Vietoje karinio miestelio – verslo parkas ir mažiau bedarbių

Miestas – tai visuma

ES fondų investicijų veiksmų programa numato, kad naujos darbo vietos Lietuvoje šiuo laikotarpiu bus steigiamos sparčiau, jeigu bus sukurtos ar atnaujintos erdvės, skirtos komercinei ar viešajai veiklai.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
ES fondų investicijų veiksmų programa numato, kad naujos darbo vietos Lietuvoje šiuo laikotarpiu bus steigiamos sparčiau, jeigu bus sukurtos ar atnaujintos erdvės, skirtos komercinei ar viešajai veiklai.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-04-22 16:06, atnaujinta 2018-01-06 04:46

Miestas – tai visuma

Investicijos į erdves ir pastatus taip pat bus derinamos su papildančiomis kitomis investicijomis į miestų inžinerinę infrastruktūrą: gatves, dviračių takus, viešąjį transportą, aplinkosauginių priemonių diegimą, kur reikalinga – socialinę infrastruktūrą (mokyklas, darželius, gydymo įstaigas), ir pan.

Taip pat, erdvių ir pastatų atnaujinimas derinamas ir su tiesiogine parama verslo įmonių modernizavimui. Be to, sinchronizuojamas ir su bendruomenių inicijuojama vietos plėtra. Tai yra priemonėmis, skirtomis kovai su skurdu, inovatyvių socialinių paslaugų vystymui, atskirtį patiriančių žmonių užimtumo didinimui. Šios grupės priemones savarankiškai valdys iš bendruomenės ir verslo, kartu su vietos valdžios atstovais, sudarytos vietos veiklos grupės.

„Investavimas pagal integruotas teritorijų vystymo programas (vadinamuoju Integruotų teritorinių investicijų modeliu) pagrįstas tuo, kad į miestą žiūrima kaip į visumą, kuri turi būti valdoma ir plėtojama kompleksiškai, o specifinės, „sektorinės“ problemos sprendžiamos tik kaip šios visumos dalys, – sako A. Valickas. – Siekiama kompleksiškai spręsti socialines (nedarbo, migracijos, socialinės atskirties), ekonomines (neefektyvaus, nesubalansuoto ūkio), aplinkosaugines (oro, grunto, vandens ir vizualinės taršos) ir klimato kaitos problemas, derinti viešąsias, privačias investicijas ir bendruomenės iniciatyvas“.

Tvarko apleistus pramoninius kompleksus

Tikslinėse teritorijose įgyvendinamiems kompleksiniams projektams numatyta 315 mln. eurų ES investicijų. Ši parama, priklausomai nuo miesto pasirinktos strategijos, gali būti naudojamą keletui sričių.

„Pavyzdžiui, senuose pramoniniuose rajonuose pertvarkant apleistas teritorijas, pritaikant buvusių stambių pramoninių objektų infrastruktūrą smulkaus ir vidutinio verslo reikmėms. Tai yra, teritorijų sutvarkymui, dėl kurio jos tampa patogesnės, geriau pasiekiamos, jose patogiau plėsti veiklą tiek esamoms įmonės, tiek naujiems investuotojams“, – pasakoja A.Valickas.

Panašus projektas buvo įgyvendintas pasinaudojant 2007–2013 m. finansinio laikotarpio parama Alytuje.

Sutvarkyta buvusio mėsos kombinato pramonės zona, įrengiant viešo naudojimo infrastruktūrą: privažiavimus, inžinerinius tinklus, apšvietimą, šaligatvius. Prie teritorijos tvarkymo prisidėjo ir verslas, 10 įmonių investicijoms į savo nuosavybę koordinuoti sukūrė viešąją įstaigą „Verslo kaimelis“, ir bendrais savivaldybės ir verslo įmonių veiksmais, teritorija buvo visiškai atnaujinta. Šiuo metu sutvarkytoje buvusio mėsos kombinato teritorijoje sėkmingai veikia apie 50 įmonių.

Pertvarkys karinį miestelį

Tokius projektus numatoma remti ir toliau. Pertvarkant apleistas teritorijos, pavyzdžiui, karinius miestelius. Vienas iš tokio tipo projektų bus įgyvendinamas Telšių mieste – tvarkoma 17 ha. buvusio karinio miestelio teritorija, kuri yra strategiškai perspektyvioje miesto vietoje, turi tiesioginę prieigą prie geležinkelio, inžinerinių tinklų magistralių ir pagrindinių transporto arterijų. Po sutvarkymo joje galės būti vystoma didelės apimties gamybinė veikla.

Joje įrengiama infrastruktūra pramonės veiklai – gatvės, automobilių stovėjimo aikštelės, apšvietimas, suformuoti sklypai prijungiami prie inžinerinių tinklų, nugriaunami apleisti statiniai, išvalomos užterštos teritorijos. Kuriama infrastruktūra orientuota į vidutinio dydžio pramonės įmones (100-200 darbuotojų). Paruoštoje teritorijoje gali būti sukurta 300-500 naujų darbo vietų.

Į didmiesčių centrus grįš mažasis verslas

„Miestų centrinėse dalyse 2014–2020 m. investicijos gali būti panaudotos formuojant gyventojų ir verslo traukos centrus. Tokios teritorijos turi nemažą darbo vietų kūrimo potencialą – gausiai lankomos miestų viešosios erdvės sudaro sąlygas verslininkams siūlyti naujas ar plėtoti esamas paslaugas“, – kalba A.Valickas.

Su miestų centrų tuštėjimu susiduria ir didieji miestai, todėl siekiama paskatinti smulkųjį verslą grįžti į miesto centre esančias erdves, sukurti naujų verslų. Tam tikslui gali būti formuojamos pėsčiųjų zonos (kuriose gali įsikurti mažos parduotuvėlės), skverai o taip pat ir tokie tiesiogiai darbo vietas kuriantys ar traukiantys objektai, kaip autobusų stotys ar turgavietės.

ES parama

Investicijos šiems tikslams skiriamos pagal 2014-2020 metų ES fondų Veiksmų programos 7.1.1. investicinį prioritetą „Užimtumą skatinančio ekonomikos augimo kuriant vidinį potencialą rėmimas kaip dalis konkrečioms sritims skirtos teritorinės strategijos, įskaitant nuosmukį patiriančių pramoninių regionų pertvarkymą ir specifinių gamtos ir kultūros išteklių prieinamumo bei naudojimosi jais, gerinimą“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.