„Plauti“ pinigus per renovacijos programą galimybių nėra

Nors maksimalios galimos daugiabučio modernizacijos išlaidos yra numatomos investicijų plane, kurį patvirtina patys gyventojai, daugiabučių modernizacijos programą vis dar lydi nemažai nepagrįstų gandų, iš kurių vienas populiaresnių – jog renovacijos programoje „plaunami“ gyventojų pinigai. Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) Projektų įgyvendinimo kokybės skyriaus vedėjas Edvardas Petrauskas pabrėžia, kad kiekviename renovacijos finansų planavimo etape egzistuoja griežta kontrolė.

Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) Projektų įgyvendinimo kokybės skyriaus vedėjas Edvardas Petrauskas pabrėžia, kad kiekviename renovacijos finansų planavimo etape egzistuoja griežta kontrolė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) Projektų įgyvendinimo kokybės skyriaus vedėjas Edvardas Petrauskas pabrėžia, kad kiekviename renovacijos finansų planavimo etape egzistuoja griežta kontrolė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 4, 2015, 5:46 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 12:26 AM

Gyventojai patys sprendžia, kiek jie norės mokėti

Renovacijos rangovų pasirinkimas vyksta tik konkurso būdu, kuomet dalyvaujančios įmonės siūlo kainas, už kurias įsipareigoja įvykdyti visus darbus. Ši suma yra fiksuota ir negali didėti, nes ji siūloma pagal investicijų planą, kurį jau yra patvirtinę patys daugiabučio gyventojai.

„Patvirtindami investicijų planą, gyventojai patvirtina ir maksimalų biudžetą, kuriam pritaria. Kitaip sakant, jie įsipareigoja apmokėti už renovaciją iki tam tikros maksimalios sumos, dėl kurios buvo susitarta ir nubalsuota susirinkime. Ši suma investicijų plane paprastai bus maksimali, nes ji skaičiuojama pagal standartinius įkainius, kurie yra kiek paaukštinti. Plane numatomi visi galimi renovacijos darbai ir priemonės bei jų kainos, tačiau ne visų jų prireikia“, – teigia specialistas.

Darbų kokybės priežiūra – vieša

Kartais nuogąstaujama, jog statybų rangovas gali papildomai pasipelnyti sąmoningai pasirinkdamas pigesnes statybines medžiagas, o ne tas, kurios buvo nurodytos planuose. Reikia pastebėti, kad renovacijos procesuose dalyvauja techniniai statybų prižiūrėtojai (inspektoriai), kurių pareiga yra užtikrinti, kad visi darbai būtų griežtai atliekami pagal statybų techninį projektą. Atidžiai žiūrima, jog medžiagos būtų sertifikuotos ir atitinkančios visus kokybinius reikalavimus, projektinius parametrus.

„Kaip agentūra taip pat esame įtraukti į statybų kokybės priežiūros procesus, tačiau detalizuotą priežiūrą vykdo būtent statybų inspekcija. Statybos reglamente yra netgi atskiras skyrus, apžvelgiantis išskirtinai atnaujinamų daugiabučių priežiūrą. Šiame dokumente išvardyti visi reikalavimai, iš kurių vienas ir yra techninio statybų prižiūrėtojo buvimas. Nereikėtų įsivaizduoti, kad dėl visų šių procesų tiekėjai ar rangovai galėtų paslapčia tartis, procesas yra viešas“, – tikina E. Petrauskas.

BETA specialistas teigia, kad rangovams neatliekant tam tikrų numatytų darbų, sutartyse būna numatytos tam tikros minusinės neatliekamų darbų sąmatos. Šios sąmatos turi būti suderintos su užsakovu, o techninis prižiūrėtojas turi pagrįsti ir ekonominius kaštus, patikrinti, ar jie gerai paskaičiuoti. Pašnekovas primena, kad detalūs skaičiavimai vyksta jau pradinėje daugiabučio modernizacijos stadijoje, tad galimybių sukčiauti iš esmės nelieka.

www.atnaujinkimebusta.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.