Lietuvos dangaus valdovę „Lufthansa“ iš sosto stumia rusai

Lietuvos danguje darosi rimtai ankšta. Pirmąjį 2015 metų ketvirtį šalies padangėje užfiksuoti 48 185 orlaivių skrydžiai – tai rekordinis skaičius, mat pernai tuo pačiu metu Lietuvos skrydžių vadovų paslaugų prireikė 46 294 lėktuvų pilotams, o 2013-aisiais skrido dar beveik dviem tūkstančiais mažiau. Kita tendencija – daugybę metų mūsų danguje karaliaujančią Vokietijos milžinę „Lufthansa“ iš sosto baigia išstumti Rusijos „Aeroflot“.

Lietuvos padangę raižo vis daugiau pasaulio kompanijų lėktuvų.<br>T.Bauro ir „Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
Lietuvos padangę raižo vis daugiau pasaulio kompanijų lėktuvų.<br>T.Bauro ir „Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Apr 25, 2015, 1:17 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 10:27 PM

Šiuos duomenis paskelbė oro eismo paslaugas teikianti valstybės įmonė „Oro navigacija“.

Virš Lietuvos teritorijos driekiasi 29 oro keliai,  kiekvieno jų plotis yra 10 jūrmylių. Daugiausia lėktuvų skrenda 160 kilometrų ilgio oro keliu šalies pietrytinėje dalyje. Jis prasideda Lietuvos ir Lenkijos pasienyje, driekiasi virš Alytaus, Vilniaus, o baigiasi Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje. Jį dažniausiai renkasi orlaiviai, skrendantys iš Vokietijos, Olandijos, Prancūzijos, Jungtinės Karalystės miestų į Rusijos sostinę Maskvą, taip pat Kinijos, Japonijos, Pietų Korėjos ir kitų Azijos šalių miestus.

Niekada anksčiau eismas šalies padangėje nebuvo toks aktyvus. Didelė tikimybė, kad ir šiemet vėl bus pagerintas skrydžių virš Lietuvos rekordas. Pernai užfiksuota net 227 tūkst. skrydžių, iš jų 176 tūkst. buvo tranzitiniai. 

„Skrydžių skaičiaus didėjimas matomas Europoje ir visame pasaulyje“, – skaičius komentavo įmonės „Oro navigacija“ skrydžių srautų planavimo ir duomenų vertinimo viršininkė Auksė Viršilienė.

Daugelį metų iš eilės Lietuvos padangėse karaliauja Vokietijos oro milžinė „Lufthansa“. Nors šiemet jos skrydžių sumažėjo, bendrovės „Lufthansa“ orlaiviams tenka 8,78 proc. visų skrydžių virš Lietuvos.

Ją vejasi antroje vietoje atsidūrusi Rusijos „Aeroflot“, kuri šiemet padidino skrydžių skaičių ir apima 7,23 proc. visų skrydžių. Trečioje vietoje liko kaimyninės Latvijos „AirBaltic“, kuriai šiemet teko 6,86 proc. skrydžių.

Toliau rikiuojasi „Finnair“ (Suomija), „Finncomm“ (Suomija), „Ryanair“ (Airija), „Rossiya Airlines“ (Rusija), „Transaero Airlines“ (Rusija), „Turkish Airlines“ (Turkija) ir „Wizz Air“ (Vengrija). „Transaero Airlines“ ir „Wizz Air“ pirmajame dešimtuke pakeitė šiemet iš jo iškritusias SAS (Skandinavijos šalys) ir „Air France“ (Prancūzija).

„Pagrindinių oro bendrovių skrydžių skaičiaus pokytis virš Lietuvos teritorijos nebuvo labai ryškus, todėl nurodyti konkrečias tai lėmusias priežastis būtų sunku“, – kalbėjo A.Viršilienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.