Ieškote darbuotojo? Jokiu būdu nesamdykite draugo

Amerikietis Jasonas Raftis, kuris dirbo pardavimų vadovu Floridoje, nutarė pasiūlyti darbo vietą savo skyriuje senam draugui. Netrukus jis suprato padaręs didelę klaidą. Draugas, tapęs pavaldiniu, nevaldė liežuvio ir kolegoms pasakojo, kokius pokštus jiedu krėsdavę studijų metais. Tačiau tai tebuvo košmaro pradžia.

Samdykite tik svetimus žmones. Jiems ir vadovauti lengviau, ir juos atleisti<br>123rf nuotr.
Samdykite tik svetimus žmones. Jiems ir vadovauti lengviau, ir juos atleisti<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 3, 2015, 7:42 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 2:53 AM

„Išties tai tapo košmaru. Jis, būdamas mano draugas, manė, kad ateiti į mano kabinetą gali bet kada, be to, leido sau tai, ko negalėjo kiti darbuotojai“, – pasakojo J.Raftis, kuris dabar vadovauja kitam skyriui.

Bičiulis vėluodavo į darbą ir nesijausdavo kaltas: juk jis ir viršininkas – bičiuliai.

Galiausiai J.Raftis savo draugą atleido. Todėl jis pataria: „Samdykite tik svetimus žmones. Jiems ir vadovauti lengviau, ir juos atleisti“.

Kai darbuotoją ir darbdavį sieja draugiški ryšiai, lauk bėdos. Prieš atleidžiant iš darbo draugą, o kur kas geriau – dar prieš jį priimant, būtina įvertinti visus „už“ ir „prieš“.

Netinkamas pasirinkimas gali smogti jūsų reputacijai. Nekalbant apie tai, kad šitokie išmėginimai gali sužlugdyti jūsų draugystę. Be to, jei pažįstate žmogų kaip draugą, nereiškia, kad pažįstate jį kaip darbuotoją.

„O jei draugas bus pernelyg aktyvus ir pradės konkuruoti su jumis? Tai sukels sunkumų siekiant išlaikyti anksčiau buvusius dalykinius santykius jūsų darbovietėje“, – klausimą pateikė lyderiavimo tendencijas analizuojančio instituto „The Perfect Fit“ steigėja Nancy Keene.

Jūsų noras padėti darbo ieškančiam draugui gali turėti begalę pasekmių. Vienas iš būdų išsaugoti draugystę, tačiau drauge ir pasiūlyti darbą, skirti šią užduotį jūsų darbovietės personalo skyriui. Tokiu atveju jūsų draugas įveiks tokį pat atrankos kelią, kaip ir kiti pretendentai.

„Jei žmogus neįveikė atrankos, jis negavo darbo. Jūs padarėte paslaugą draugui, tačiau sprendimą priėmėte ne jūs. Tad ir jūsų draugas negali pykti, kad jo nepriėmėte į darbą. Be to, jei jūsų draugą priimtų, tačiau paskui kažkas nesusiklostytų, jūsų sąžinė būtų rami“, – sakė N.Keene.

Žinoma, priimti draugą į darbą nebūtinai reiškia katastrofą. Tarkim, jei jūs kadaise drauge dirbote, vėliau kuris nors perėjo į kitą darbą, o dabar vėl susiėjote, tai gali būti ir visai naudingas bendradarbiavimas. Jūs abu žinote, kaip kuris dirba, koks kurio požiūris į darbą.

Apsvarstykite šitokius klausimus: ar gerai pažįstate draugą, pasitikite juo, kas bus, jei darbiniai santykiai nesusiklostys?

Jei sutarėte dėl darbo, dėl visų detalių susitarkite oficialiai. Tai pravers, kai iškils konfliktas. O jis būtinai kils.

„Kad ir kokia tvirta būtų draugystė, konfliktas vis tiek nutiks“, – pabrėžia personalo specialistai.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.