Varšuvos birža – jau duobėje

Lietuvos įmonės, kurios nutarė savo akcijomis prekiauti Varšuvos vertybinių popierių biržoje (VVPB), šiuo metu išgyvena neramias dienas. Mat visos pagrindinės ES biržos skelbia rekordinę pastarųjų 7 metų apyvartą, o VVPB rezultatai tik smunka, rašo „Lietuvos rytas“.

Varšuvos vertybinių popierių birža išgyvena ne geriausias dienas – kalbama netgi apie galimybę ją parduoti.<br>„Scanpix“ nuotr.
Varšuvos vertybinių popierių birža išgyvena ne geriausias dienas – kalbama netgi apie galimybę ją parduoti.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, specialiai „Lietuvos rytui“ iš Varšuvos

2015-04-28 06:00, atnaujinta 2018-01-05 16:56

Svajonės apie Varšuvos virsmą finansiniu Vidurio ir Rytų Europos centru dūžta.

Taip vis prastėjančius Varšuvos vertybinių popierių biržos rezultatus apibūdino žurnalas „Wprost“.

Juodomis spalvomis VVPB situaciją vertina ir dauguma vietos verslo ekspertų. Pačios biržos indeksas per metus pakilo apie 10 proc., užtat kiti rodikliai sparčiai menksta.

Apvirto aukštyn kojomis

Dar prieš keletą metų užėmusi 2–3 vietas ES pagal debiutų skaičių VVPB pernai nukrito į septintąją vietą. Lenkų savimeilę ypač užgavo žinia, kad VVPB aplenkė net Rumunijos sostinės Bukarešto birža.

Tarptautinės verslo konsultacijų firmos „PcW“ duomenimis, pernai visose ES biržose debiutų pagausėjo 34 proc., o jų finansinė apimtis išaugo beveik dvigubai. Tuo metu VVPB šie rodikliai sumažėjo atitinkamai 35 ir 72 procentais.

„PcW“ Lenkijos filialo vicedirektorius Filipas Gorczyca teigė, kad dėl smukusios paklausos Varšuvos biržoje kai kurios įmonės išvis atsisakė ketinimų joje debiutuoti.

Gali būti, kad VVPB pakenkė užsitęsę neramumai Ukrainoje, nes dalis užsienio investuotojų nusprendė persikelti į stabilesnes rinkas.

Labiausiai pakenkė valdžia

Vis dėlto didžiausio smūgio VVPB sulaukė iš Lenkijos vyriausybės – ji pernai apribojo pensinių fondų veiklą ir perėmė jų sukauptus milijardus zlotų. Tuometis premjeras Donaldas Tuskas siekė fondų lėšomis sumažinti valstybės skolas ir pagelbėti į skolas klimpstančiai socialinio draudimo sistemai.

D.Tuskas nepaisė įspėjimų, kad šis žingsnis gali pakenkti visai Varšuvos biržai. Tokie žodžiai netrukus pasitvirtino su kaupu.

Maklerių įmonės „Xelion“ analitikas Piotras Kuczynskis teigė, jog pensijų fondai tempė VVPB į priekį tarsi traukinio lokomotyvas, nes investuodavo surinktas lėšas į debiutuojančių kompanijų akcijas.

Fondams nustojus investuoti akcijų vertė ėmė kristi, o tai išgąsdino stambius užsienio ir net smulkiuosius vietos investuotojus – jie ėmė masiškai trauktis iš biržos.

Pati bus nupirkta?

Dar prieš keletą metų VVPB vadovai neslėpė siekių tapti finansiniu Rytų bei Vidurio Europos centru ir ketino perpirkti Baltijos šalių, Čekijos ir net Austrijos biržas. Dabar tokie užmojai jau visiškai žlugę.

Negana to, pati Varšuvos birža gali pereiti į užsieniečių rankas. Antai P.Kuczynskis spėjo, jog VVPB gali perimti viena iš didžiųjų ES biržų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.