J.Varoufakis: Graikiją nuo finansų krizės skiria kelios savaitės

Graikijos finansų ministras

Yanis Varoufakis įspėjo, kad Graikiją krizė jau gali užklupti per artimiausias dvi savaites.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Yanis Varoufakis įspėjo, kad Graikiją krizė jau gali užklupti per artimiausias dvi savaites.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

May 12, 2015, 10:45 AM, atnaujinta Jan 4, 2018, 4:28 AM

Yanis Varoufakis tokius įspėjimus išsakė po euro zonos finansų ministrų susitikimo Briuselyje, kurio metu buvo aptariamas paskutinysis 7,2 mlrd. eurų vertės paramos paketas iš bendrosios 240 mlrd. eurų paramos Graikijai sumos.

Finansų ministrai nurodo, kad Graikija pasiekė „pažangos“, tačiau būtina dar labiau pasistengti. Šalies vyriausybė sunkiai gali susidoroti su jai tekusiais finansiniais įsipareigojimais.

Kiek anksčiau, dieną prieš galutinį terminą, Graikija jau pradėjo skolos Tarptautiniam valiutos fondui (TVF) pervedimo procedūrą – iš viso ji privalo sumokėti 750 mln. eurų.

„Likvidumo užtikrinimo klausimas itin skubiai spręstinas. Visiems tai aišku, verčiau nekalbėkime tuščiai, – reporteriams Briuselyje kalbėjo J. Varoufakis. – Kalbėdami iš laiko perspektyvos, turime omenyje kelias ateinančias savaites“.

Graikija iki birželio pabaigos turi susitarti dėl reformų su tarptautiniais savo pareigūnais. Jos lėšos mąžta, todėl valdžia jau buvo priversta kreiptis paramos į viešojo sektoriaus institucijas.

Oficialiame savo pranešime euro zonos finansų ministrai nurodo „sveikinantys derybose pasiektą pažangą“, tačiau taip pat jame priduriama: „Mes pripažįstame, kad, norint užkamšyti likusių neišspręstų klausimų „skyles“, prireiks daugiau laiko ir pastangų“.

Euro zonos finansų ministrų grupės pirmininkas Jeroenas Dijsselbloemas nurodo, kad būtina dėl finansinės paramos susitarti galutinai, tik tada Graikijai bus skiriamos tolesnės išmokos.

 Graikija buvo priversta panaudoti valstybės rezervo lėšas, kad antradienį galėtų laiku grąžinti 750 mln. eurų skolą Tarptautiniam valiutos fondui, nurodė vienas centrinio banko šaltinis. 

„Tai buvo Graikijos banko valdytojo iniciatyva, siekiant išeiti iš aklavietės“, – šaltinis sakė naujienų agentūrai AFP kitą dieną po to, kai finansų ministras Y.Varoufakis perspėjo, kad Graikija po dviejų savaičių gali pristigti lėšų, jeigu per tą laiką nepavyks susitarti su tarptautiniais skolintojais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.