Ukrainos reformų žvaigždės – lietuviai, dirbantys netgi be algos

Viešumoje pasirodę gandai apie Ukrainos prezidento Petro Porošenkos ir oligarcho Igorio Kolomoiskio nesutarimus dėl valstybinių energetikos bendrovių kontrolės gali sukelti įspūdį, kad Ukrainos ekonomikos reforma žlunga. Bet iš tiesų taip nėra, rašo „BloombergView“. Pastaraisiais mėnesiais vadybos intelektualų įtaka Ukrainos reformai tik stiprėja. Vakaruose studijas baigusi profesionalų komanda ryškėja kaip nuožmi pokyčių gynėja. 

Buvęs Lietuvos Ūkio ministras Ukrainoje žada likti ilgiau nei kai kurie kiti vadybos profesionalai.<br>T.Bauro nuotr.
Buvęs Lietuvos Ūkio ministras Ukrainoje žada likti ilgiau nei kai kurie kiti vadybos profesionalai.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-04-01 10:07, atnaujinta 2018-01-07 20:16

Vienas iš tokių reformatorių – 32 metų lietuvis Adomas Audickas, konsultuojantis vyriausybę dėl valstybės valdomų kompanijų. Jis tą patį darė ir Lietuvoje, dirbdamas ūkio viceministru. Dabar A.Audickas patarinėja Ukrainos ekonomikos ministrui Aivarui Abromavičiui, taip pat lietuviui.

Buvęs Lietuvos premjeras, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) vadovas Andrius Kubilius antradienį taip pat pranešė, kad yra pakviestas dirbti į Ukrainos prezidento Petro Porošenkos įsteigtą užsienio patarėjų tarybą, padėsiančią įgyvendinti šalies reformas. Jis taip pat negaus algos, nes patarėjų taryba greičiausiai dirbs daugiau neformaliai.

Pirmus du mėnesius A.Audickas taip pat dirbo netgi be atlyginimo. Tik dabar jam, kaip ir dar šešiems Augėjo arklidžių mėžėjams, atlyginimas mokamas iš tarptautinių donorų skirto fondo.

Po trijų mėnesių darbo lietuvis net tiksliai nežino, kiek Ukrainoje yra valstybinių kompanijų – nuo 3 iki 4 tūkstančių. A.Audickas dirba su 3350 įmonių, bet 1833 iš jų nevykdo veiklos, yra likviduojamos arba bankrutavo.

„Tai tarsi privataus kapitalo bendrovės su dažniausiai neefektyviai valdomu turtu“, – palygino A.Audickas.

Kasyklos, gamyklos, žemės ūkio bendrovės, tyrimų institutai, energijos gamintojai per praėjusių metų devynis mėnesius prarado 80 milijardų grivinų, tačiau jos sukūrė tik 9 procentus Ukrainos BVP. Taip jau susiklostė, kad 100 didžiausių Ukrainos kompanijų sukuria 91 procentą BVP, tad A.Audickas susikoncentravo būtent ties šiomis bendrovėmis.

Lietuvis spaudžia jas viešinti savo finansinius rezultatus, paskiria nepriklausomus direktorius į valdybas, padeda atskirti nuostolingas įmonių veiklas nuo pelningų.

Be to, ieško ir profesionalų, galinčių vadovauti didžiausioms bendrovėms. Anksčiau ministerijos lengva ranka valdydavo valstybines kompanijas, skirdavo vadovus, o dabar direktoriai renkami viešuoju būdu. O į atranką kviečiami ne tik vyriausybės, bet ir akademinio pasaulio atstovai.

Vadovams mokama panašiai tiek, kiek ir privačiame sektoriuje, nors alga nėra didelė – apie 1 tūkstantį JAV dolerių per mėnesį.

Dar laukia privatizacijos programa, nors neskubama visų valstybinių kompanijų atiduoti į privačias rankas.

Tačiau didžiausias klausimas – kodėl tokia didelė profesionalų komanda Ukrainoje dirba beveik savanoriškais pagrindais?

Ekonomikos ministrui pavaldūs tūkstantis darbuotojų. Ir netgi po to, kai buvo atsisveikinta su 31 procentu valdininkų, A.Abromavičius neatlyžta: „Kai kurie valstybės tarnautojai yra geri“. Jo patarėjas A.Audickas priduria: „Ir daro tai, kas jiems pasakyta. Galbūt jie laikui bėgant taps kūrybingesni ir iniciatyvūs“.

Tačiau kaip dėl profesionalų komandos ateities? A.Abromavičiaus pavaduotojas 30 metų Maksimas Nefydovas, atėjęs dirbti iš privataus verslo, sako, kad rasti kompetentingus valstybės tarnautojus yra didžiausias galvos skausmas vyriausybei, nes negali mokėti tiek, kiek pageidaujama.

Kai M.Nefydovas parašė „Facebook" tinkle apie naujų darbuotojų paiešką, daug kam tai atrodė kaip desperacija. O laiškus gauna iš tų, kurie tiesiog nusiteikę patriotiškai.

Pats M.Nefydovas po dvejų metų ketina pasitraukti, nes, kaip apskaičiavo, tada baigsis santaupos. Tačiau lietuvis A.Audickas nusiteikęs kitaip – liks tol, kol įgyvendins iškeltas užduotis. Parengė Marius Jokūbaitis

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.