Auksiniai metai: kokio amžiaus lietuviams gyventi geriausia

Žengiantys į brandesnį amžių linkę sakyti, kad geriausi laikai – jau praeityje. Jaunimui – atvirkščiai – atrodo, kad viskas dar prieš akis. Gyvybės draudimo ir pensijų bendrovės „Aviva Lietuva“ užsakymu atliktas reprezentatyvus šalies gyventojų nuomonės tyrimas atskleidė, kad lietuviams pats geriausias amžius yra 33 metai.

Apklausa parodė, kad savarankišką gyvenimą nuo tėvų geriausia pradėti būnant 22 metų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Apklausa parodė, kad savarankišką gyvenimą nuo tėvų geriausia pradėti būnant 22 metų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 2, 2015, 3:35 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 4:46 PM

Apklausa parodė ir kokiu metu yra tinkamiausias laikas žengti vienus svarbiausių gyvenimo žingsnių. Lietuvos gyventojų nuomone, gauti pirmąjį darbą žmogus turėtų iki 20 metų, pradėti savarankišką gyvenimą nuo tėvų – būdamas 22, apsidrausti gyvybę – 25, susituokti – 26, susilaukti pirmosios atžalos – 27, įsigyti pirmąjį būstą ir pradėti kaupti lėšas pensijai – 28, pradėti investuoti – 29 metų amžiaus. Įdomu tai, kad šiuo požiūriu vyrų ir moterų nuomonės sutampa.

Tyrimas taip pat atskleidė, jog visų amžiaus grupių žmonės Lietuvoje labiausiai sunerimę dėl savo ir artimųjų sveikatos – kone pusė, atitinkamai 49 ir 46 proc. apklaustų X kartos (40-50m. amžiaus) ir Pokario kartos (50-60 m.) atstovų sveikatą įvardija kaip didžiausią nerimą keliantį dalyką.

Jauniausiems Lietuvos gyventojams, beveik penktadaliui Permainų kartos (20-30 m.) ir 17 proc. Y kartos (30-40m.) atstovų nerimą kelia jų karjeros progresas. Vyresnėms kartoms karjeros svarba mažėja, ją keičia kiti gyvenimo iššūkiai – kasdienių poreikių tenkinimas bei finansų stabilumas.

„Rūpestis finansiniu saugumu vyresnėms kartoms vis dar yra kur kas svarbesnis nei jaunimui. Vos 4 proc. 20-30 metų ir tik dešimtadalis 30-40 metų amžiaus lietuvių nerimauja dėl per mažų santaupų pensijai. Nors finansinėms apsaugoms ar senatvei kaupti pradėję kuo anksčiau, galėtų tam skirti kur kas mažiau lėšų, ir sukaupti solidžią pinigų sumą. Tad geriausia visus svarbiausius finansinius žingsnius žengti dar iki auksinio amžiaus, 33 metų“, – teigia „Aviva Lietuva“ generalinė direktorė Asta Grabinskė.

Gyventojai norėtų gauti kone dvigubai daugiau pajamų nei gauna dabar. Apklausa parodė, kad didžiausią pajamų stygių jaučia X kartos (40-50 m.) atstovai, jiems iki finansinio saugumo užtikrinimo kas mėnesį trūktų net iki 820 eurų. Labiausiai finansiškai užtikrinti Lietuvoje jaučiasi Y kartos atstovai (30-40 m.), jiems kas mėnesį užtektų papildomai gauti apie 580 eurų. Pastaroji žmonių grupė vidutiniškai gauna ir didžiausias mėnesio pajamas – apie 750 eurų.

„Lyginant su Jungtine Karalyste, uždirbame kone tris kartus mažiau, tačiau savo finansiniam saugumui užtikrinti, gyvybės draudimo įmokoms skiriame net 40 kartų mažiau lėšų nei britai“, – sako A. Grabinskė.

Gyventojų nuomonės tyrimą „Aviva Lietuva“ užsakymu vasario 16–24 dienomis atliko tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“. Apklausoje dalyvavo 1002 respondentai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.