Parama – tik aktyviam ūkininkui

Iki š. m. birželio 15 d. (pavėluotai iki liepos 10 d.) ūkininkai bei kiti žemės ūkio veiklos subjektai gali deklaruoti turimas žemės ūkio naudmenas bei kitus plotus tiesioginėms išmokoms gauti. Taip pat galima teikti paraiškas pagal su plotu susijusias Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) priemones.

Iki š. m. birželio 15 d. (pavėluotai iki liepos 10 d.) ūkininkai bei kiti žemės ūkio veiklos subjektai gali deklaruoti turimas žemės ūkio naudmenas bei kitus plotus tiesioginėms išmokoms gauti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Iki š. m. birželio 15 d. (pavėluotai iki liepos 10 d.) ūkininkai bei kiti žemės ūkio veiklos subjektai gali deklaruoti turimas žemės ūkio naudmenas bei kitus plotus tiesioginėms išmokoms gauti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 30, 2015, 9:07 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 7:38 AM

Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) atkreipia dėmesį, kad šiemet ūkininkų laukia nemažai esminių naujovių ir primena, kad bendrojoje paraiškoje galima prašyti paramos ir pagal su plotu susijusias KPP 2014–2020 m. priemones: „Agrarinė aplinkosauga ir klimatas“, „Ekologinis ūkininkavimas“, „Su „Natura 2000“ ir Vandens pagrindų direktyva susijusios išmokos“, „Išmokos už vietoves, kuriose esama gamtinių ar kitų specifinių kliūčių“.

NMA Tiesioginės paramos departamento vyr. specialistė Sigutė Stakvilevičienė atkreipia dėmesį, kad 2015 m. išmokos skiriamos tik aktyviems žemės ūkio veiklos subjektams.

Aktyvūs žemės ūkio veiklos subjektai – ūkininkai, nevykdantys tiesioginėmis išmokomis neremiamų veiklų: oro uostų, vandens valymo įrenginių, nuolatinių sporto ir pramogų aikštelių eksploatavimo veiklų, ar geležinkelio, nekilnojamojo turto paslaugų teikimo veiklų.

„Išimtis – jei pareiškėjas vykdo vieną ar daugiau šių veiklų, tačiau įrodo žemės ūkio svarbą savo veikloje. Tokiu atveju tinkami įrodymai: metinė tiesioginių išmokų suma už praėjusius metus sudaro ne mažiau 5 proc. visų ne žemės ūkio veiklos pajamų; vykdoma žemės ūkio veikla yra reikšminga, t. y. pajamos iš žemės ūkio veiklos sudaro ne mažiau kaip trečdalį (33 proc.) visų praėjusių metų pajamų; pagrindinė pareiškėjo veikla ar įmonės tikslas – žemės ūkio veiklos vykdymas, – sako S.Stakvilevičienė. – Pareiškėjams, kurių bendra ES tiesioginių išmokų suma už praėjusius metus neviršija 500 eurų ir tenkina kitus deklaravimo reikalavimus, iš karto pripažįstami tinkamais pareiškėjais“.

Visi pareiškėjai bendrojoje paraiškoje privalo pažymėti, ar vykdo tiesioginėmis išmokomis neremiamą veiklą užpildydami paraiškoje 3 lentelę „Informacija apie pareiškėjo vykdomą neremiamą veiklą“. Be to, pareiškėjai įsipareigoja vykdyti visus aktyviam ūkininkui taikomus reikalavimus ir agentūrai paprašius turi pateikti savo aktyvumą įrodančius dokumentus.

Taip pat, teikiantys paraiškas paramai už žemės ūkio naudmenų ir kitus plotus gauti, privalo laikytis klimatui ir aplinkai naudingos žemės ūkio veiklos – žalinimo – reikalavimų.

NMA specialistė Sigutė Stakvilevičienė pabrėžia, kad šiemet pareiškėjai turi apsispręsti dėl tęstinių įsipareigojimų pratęsimo arba nutraukimo pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos priemones.

Kaip ir ankstesniais metais, paraiškas galima pateikti seniūnijoje, kurioje registruota pareiškėjo žemės ūkio valda, Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos rajonų biuruose, taip pat internetu, prisijungus prie Paraiškų priėmimo informacinės sistemos. Pavėluotai teikiamos paraiškos priimamos iki 2015 m. liepos 10 d., mažinant galutinę paramos sumą 1 proc. už kiekvieną uždelstą darbo dieną.

Daugiau informacijos apie paramos pagal su plotu susijusias KPP priemones teikimo sąlygas galima rasti NMA internetoParama%20–%20tik%20aktyviam%20ūkininkui"="">Parama%20–%20tik%20aktyviam%20ūkininkui"" target="_blank"> svetainėje. Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk prie NMA „Facebook„ paskyros!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.