Per metus Rusijoje atpigo tik druska

Nėra už ką pragyventi. Tokią kraupoką išvadą padarė Rusijos laikraštis „Vedomosti“, apskaičiavęs, kaip šios šalies piliečiams kirto seniai neregėto dydžio infliacija. Pirmąjį šių metų ketvirtį infliacija Rusijoje siekė nei daug, nei mažai – per 16 proc., palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu. Būtent tiek vidutiniškai per metus pakilo kainos. Ar visų produktų? Toli gražu ne, rašo „Lietuvos rytas“.

Lašiniai, kaip skelbiama, gal ir skanūs, bet per metus jau pabrango.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Lašiniai, kaip skelbiama, gal ir skanūs, bet per metus jau pabrango.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka (specialiai „Lietuvos rytui“, Maskva)

May 6, 2015, 4:37 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 7:01 PM

Perkamoji galia smigo

Šių metų kovo mėnesį vidutinės Rusijos gyventojo pajamos sudarė per 27 tūkst. rublių (471 eurą).

Palyginti su praėjusiais metais, už tokią sumą buvo galima nusipirkti net 90 kilogramų daugiau. Tačiau ne duonos arba mėsos, o druskos.

Kiti 23 iš 24 stebėtų maisto produktų per metus pabrango. Ir ne simboliškai – juk Rusijos statistikos tarnyba pripažino, kad šalies gyventojų perkamoji galia palyginamuoju laikotarpiu sumažėjo 35 proc.

Daugiau, nei oficialiai skelbiamas infliacijos rodiklis.

Lūkesčiai – neigiami

„Žmonės taupo, pirmiausia atsisakydami tų gaminių, kurie nėra būtiniausi“, – patvirtino ir Ekonominės plėtros ministerija.

Jos stebimas vartotojų pasitikėjimo indeksas šių metų pirmąjį ketvirtį smigo iki minus 32 proc. Prasčiau būta tik visiškos krizės akivaizdoje – 2009-ųjų pradžioje, kai indekso reikšmė buvo minus 35 proc.

Anot ekonomistų, vienintelis teigiamas pastarųjų mėnesių rodiklis – sumažėjęs gyventojų apetitas prašyti vartojimo paskolų. Jų per metus sumenko 243 mlrd. rublių (4,21 mlrd. eurų).

Užtat pinigai plaukė kita kryptimi: beveik dukart daugiau jų (450 mlrd. rublių, arba 7,79 mlrd. eurų) išleista užsienio valiutai įsigyti. Priežastis aiški – žmonės nelabai tiki sočia ateitimi, todėl kaupia dolerius arba eurus.

Brangsta ir vaistai

Rusijoje brangsta ne tik maisto produktai, bet ir medikamentai. Sveikatos apsaugos ministrė Veronika Skvorcova pripažino, kad jos vadovaujama institucija dėl to sulaukia labai daug skundų.

Vyriausybė jau ėmėsi veiksmų – sudarė gyvybiškai svarbių vaistų sąrašą ir nurodė kontroliuoti jų kainas.

Tačiau, anot V.Skvorcovos, į jį nepatekę medikamentai jau pabrango beveik trečdaliu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.