Į Lietuvos kebabines įsisuko netvarka

Valstybinės maisto ir

VMVT perspėja, kad itin svarbu atkreipti dėmesį į kebabinėse naudojamą inventorių, švarą ir tvarką jose šiltuoju metų laiku. Mat sušilus orams, maisto produktai kur kas greičiau genda nei žiemą ir kyla didesnė apsinuodijimo rizika.<br>V.Balkūno nuotr.
VMVT perspėja, kad itin svarbu atkreipti dėmesį į kebabinėse naudojamą inventorių, švarą ir tvarką jose šiltuoju metų laiku. Mat sušilus orams, maisto produktai kur kas greičiau genda nei žiemą ir kyla didesnė apsinuodijimo rizika.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 8, 2015, 3:46 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 12:38 PM

„2014-2015 m. atlikta 780 kebabinių patikrinimų. 72 proc. jų – su technologijų, produktų ar žaliavų atsekamumo, netinkamo inventoriaus ir patalpų, asmens higienos, produktų laikymo sąlygų ir tinkamumo vartoti terminų pažeidimais. Nustačius pažeidimus skiriamos baudos, uždraudžiama gaminti, tačiau vartotojai ir patys turėtų būti atidesni, atsargiau rinktis vietas, kur užkąsti“, – sako VMVT Maisto skyriaus vyr. specialistas Algimantas Lipnickas.

VMVT perspėja, kad itin svarbu atkreipti dėmesį į kebabinėse naudojamą inventorių, švarą ir tvarką jose šiltuoju metų laiku. Mat sušilus orams, maisto produktai kur kas greičiau genda nei žiemą ir kyla didesnė apsinuodijimo rizika.

Pranešime pabrėžiama, kad kebabinėse trūksta ne tik švaros, bet vartotojai skundžiasi ir prasta kebabų kokybe, skoniu. Iš šiemet ir pernai gautų vartotojų skundų, 38 proc. pasitvirtino.

Pasak A.Lipnicko, visoje Lietuvoje kebabinėse nustatoma daug pažeidimų, nes šiose viešojo maitinimo įmonėse itin dažnai keičiasi darbuotojai, jų gana žema maisto gamybos kvalifikacija, jiems stinga higienos žinių.

Pranešime pateikiamas pavyzdys, kad viename Gargždų kioske-kebabinėje (Klaipėdos raj.) VMVT inspektoriai rado daugiau kaip 30 kg šaldytos mėsos ir pusgaminių be ženklinimo etikečių ir įsigijimo dokumentų, 10 kg bandelių kebabams ir lavašų su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais. Patalpos buvo netvarkingos, nevykdoma savikontrolė, nebuvo dezinfekcijos priemonių, darbuotoja neišklausiusi privalomo higienos žinių kurso.

Vienoje Alytaus kebabinėje daržovės buvo tvarkomos antisanitarinėmis sąlygomis, visos patalpos – nešvarios.

Šiauliuose vienoje iš kebabinių patiekalus ne tik gamino iš produktų, kurių tinkamumo vartoti terminai pasibaigę, bet įmonė ir neturėjo tokiai veiklai leidimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.