Baltarusiai medžioja algų neišmokėjusį lietuvį

Baltarusiai Minske surengė lietuvių bendrovės apgultį, tačiau liko it musę kandę - vandens pramogų parką „Liebiažyj“ aptarnaujančios bendrovės „Bonus Admin“ būstinėje vadovų iš Lietuvos nebuvo nė kvapo. Apgultį surengę vandens parko darbuotojai neišgirdo atsakymų, kada sulauks vėluojančių atlyginimų ir koks likimas laukia Minsko pramogų ir poilsio komplekso „Liebiažyj“.

Minsko vandens pramogų parko „Liebiažyj“ lankytojų nuotaikos – nepalyginamai geresnės negu darbuotojų, kurie jaučiasi apgauti.
Minsko vandens pramogų parko „Liebiažyj“ lankytojų nuotaikos – nepalyginamai geresnės negu darbuotojų, kurie jaučiasi apgauti.
Daugiau nuotraukų (1)

Leonas Grybauskas, Marius Jokūbaitis

Apr 2, 2015, 11:56 AM, atnaujinta Jan 7, 2018, 5:22 PM

Klaipėdoje registruotos bendrovės „Bonus Admin“, kuri aptarnauja vandens pramogų parką „Liebiažyj“, darbuotojai kreipėsi į prokuratūrą, apskųsdami savo vadovus. Šie esą pabėgo į Lietuvą ir paliko darbuotojus likimo valiai be pinigų ir darbo knygelių.

Lietuvos verslininkas lrytas.lt prisipažino, kad algas baltarusiams neišmokėjo norėdamas paspausti savo skolininką – patį vandens parką. 

Darbuotojai tapo įkaitais  

Pirmadienį, kovo 30 dieną, „Bonus Admin“ darbuotojai apgulė tuščią kompanijos būstinę. Baltarusiai, kurie tapo valdančiosios bendrovės ir vandens pramogų parko sudėtingų santykių įkaitais, reikalavo atlyginimo už du mėnesius arba bent jau savo darbo knygelių, kad galėtų įsidarbinti kitur ir maitinti šeimas.

Lietuvos bendrovė „Bonus Admin“ įžengė į Baltarusiją, kai pasirašė sutartį dėl žinomo sostinės objekto – vandens pramogų parko „Liebiažyj“ aptarnavimo.

„Bonus Admin“ svetainėje nurodyta, kad bendrovė nuo 2003 metų teikia paslaugas ir konsultacijas nekilnojamojo turto valdymo ir administravimo srityje, o taip pat vykdo inžinerinių sistemų techninę priežiūrą, valo patalpas, prižiūri teritoriją aplink objektą ir jį saugo. Bendrovės klientų yra Lietuvoje, Karaliaučiuje ir Londone.

Dabar ji valdo nekilnojamojo turto objektus, kurių bendras plotas sudaro per 500 tūkst. kvadratinių metrų. Tad didelę nuostabą kelia tai, kas nutiko Baltarusijoje.

Liko be pinigų

Kaip Baltarusijos leidiniui „Jiežiednievnik“ pasakojo bendrovės direktoriaus pavaduotojas Jegoras Denisievičius, kuris dabar taip pat yra nukentėjęs darbuotojas, maždaug prieš metus „Bonus Admin“ sudarė sutartį su „Liebiažyj“ – įsipareigojo teikti techninio aptarnavimo paslaugas. Sutarties suma buvo apie 850 mln. rublių (54 tūkst. eurų) per mėnesį. Bendrovė subūrė kolektyvą iš darbuotojų baltarusių ir pradėjo veiklą.

Iš pradžių viskas buvo gerai, bet vėliau vandens parkas gerokai praretino paslaugų sąrašą, todėl sutarties su „Bonus Admin“ suma smarkiai sumenko.

Tada „Liebiažyj“ nepasirašė atliktų darbų aktų ir nepervedė pinigų už du pastaruosius mėnesius – bendrovė liko be lėšų. Panašiai lrytas.lt dėstė ir bendrovės vadovas Gvidas Skirutis, kurio ieško baltarusiai.

 “Aš darbuotojus panaudojau kaip instrumentą paspausti vandens parko vadovus, kurie mano bendrovei liko skolingi 2 milijardus rublių“, – portalui lrytas.lt teigė verslininkas.

Praėjusią savaitę „Liebiažyj“ savininkai teigia surengę konkursą ir radę naują valdančiąją bendrovę. Tačiau lietuvis tai neigia.

Direktorius Minske nebesirodo

Baltarusiai pažymi, kad bendrovės „Bonus Admin“ direktorius Lietuvos pilietis Gvidas Skirutis keletą mėnesių pagal sutartis ėmė avansus.

Kur nukeliavo pinigai, dabar niekas negali suprasti. Pats direktorius dar prieš keletą mėnesių išvyko į Lietuvą ir Baltarusijoje nepasirodo. Jis aiškina, kad nepavyksta išspręsti problemų dėl vizos.

„Kai tik gausių vizą, iškart važiuosiu į Minską“, – lrytas.lt žurnalistui sakė sakė verslininkas.

Savo pavaldiniams, kurie liko ant ledo, G.Skirutis siunčia trumpąsias žinutes telefonu, prašo dirbti ir žada kreiptis į teismą, kad iš vandens pramogų parko savininkų būtų išieškoti pinigai.

Iš pradžių darbuotojai tikėjo direktoriaus žodžiais. Tačiau šią savaitę baltarusių kantrybė trūko – pinigų nėra, o maistą pirkti reikia, komunaliniai mokesčiai smaugia.

Jie kreipėsi su reikalavimu atleisti iš darbo ir grąžinti darbo knygeles, kad galėtų įsidarbinti kitur, tačiau „Bonus Admin“ nesutiko išpildyti šių reikalavimų. Kaip paaiškėjo, „Bonus Admin“ personalo skyrius taip pat teikia užsakomąsias paslaugas.

Žada greitai išmokėti algas 

Vienintelis žmogus, kuris turi ryšį su Lietuvos verslininku ir gali atleisti darbuotojus – direktoriaus pavaduotoja Viktorija Smereka.

Ji saugo seifo, kuriame sudėtos darbuotojų darbo knygelės, raktą.

Pirmadienį, kada „Bonus Admin“ darbuotojai užplūdo bendrovės būstinę, V.Smerenka jiems pareiškė, kad pati nebemato ateities bendrovėje. Moteris tikino, kad išsiuntė į Lietuvą pareiškimo dėl atleidimo iš darbo kopiją ir gavo atsakymą iš darbdavio – jis sutiko patenkinti pareiškimą.

G.Skirutis lrytas.lt tikino, kad darbo knygelės ir uždirbti pinigai jau greitai pasieks darbuotojus. „Kai paspaudėme per darbuotojus, vandens parkas sutiko grąžinti skolas. Taigi šis žingsnis pasiteisino“, – sakė verslininkas.

Tačiau paklaustas, kada tiksliai baltarusiai atgaus algas, lietuvis sakė, kad „artimiausiomis dienomis, gal net šiandien“.  

Kreipėsi į prokuratūrą

Tačiau jo darbuotojų tai nenuramino. Iš pareigų pasitraukusi V.Smerenka atsisakė atrakinti seifą ir atiduoti darbo knygeles. Ji aiškino, kad už tokį veiksmą grėstų baudžiamoji byla.

Su baltarusių žurnalistais V.Smereka atsisakė kalbėtis, pareikšdama, kad jau nebedirba „Bonus Admin“, todėl neturi teisės atstovauti bendrovei.

Tačiau ji nepaaiškino, kodėl vis dar turi seifo raktus ir dar reikalauja, kad pasipiktinę darbuotojai paliktų būstinę.

Nebežinodami, kaip susigrąžinti savo darbo knygeles ir pinigus, Baltarusijos piliečiai kreipėsi į Darbo ir socialinės apsaugos ministerijos Darbo ginčų departamentą, taip pat į prokuratūrą. Teisininkai teigia, kad greitai išspręsti problemą vargu ar pavyks. Patikrinimams atlikti reikia laiko.

Į Minską grįžti nebijo

Dabar vidutiniškai kiekvienam savo darbuotojui bendrovė „Bonus Admin“ skolinga apie 15 mln. rublių (950 eurų) – kam daugiau, kam mažiau. Tačiau nukentėjusieji jau ir nesitiki atgauti pinigų.

Darbuotojai leidinį „Jiežiednievnyk" tikino, kad nori tik nusimesti vergo pančius ir susigrąžinti laisvę, kad galėtų įsidarbinti kitur ir tinkamai pasirūpinti savo šeimomis.

Tačiau lietuvis G.Skirutis nesijaučia kažkuo nusikaltęs. „Žinoma, darbuotojai nekalti, bet vandens parkas manęs negirdėjo, kai reikalavau padengti skolą“, – sakė jis. Lietuvis įtaria, kad jį baltarusiai bandė išstumti iš verslo.  

Ar verslininkas nebijo grįžti į Baltarusiją? „Baimės nėra, juo labiau, kad su vandens parku pasirašyta 5 metų sutartis“, – pridūrė vyras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.