

Iš viso 2014-2020 m. laikotarpiu mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacijų skatinimo priemonių įgyvendinimui planuojama investuoti daugiau nei 326 mln. eurų ES struktūrinių fondų investicijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.