Kooperacijos įstatyme – nauji štrichai

Šiuo metu dėl Rusijos embargo ūkininkai patiria didelę įtampą, tad jiems labai svarbu sutelkti savo jėgas bendrai veiklai, kad derybinės galios su produkcijos perdirbėjais būtų kuo stipresnės. Tą galima padaryti buriantis į kooperatyvus, kurie tokioje situacijoje tampa itin svarbūs.

„Kooperacijos kelias“ valdybos pirmininkė Jūratė Dovydėnienė.
„Kooperacijos kelias“ valdybos pirmininkė Jūratė Dovydėnienė.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-04-01 13:08, atnaujinta 2018-01-07 19:55

Žemės ūkio ministerijos iniciatyva jau pradėtos diskusijos, kad siekiant skaidresnio ir tikslesnio kooperatyvų bei kooperatinių bendrovių reglamentavimo Lietuvoje, reikėtų tobulinti šiuo metu galiojantį Kooperacijos įstatymą. Apie įstatymo tobulinimą kalbamės su Lietuvos žemės ūkio kooperatyvų asociacijos „Kooperacijos kelias“ valdybos pirmininke Jūrate Dovydėniene.

- Kartu su Žemės ūkio rūmais teikėte tam tikrus pasiūlymus dėl įstatymo tobulinimo. Kodėl manote, kad jį reikia tobulinti?

– Labiausiai mums rūpi pati kooperacijos idėja, kad jos būtų laikomasi ir kooperatyvas aiškiai skirtųsi nuo uždarosios akcinės bendrovės.

Todėl labai svarbu, kad ūkininkai, kurie vykdo sandorius su kooperatyvu, patys būtų kooperatyvo nariai, pajininkai. Manome, kad ne mažiau nei 70 proc. kooperatyvo sandorių turi būti vykdoma su kooperatyvo nariais.

Apyvarta su kooperatyvo nariais negali būti mažesnė nei 50 proc. bendros kooperatyvo apyvartos. Neturėtų būti taip, kaip pasitaiko dabar, kad 5 asmenys įkuria kooperatyvą ir superka pieną iš 400 pieno gamintojų. Pagal dabar galiojantį įstatymą toks kooperatyvas yra galimas, tačiau kyla klausimas, kuo jis skiriasi nuo uždarosios akcinės bendrovės?

- Ar manote, kad kooperatyvams nedera papildomai užsidirbti?

– Mes tikrai nemanome, kad kooperatyvams reikėtų užkirsti kelią uždirbti pajamų, imtis papildomų verslų, tačiau jie neturėtų tapti uždarosiomis akcinėmis bendrovėmis tik su lengvu kooperacijos prieskoniu. Kooperatyvai per kitas veiklas turėtų siekti naudos savo nariams.

- Kokie Jūsų siūlymai dėl kooperatyvo valdymo?

– Mes siūlome palikti ankstesniąją įstatymo straipsnio redakcijos dalį, pagal kurią vienas kooperatyvo narys kooperatyvo valdyme turi 1 balsą. Mūsų manymu, tai turėtų būti labai aiški kooperatyvų politika ir pagrindinis principas, tuo tarpu pagal dabar galiojantį įstatymą, jei kooperatyvo nariai yra kiti kooperatyvai, jie gali turėti iki 5 balsų. Mūsų siūlymas vienareikšmis: vienas narys – vienas balsas.

- Kooperatyvo nariams ir patiems kooperatyvams siūlote taikyti lengvatų. Kodėl ir kokių?

– Manytume, kad reikia realiai paskatinti kooperacijos plėtrą ir taip padidinti ūkininkų konkurencingumą. Šiuo metu itin aktuali problema ta, kad nuo perdirbėjų labiausiai kenčia pieno kooperatyvai, nes perdirbimo įmonės nekooperuotiems nariams pasiūlo didesnę pieno supirkimo kainą, ir taip joms visai gerai sekasi skaldyti kooperatyvus. Mes siūlytume kooperatyvo nariams ir kooperatyvams taikyti tam tikrų lengvatų.

Lengvatos kooperatyvams turi būti siejamos tik su kooperatyvo nariais ir jų vykdoma apyvarta, t. y. tik tai kooperatyvo apyvartos daliai, kuri vykdoma su kooperatyvo nariais. Tais atvejais, kai ūkininkai dalyvauja kooperatinėje veikloje, lengvatos turi būti suteikiamos ir tiesiogiai ūkininkams. Kooperatyvams ir jų nariams taip pat siūlome taikyti didesnį investicinių projektų intensyvumą

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.