Radiacinė oro tarša – pavojinga, bet įprasta

Daugelis Europos Sąjungoje (ES) atliktų tyrimų rodo, kad egzistuoja tiesioginis ryšys tarp aplinkos taršos ir žmogaus sveikatos ir ypač didelę reikšmę tam turi mus supantis oras. Įrodyta, kad didžiausią įtaką oro kokybei daro transportas, pramonė bei energetika. Ir jei visi žino, kad privaloma saugotis miestuose kylančio smogo, automobilių ir kietųjų dalelių sukeliamos taršos, tai radiacija ore ir su ja susiję taršos reiškiniai vis dar išlieka visuomenei mažai žinomi.

Radiacinio matavimo stočių tinklas išsidėstęs visos šalies teritorijoje (https://aplinka.lt/radis-stotys)
Radiacinio matavimo stočių tinklas išsidėstęs visos šalies teritorijoje (https://aplinka.lt/radis-stotys)
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 8, 2015, 12:46 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 7:59 AM

Tiesa, tik ne Aplinkos apsaugos agentūros (AAA) specialistams: jie nuolat stebi iš kaimyninių valstybių atnešamą radiologinę oro taršą ir bendrą – foninį šalies oro baseino radiacijos lygį, fiksuoja pokyčius bei identifikuoja juos lemiančius veiksnius. Pasak AAA Aplinkos būklės vertinimo departamento Automatizuotų matavimo sistemų skyriaus vedėjo Juozo Molio, vykdyti tokį oro monitoringą Lietuvai padeda reikšminga ES struktūrinių fondų parama.

„Įprasta oro tarša, susiformuojanti dėl automobilių, kuro deginimo ir panašiai sklinda tiesiog oru ir yra chemiškai pavojinga. Tuo tarpu radiacija – tai cheminių medžiagų (radioaktyviųjų izotopų) skleidžiamos labai aukšto dažnio elektromagnetinės bangos ir dėl to yra biologiškai pavojingos. Tiek cheminė, tiek ir radiacinė oro tarša yra nuolatos matuojama, kontroliuojama, vertinama bei skelbiama“, – sako J. Molis.

AAA ne tik nuolat vykdo radiacinį monitoringą, tačiau rūpinasi ir jo atnaujinimu. Šiais metais bus baigtas įgyvendinti projektas „Aplinkos monitoringo ir valstybinės aplinkos apsaugos kontrolės sistemų stiprinimas“ pagal 2007–2013 m. Sanglaudos skatinimo veiksmų programos priemonę „Aplinkos monitoringo, kontrolės ir prevencijos stiprinimas“. Bendra projekto vertė – per 1,6 mln. eurų, iš kurių didžiąją dalį sudaro Europos regioninės plėtros fondo lėšos.

Projekto metu įsigytos bei įrengtos naujos radiacinio stebėjimo ir ankstyvojo perspėjimo sistemos stotys, kurios matuos radiaciją ne tik ore bet ir vandenyje. Tai tampa ypač aktualu, nes kaimyninėse šalyse Lietuvos pasienyje numatoma statyti naujas atomines elektrines. Tokios stotys bus įrengtos ties Kaliningradu esančiuose Smalininkų ir Rusnės miesteliuose, Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje esančiuose Buivydžių ir Raipolės kaimuose.

Įgyvendinant projektą taip pat sustiprinta Aplinkos ministerijos regionų aplinkos apsaugos departamentų bei AAA kompiuterinė bazė, o aplinkos apsaugos valstybinę kontrolę vykdantys pareigūnai aprūpinti kokybiškomis, darbo specifiką atitinkančiomis ir kontrolės efektyvumą užtikrinančiomis priemonėmis, kurios leis pareigūnams tinkamai, saugiai ir efektyviai išaiškinti pažeidimus.

„Mes dar turime nemažai pasenusių radiacinio matavimo stočių, kurios mena net Černobylio atominės elektrinės avarijos laikus. Jas reikia atnaujinti ir tai bus padaryta įgyvendinus šį projektą“, – teigia aplinkos apsaugos specialistas.

Ir tai ne vienintelis AAA projektas, vykdomas ES fondų lėšomis. Aplinkos apsaugos specialistai kiek anksčiau įgyvendino projektą, skirtą aplinkos oro stebėjimo sistemos atnaujinimui ir stiprinimui. Šiuo metu aplinkosaugininkai Lietuvoje turi galimybę atlikti radiacinio fono gama dozės galios matavimus 10 minučių intervalu ir čia pat, kas 20 minučių, skelbti tikslius vidutinio matavimo duomenis apie fonines vertes mūsų šalies teritorijoje. Paprastai jos siekia nuo 50 nSv/h iki 150 nSv/h, priklausomai nuo vietovės ir tai reiškia, kad pavojaus visuomenės sveikatai nėra.

„Jei šis fonas padidėtų ir būtų nustatyti dirbtinės kilmės radionuklidai, tai reikštų, kad kažkur netoli įvyko branduolinė arba radiologinė nelaimė. Tuomet siekiant apsaugoti visuomenę, įsijungtų ankstyvojo perspėjimo sistema“, – pasakoja aplinkos apsaugos specialistas Juozas Molis.

AAA ketina ir toliau rūpintis oro kokybės, radiacinio monitoringo sistemų atnaujinimu pagal ES 2014–2020 m. investiciniame laikotarpyje numatytas priemones. Viena iš priemonių, kuriai preliminariai suplanuota daugiau kaip 8 mln. eurų, yra skirta aplinkos kokybės gerinimui. Pagal ją bus remiami projektai, kuriais siekiama parengti aplinkos oro kokybės valdymo priemonių planus, įsigyti gatvių priežiūros ir valymo technologijų įrangą, stacionarias oro kokybės matavimo stoteles ir įsigyti ar atnaujinti mobilių oro kokybės matavimo laboratorijų įrangą, o taip pat informuoti gyventojus apie galimybę prisidėti prie aplinkos oro taršos mažinimo.

Aplinkos ministerija: www.am.lt ES struktūrinė parama: www.esparama.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?