Vykdant renovaciją etapais galima sutaupyti. Mitas ar tiesa?

Kartais pasigirsta nuomonės, kad vykdant renovaciją ne iš karto, o tam tikrais etapais, galima sutaupyti nemažai pinigų: renovavus namą per penkis metus, atitinkamai penkis kartus sumažėtų ir kaštai gyventojams. Būsto ir energijos taupymo agentūros (BETA) Projektų įgyvendinimo kokybės priežiūros skyriaus vedėjas Edvardas Petrauskas tokias kalbas vertina skeptiškai ir verčiau pataria taupyti siekiant kuo didesnio energetinio efektyvumo renovuojant būstą.

Renovaciją vykdant etapais, galutiniame rezultate išleista didesnė suma pinigų nei ta, kuri būtų atsiėjusi vykdant visus renovacijos darbus iš karto.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Renovaciją vykdant etapais, galutiniame rezultate išleista didesnė suma pinigų nei ta, kuri būtų atsiėjusi vykdant visus renovacijos darbus iš karto.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 15, 2015, 3:20 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 6:19 PM

Etapais vykdoma renovacija yra brangesnė: Žirmūnų pavyzdys

E.Petrauskas pasakoja, kad viena iš gyvenamųjų daugiabučių bendrijų Vilniuje, Žirmūnų rajone, nutarusi pamėginti renovaciją vykdyti etapais, galutiniame rezultate išleido didesnę sumą pinigų nei ta, kuri būtų atsiėjusi vykdant visus renovacijos darbus iš karto.

„Ši bendrija, nutarusi renovaciją vykdyti etapais, įvairius darbus vykdė kas porą metų. Iš pradžių buvo šiltinamos sienos, po to – tvarkomas stogas. Vėliau sugalvota įrengti ir atsinaujinančius energijos šaltinius. Galutinio rezultato kaina buvo išties brangesnė negu ta, kurią būtų reikėję sumokėti renovaciją vykdant iš karto“, – tvirtina E. Petrauskas.

Planuojant vykdyti renovaciją etapais, būtina turėti omenyje ekonominius svyravimus. Minėtasis namas Žirmūnuose buvo pradėtas renovuoti dar krizės laikotarpiu, kuomet kainos buvo kaip reikiant kritusios. Renovaciją ištempus ir vykdant ją etapais, vėlesniais metais kainos smarkiai pakilo.

Pašnekovas taip pat pastebi, kad visų renovacijos darbų vykdymas vienu metu yra patogesnis tiek darbų rangovui (statybos įmonei), tiek patiems gyventojams. Pastarieji turėtų pagalvoti ir apie gyvenimo kokybę: negi norima tokį ilgą laiką gyventi tarp pastolių, šiukšlių ir statybiniame triukšme? Pinigai šiuo atveju neturėtų būti vienintelis faktorius.

Siekiant šiluminio efektyvumo galima sutaupyti daugiau

E.Petraukas yra įsitikinęs, kad visų renovacijos darbų atlikimas vienu metu yra gerokai pranašesnis negu darbų vykdymas etapais. Pašnekovas akcentuoja, kad pastaruoju būdu vienu metu nepavyks pasiekti atitinkamo energinio efektyvumo lygio, už kurį valstybė skiria kompensacijas.

„Neįgyvendinus visų pagrindinių būsto modernizacijos priemonių vienu metu, atitinkamai mažėja ir galimybės sutaupyti šiluminės energijos. Svarbu nepamiršti, kad už atitinkamą pasiekto energetinio efektyvumo lygį valstybė skiria paramą: pasiekus 40 proc. ar didesnį energetinį efektyvumą, skiriama 35 proc. parama, skirta dalinai padengti kaštams už šį efektyvumą skatinančias priemones, tokias kaip sienų ar stogų šiltinimas. Tuo tarpu pasiekus apie 20 proc. energetinį efektyvumą, šie kaštai jau bus padengiami tik 15 proc.“, – pažymi specialistas.

www.atnaujinkimebusta.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.