Mafija Lenkijoje iššlavė vaistų lentynas

Lenkijos Seimas skubos tvarka priėmė įstatymą, turintį pažaboti įžūlią vaistų mafiją, apraizgiusią šalies vaistines ir didmenines vaistų bazes. Teisės aktu norima suvaldyti kompensuojamųjų vaistų eksportą – kai kurių medikamentų jau trūksta.

Įtariama, kad Varšuvos vaistinės padėjo mafijai vežti medikamentus į užsienį.<br>R.Butrimo nuotr.
Įtariama, kad Varšuvos vaistinės padėjo mafijai vežti medikamentus į užsienį.<br>R.Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Apr 22, 2015, 9:54 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 5:42 AM

Ši problema iškilo prieš 3 metus, kai Sveikatos apsaugos ministerija išsireikalavo, kad farmacijos koncernai kompensuojamiesiems vaistams taikytų rekordines nuolaidas.

Tokiu būdu kompensuojamieji vaistai Lenkijoje tapo gerokai pigesni negu Vakarų valstybėse, o tuo susidomėjo grupė apsukrių spekuliantų didmenininkų. Pastarieji ėmė supirkinėti jų pačių vaistinėms atvežtus medikamentus ir juos eksportuoti į užsienį.

Kaip dabar teigia Generalinės vaistų inspekcijos (GVI) atstovas spaudai Pawelas Trzcinskis, tokia nelegali verslo idėja vaistų mafijai davė ne milijonines – net milijardines pajamas. O padėjo ir pati valstybė.

Varšuvos žiniasklaida įtaria, kad vaistų mafijai galėjo talkinti mažiausiai du įtakingi Sveikatos apsaugos ministerijos valdininkai.

2011–2012 metais iš farmacijos koncernų išsireikalavusi rekordinių nuolaidų kompensuojamiesiems vaistams ministerija nurodė, kad šiuos medikamentus platinančios didmeninės firmos gali taikyti tik penkių procentų antkainį.

Bet po pusmečio du valdininkai prie šio nutarimo įrašė svarbų papildymą – kad antkainio apribojimas negalioja vaistų pardavimui užsienyje.

Tad nenuostabu, kad po to vaistai tik dėl akių dūmimo būdavo gabenami į vietos vaistines, nes didmenininkai iškart juos ir pasiimdavo, prieš tai su farmacininkais suklastoję dokumentus.

Iš pradžių taip sukčiavo tik keli didmenininkai, bet po to, kai pelningu eksportu susidomėjo ir kiti, Lenkijos piliečiams įsigyti kai kurių kompensuojamųjų vaistų tapo beveik neįmanoma.

Dienraščio „Gazeta Wyborcza“ apžvalgininkas Jacekas Žakowskis pareiškė manantis, jog dėl šio skandalo turėtų tuoj pat atsistatydinti sveikatos apsaugos ministras Bartoszas Arlukowiczius. Juk nėra normalu, kad jo pavaldiniai taip perdarė įstatymą, jog sudarė sąlygas pelningam sukčiavimui.

Be to, ministras apie vaistų deficitą vaistinėse žinojo jau seniai, bet ilgai į situaciją nereagavo.

Vis dėlto žurnalistas spėja, jog premjerė Ewa Kopacz nesiryš atstatydinti ministro, kad tai nepakenktų valdančiosios Piliečių platformos partijos reitingams prieš Seimo rinkimus. Jie vyks rudenį.

Savo ruožtu įsigyti kompensuojamųjų vaistų neįstengiantys lenkai prašo, kad Senatas kuo greičiau patvirtintų Seimo priimtą įstatymą ir apsunkintų jų išvežimą į užsienį.

Viliamasi, kad didmeninės bazės vaistus į užsienio rinkas galės išvežti tiktai gavusios specialų GVI sutikimą, kurį, pritrūkus konkrečių vaistų pačioje Lenkijoje, bus galima skubiai atšaukti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.