Ukraina renovavimo patirties semsis iš Lietuvos

Aplinkos viceministrė Daiva Matonienė ir Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) direktorius Valius Serbenta Ukrainoje dalijosi Lietuvos renovacijos patirtimi. Susitikime buvo pristatytas Lietuvos renovacijos modelis, veikiantys finansiniai ir teisiniai instrumentai, renovacijos įgyvendinimo praktiniai pavyzdžiai.

Pastaruoju metu Lietuvoje renovacijos mastai įgyja pagreitį: BETA duomenimis, šiuo metu renovuojama per 1 000 daugiabučių, aktyvūs darbai vyksta 55 iš 60 Lietuvos savivaldybių.<br>P.Lileikio nuotr.
Pastaruoju metu Lietuvoje renovacijos mastai įgyja pagreitį: BETA duomenimis, šiuo metu renovuojama per 1 000 daugiabučių, aktyvūs darbai vyksta 55 iš 60 Lietuvos savivaldybių.<br>P.Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-04-24 16:15, atnaujinta 2018-01-06 00:03

Lietuvos delegacija lankėsi Ukrainos regioninės plėtros, statybų ir komunalinio ūkio ministerijos kvietimu. Specialistai iš Lietuvos taip pat susitiko su Ukrainos holdingo „Naftogaz“ atstovais, Ukrainoje planuoja rengti ir įgyvendinti energinio efektyvumo programas.

„Naftogaz“ atstovai labiausiai domėjosi Lietuvos renovacijos projektų įgyvendinimo praktiniais pavyzdžiais, siekė išsiaiškinti, kaip galėtų pasinaudoti mūsų patirtimi, ko galėtų pasimokyti ir kaip renovacijos procesus reikėtų skatinti Ukrainoje“, – sakė viceministrė D. Matonienė.

Turi ko pasimokyti

D.Matonienės manymu, Lietuva yra sukaupusi daug naudingos patirties, kuria gali pasinaudoti Ukrainoje renovacijos modelį kuriantys asmenys.

„Turime puikių praktiškai įgyvendintų renovacijos pavyzdžių, parengtų investicinių planų, organizavimo modelį, skirtą savivaldybių įtraukimui, gyventojų informavimui. Žinome kaip kurti finansinius modelius, kaip turi būti vykdoma techninių prižiūrėtojų ir techninės dalies kontrolė ir priežiūra.

Ukrainai šios žinios būtinos, nes ji nusiteikusi eiti renovacijos, energinio efektyvumo keliu. Jiems svarbu sumažinti dujų vartojimą, nes perkama brangiai, o dauguma namų yra analogiški mūsų sovietinės statybos daugiabučiams ir yra energiškai itin neefektyvūs“, – tvirtina viceministrė.

Pasak D.Matonienės, norint, kad Ukrainoje renovacija vyktų sklandžiai, reikia atlikti kelis svarbiausius žingsnius.

„Pirmiausia būtina atlikti analizę, išsiaiškinti, kokia yra situacija. Taip pat labai svarbu, kad netrūktų gyventojų noro renovacijai, pasitikėjimo, supratimo. Renovacija Lietuvoje neprasidėjo anksčiau, nes gyventojai iš pradžių nepasitikėjo, netikėjo renovacija. Atsiradus norui turime visai kitokį rezultatą“, – sako viceministrė.

Domino finansavimas

Pasak pašnekovės, susitikimo dalyvius itin domino renovacijos finansavimas, kuris, kaip ir Lietuvoje, galėtų būti atliekamas panaudojant kompensacijas už šildymą. Lietuvoje kompensacijas gaunantiems asmenims renovacija nekainuoja. Po jos išmokamos sumos sumažėja. Taip pat mažėja ir našta valstybei.

Pastaruoju metu Lietuvoje renovacijos mastai įgyja pagreitį: BETA duomenimis, šiuo metu renovuojama per 1 000 daugiabučių, aktyvūs darbai vyksta 55 iš 60 Lietuvos savivaldybių. Šiuo metu baigti renovuoti 224 daugiabučiai.

Daugiausiai rangos sutarčių pasirašyta didžiuosiuose miestuose – Vilniuje (pradėti atnaujinti 55 daugiabučiai, Kaune (54), Klaipėdoje (36).

www.atnaujinkimebusta.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.