Kas nugalės Rusijoje – televizorius ar šaldytuvas?

Neįprasta kova tarp dviejų buities prietaisų vyksta kone kiekvieno Rusijos gyventojo namuose. Televizorius trimituoja apie pergales, o šaldytuvo turinys atspindi tikrąją padėtį.

Stačiatikių Velykoms besirengiančių Rusijos gyventojų pajamos per metus gerokai sumažėjo, bet optimizmas neslūgsta.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Stačiatikių Velykoms besirengiančių Rusijos gyventojų pajamos per metus gerokai sumažėjo, bet optimizmas neslūgsta.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka, „Lietuvos ryto“ korespondentas Maskvoje

Apr 9, 2015, 7:05 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 4:41 AM

Susidaro įspūdis, kad kol kas pirmauja televizorius, kurio ekrane valdžia vis ryžtingiau žada augsiant ir ekonomiką, ir tautos gerovę.

„Recesija gali baigtis jau šį rudenį“, – iškilmingai paskelbė Rusijos finansų ministro pavaduotojas Maksimas Oreškinas.

„Pastebima stabilizacijos požymių“, – pritarė jam ekonomikos plėtros ministras Aleksejus Uliukajevas.

„Žengdami iš 2015 metų į 2016-uosius jau matysime atitinkamą ekonomikos augimą“, – patvirtino pirmasis vicepremjeras Igoris Šuvalovas.

Apie pirkinius nebesvajoja

Bet šio virtualaus mūšio metu televizorius gali laimėti tiktai tol, kol šaldytuve nevisiškai tuščia.

Tyrimų bendrovė „Romir“ jau pastebėjo, kad rusų gyvenimo lygis akivaizdžiai smunka.

Bendra infliacija pranoko 13 procentų, o pagrindinių maisto produktų krepšelis, remiantis įvairiais vertinimais, pabrango 15–18 procentų.

Kovo pabaigoje atliktos Rusijos gyventojų apklausos rezultatai parodė, kad per pastaruosius pusę metų 40 procentų rusų šeimų neįsigijo nė vieno brangesnio pirkinio.

Daugiau negu pusė – 53 proc. – apklaustųjų pareiškė, jog neplanuoja stambių išlaidų ir per artimiausius 6 mėnesius.

Ankstesni 2014-ųjų rugsėjo rodikliai buvo pusantro karto geresni.

Krinta ir Rusijos gyventojų pajamų rodikliai – pirmą kartą per pastaruosius 15 metų. Realus uždarbis vasarį sumažėjo daugiau nei 9 proc., palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu.

Kovo skaičiai dar nepaskelbti, bet jie nebus geresni.

Moka, kad pasitrauktų

Bet kai kas Rusijoje ir kyla. Pavyzdžiui, nedarbo lygis. Vien per pirmuosius tris 2015 metų mėnesius oficialiai užregistruotų bedarbių skaičius išaugo 12 proc. (palyginti su padėtimi prieš metus), o laisvų darbo vietų skaičius sumažėjo 13,6 proc.

Vienas didžiausių Rusijos darbdavių „Avtovaz“ pareiškė, kad sumokės papildomai trijų vidutinių darbo užmokesčių dydžio išmokas darbininkams, kurie sutiks išeiti iš darbo šalių susitarimu.

Atleistiems vadybininkams žada sumokėti net keturių vidutinių algų dydžio išmokas.

Atleidimų banga užliejo ir kitas automobilių gamyklas.

„Dėl kritusios rinkos šiais metais nuskurs ketvirtadalis Rusijos mašinų prekybos kompanijų“, – paskelbė jas vienijančios asociacijos prezidentas Vladimiras Moženkovas.

O juk vien praėjusiais metais jau uždaryta 311 automobilių prekybos centrų.

Rodikliai – neguodžiantys

Pasaulio bankas paskelbė niūrią prognozę: skurstančių Rusijos gyventojų dalis 2015-aisiais išaugs iki 14 proc. Tai būtų 20,1 mln. žmonių. Toks skurdo rodiklio augimas numatomas pirmą kartą nuo 1998–1999 m. krizės laikų.

Užtat valdžia tebetrykšta optimizmu: finansų ministras Antonas Siluanovas jau paskelbė, kad prasčiausias ruožas įveiktas.

Kad pagrįstų savo teiginius, jis pateikė infliacijos ir kapitalo nutekėjimo pokyčius.

Ministras pabrėžė, kad rublis pagaliau nebereaguoja į pasaulio naftos kainų svyravimus.

Net tarptautinė agentūra „Bloomberg“ prabilo apie Rusijos rublio stabilizavimą ir augantį šios šalies obligacijų pajamingumą.

Tai neva byloja apie atsigaunančią ekonomiką.

„Iš tiesų apie ekonomiką reikia spręsti pirmiausia pagal tai, kas vyksta kiekviename sektoriuje“, – tokioms įžvalgoms prieštaravo svarbiausios Rusijos konsultacijų bendrovės FBK žymiausias analitikas ir partneris Igoris Nikolajevas.

Iš tiesų Rusijos pramonės duomenys neguodžiantys – tiek bendri, tiek ir pavienių sričių.

Antai lengvųjų automobilių gamyba per metus sumažėjo 17 proc., krovininių – 37,2 proc., traktorių – 37,5 proc.

Net vestuvinių žiedų pagaminta 31,6 proc. mažiau.

„Tai kas tuomet gali rodyti Rusijos ekonomikos atsigavimą?“ – klausė I.Nikolajevas.

Statybos jau stringa

Šalyje stipriai mažėja ir statybų apimtis – pirmiausia gyvenamųjų patalpų.

„Iš regionų gauname nerimą keliančių signalų, kad statybos ir montavimo darbų apimtis sumažėjo 30–40 proc.“, – neslėpė vicepremjeras Dmitrijus Kozakas.

Rusijos bankas prognozuoja, kad šiais metais bus išduota gerokai mažiau būsto paskolų.

„Numatome, kad 2015-aisiais išduodamų hipotekos kreditų sumažės apie 50 procentų“, – pareiškė Centrinio banko Finansinio stabilumo departamento direktorius Sergejus Moisejevas.

Vien optimistai?

Nepaisydamas grėsmingų statistinių duomenų ir niūrių prognozių, valdžios globojamas Rusijos visuomenės nuomonės tyrimo centras pateikė tebesitęsiančios gerovės paveikslą.

Jo apklausų duomenimis, 2014 m. rugsėjį dėl mažų uždarbių ir žemo gyvenimo lygio nerimavo 16 proc. gyventojų, o šių metų kovą – tik 11 proc. Neva nebijo rusai ir nedarbo – dėl darbo vietų rugsėjį baiminosi 12, dabar – tik 8 proc. žmonių.

Jei būtų galima tikėti šio centro skelbiamomis naujienomis, Rusijoje, pasirodo, beveik įveikta korupcija ir biurokratija. Palyginti su ankstesne apklausa, lygiai perpus mažiau rusų (5 procentai vietoj 10) laiko jas rimta kliūtimi.

Per pusę metų Rusijoje įsigudrinta patobulinti ir švietimą: jo kokybe susirūpinusių gyventojų skaičius taip pat sumažėjo perpus – nuo 8 iki 4 proc. Dar geriau kultūros srityje – netikinčių šviesia jos dabartimi sumažėjo net 3 kartus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.