Kontrolieriai lengviau atsikvėpė: žemės grobstytojų mažėja

Žemė – vienų, bet joje sėja ir pjauna kiti? O gal svetimoje žemėje susirenčia pastatus? Žmonės stumdosi ir pykstasi kovodami dėl žemės aro ar hektaro, o kiti, atvirkščiai, didžiulius plotus užleidžia piktžolėmis. Kas ir ar tikrai kaltas, aiškinasi ir Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT).

Vienas dar pasitaikančių pažeidimų – kai žmonės sunaikina ar sugadina žemės sklypo ribas žyminčius riboženklius.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Vienas dar pasitaikančių pažeidimų – kai žmonės sunaikina ar sugadina žemės sklypo ribas žyminčius riboženklius.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audronė Urvelytė, („Lietuvos rytas“)

Apr 18, 2015, 6:00 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 12:36 PM

Vieni žemdirbiai darbuojasi ne tik savo žemėje, bet suleidžia arklus ir į svetimą. Kiti žemės savininkai užleidžia savo sklypus piktžolėmis ar krūmynais. Vis dėlto žemė – turtas, kuriuo privalu rūpintis ir kurio nevalia grobstyti.

Visa tai neprasprūsta pro NŽT specialistų akis. Tarnyba turi 50 teritorinių skyrių kiekviename Lietuvos rajone.

Jų darbuotojai organizuoja patikras – vykdo valstybinę žemės naudojimo kontrolę.

Jie sistemingai tikrina, ar sklypų savininkai ir naudotojai (nuomininkai) tinkamai prižiūri žemę – ar nepažeidžia žemės naudojimo tvarkos, kurią nustato įstatymai, Vyriausybės nutarimai ir kiti teisės aktai.

Grobsto žemę

Žmonėms, kurie neteisėtai naudojasi žeme, numatyta administracinė atsakomybė.

Per metus pasitaiko keli šimtai atvejų, kai asmenys savavališkai naudojasi svetima – privačia ar valstybine žeme – ją užgrobę.

Pasitaiko, kad žmonės sunaikina ar sugadina žemės sklypo ribas žyminčius riboženklius arba sklypus naudoja ne pagal nustatytą pagrindinę tikslinę žemės naudojimo paskirtį.

Ginčydamiesi dėl žemės žmonės neretai trukdo kitiems naudoti sklypą pagal paskirtį.

Bet yra ir daugybė atvejų, kai savininkai apleidžia žemės ūkio paskirties žemę – nearia jos, nesėja joje, nešienauja.

Visus tokius pažeidimus aptikę NŽT darbuotojai turi teisę pažeidėjus nubausti.

Mažėja pažeidimų

„Laimė, vis mažiau nustatoma tokių žemės naudojimo tvarkos pažeidimų, už kuriuos NŽT teritorinių skyrių darbuotojai privalo taikyti administracinio poveikio priemones ir bausti pažeidėjus“, – sakė NŽT direktorė Daiva Gineikaitė.

Pernai buvo surašyta 3 proc. mažiau administracinių teisės pažeidimų protokolų nei 2013-aisiais. Rečiau negu užpernai teko skirti ir administracines baudas – maždaug kas antram tikrinto žemės sklypo savininkui ar jos nuomininkui.

„Kasmet vis dažniau tikrinama, kaip naudojama žemė. Žmones tai drausmina. Pavyzdžiui, 2014-aisiais mūsų tarnybos darbuotojai atliko per 7 tūkst. patikrų.

Kartu jie informavo pačius žemės savininkus arba jos nuomininkus, kaip tinkamai žemė turi būti naudojama, kokios yra jų pareigos ir kokie žemės naudojimo reikalavimai numatyti teisės aktuose.

Tarnybos darbuotojai neskubėdavo skirti administracinių baudų, kai nustatydavo nedidelių, ne itin reikšmingų žemės naudojimo tvarkos pažeidimų. Ypač jei žmonės nesiginčydavo ir geranoriškai, nedelsdami juos pašalindavo“, – sakė NŽT vadovė D.Gineikaitė.

Jos teigimu, NŽT tikslas – ne baudomis švaistytis, bet siekti, kad žmonės tinkamai naudotųsi žeme.

Atliekama daugiau patikrų

2014-aisiais NŽT teritorinių skyrių darbuotojai gerai padirbėjo – jie atliko kone 38 proc. daugiau patikrų, nei buvo planuota. Palyginti su 2013 metais, patikrų skaičius taip pat gerokai išaugo.

Be to, žemės naudojimo valstybinė kontrolė buvo sustiprinta tose teritorijose, kuriose daug apleistų, nors ir ūkininkauti skirtų žemės plotų.

Taip pat buvo sustiprinta ir asmeniniam ūkiui skirtos žemės naudojimo priežiūra.

Siekiant, kad NŽT vykdomi patikrinimai žemės savininkams ir naudotojams būtų kuo aiškesni, pernai buvo parengtos ir Žemės naudojimo valstybinės kontrolės organizavimo ir vykdymo, administracinių teisės pažeidimų bylų nagrinėjimo taisyklės.

Šiose taisyklėse yra pateiktas vadinamasis kontrolinis klausimynas. Jį atsivertęs kiekvienas žemės savininkas ar nuomininkas gali pasižiūrėti, kokie svarbiausi žemės naudojimo reikalavimai įtvirtinti teisės aktuose, nes jų privalu laikytis.

Žemės naudojimo valstybinė kontrolė atliekama pagal planą, tad sklypų savininkai ar naudotojai, nė nelaukdami tikrintojų, gali peržvelgti klausimyną – įsitikinti, kad dirba žemę taip, kaip pridera.

Klausimynas skelbiamas NŽT interneto svetainėje www.nzt.lt, tereikia skiltyje „Veikla“ pasirinkti nuorodą „Ūkio subjektų priežiūra“ ir temą „Kontroliniai klausimynai“. Minėtas taisykles galima rasti pasirinkus nuorodą „Priežiūrą reglamentuojančių teisės aktų sąrašas“.

Dažniausi pažeidimai

Pernai daugiau kaip 500 pažeidimų buvo susiję su apleistais – neariamais, nešienaujamais, savaime krūmais ir medžiais apaugusiais žemės sklypais, nors tai buvo žemės ūkio paskirties žemė.

Kita pažeidimų rūšis – žemės užgrobimas. Nustatyta 300 atvejų, kai valstybinė arba privati žemė buvo naudojama neteisėtai: tveriamos tvoros ir statomi statiniai.

Yra atvejų, kai žmonės nesutinka su nustatytais pažeidimais, jų negąsdina jokios baudos. Tuomet NŽT darbuotojams su jais ginčus dėl skiriamų administracinių baudų ir dėl to, kad pažeidimai būtų pašalinti, tenka spręsti teismuose.

Vis dėlto visiems nesusipratimams geriau užbėgti už akių. Todėl NŽT kviečia iš anksto konsultuotis žmones, jei tik jiems kyla klausimų ar abejonių dėl žemės naudojimo, galimos vykdyti veiklos ar nėra aiškūs tam tikri teisės aktų reikalavimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.