Ar įsigyjant renovuotą būstą neliks „paslėptų“ paskolų?

Per 10 metų trunkančią daugiabučių modernizavimo programą Lietuvoje atnaujinta apie 870 daugiabučių. Dalies tokių namų gyventojai pasikeitė, į jų vietą ketina įsikelti gyventi nauji. Dalis pirkėjų, ieškančių būsto modernizuotame name būgštauja, ar kartu su gražiu ir šiltu butu neįsigys papildomų rūpesčių – „nematomą“ paskolą už renovaciją, ankstesnių savininkų skolų.

Pasak pašnekovo, jei senasis buto savininkas nėra baigęs mokėti visos paskolos už namo renovaciją, ji gali būti perleista naujam savininkui.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pasak pašnekovo, jei senasis buto savininkas nėra baigęs mokėti visos paskolos už namo renovaciją, ji gali būti perleista naujam savininkui.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 30, 2015, 4:18 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 8:33 AM

Ar taip gali nutikti ir kuo reikėtų pasidomėti perkant modernizuotą būstą, pasakoja „Būsto energijos taupymo agentūros“ (BETA) Teisės ir turto valdymo skyriaus I.e.p.vedėjas Gintaras Gaidys.

Pasak pašnekovo, jei senasis buto savininkas nėra baigęs mokėti visos paskolos už namo renovaciją, ji gali būti perleista naujam savininkui. Apie paskolos sąlygas naująjį savininką turi informuoti projekto administratorius.

„Pasikeitus buto ar kitų patalpų savininkui, projekto administratorius turi nedelsiant supažindinti naująjį savininką su paskolos sutarties nuostatomis, nurodyti, kokią einamąją įmoką turi atlikti naujasis savininkas“, – sako G.Gaidys.

Ketinantys parduoti būstą renovuojamame daugiabutyje privalo apie tai pranešti projekto administratoriui ir bendrijos pirmininkui, bendrojo naudojimo objektų administratoriui ar jungtinės veiklos sutarties pagrindu veikiančiam atstovui. Parduodant butą turi būti pateikta Jungtinės veiklos sutarties pagrindu veikiančio atstovo ar Bendrojo naudojimo objektų administratoriaus pažyma apie tai, ar ankstesnis savininkas mokėjo paskolą.

Pašnekovo teigimu, jei ankstesnis savininkas paliko įsiskolinimų už komunalines paslaugas, juos gali tekti sumokėti naujajam savininkui, tačiau dėl nesumokėtų paskolos įmokų naujakuriui rūpintis nereikėtų. Visą iki išsikėlimo iš buto susikaupusią sumą už paskolą teks sumokėti ankstesniam savininkui.

G. Gaidys pataria renovuojamame ar renovuotame daugiabutyje butą perkantiems asmenims patiems pasidomėti vykstančia renovacija, jos eiga – taip galima apsisaugoti nuo įvairių nesusipratimų.

„Kad namas renovuotas ar renovuojamas galima matyti plika akimi – prie jo stovi pastoliai, sienos yra naujai tinkuotos. Dėl informacijos galima kreiptis į bendriją, jos pirmininką ar valdybą, daugiabučio namo administratorių. Patarčiau pasidomėti, ar renovacija vykdoma efektyviai, ar nekyla problemų, kurios gali lemti paramos sumažėjimą, datos, ar rangos terminų pasikeitimą. Šie kontaktiniai asmenys taip pat gali informuoti apie tai, ar ankstesnis savininkas skolingas, jei namas nerenovuotas – ar to neplanuojama daryti artimiausiu metu“, – sako G. Gaidys.

BETA duomenimis, šiuo metu renovuojama per 1 000 daugiabučių, aktyvūs darbai vyksta 55 iš 60 Lietuvos savivaldybių. Savo būsto renovacijai Daugiabučių atnaujinimo programos dalyviai gali pasitelkti ne tik asmenines, bet ir Europos Sąjungos struktūrinių fondų bei valstybės biudžeto lėšas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.