Baltarusija vėl tapo spąstais Lietuvos vilkikų vairuotojams

 “Mus Susisiekimo ministerija patikino, kad jei turime jų išduotus leidimus, krovinius galime vežti ir tarp Baltarusijos bei Rusijos. Tačiau valdininkai nežino, kad Muitų sąjungoje pasikeitė teisės aktai. Todėl mes kenčiame“, – lrytas.lt skundėsi Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“ viceprezidentas Julius Misiūnas. 

Lietuvos vežėjai Baltarusijoje neteko jau 6 vilkikų.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuvos vežėjai Baltarusijoje neteko jau 6 vilkikų.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis, Elta

2015-05-14 20:00, atnaujinta 2018-01-03 19:10

Mūsų šalies vežėjams bandymai uždirbti Rusijoje ir Baltarusijoje skaudžiai atsirūgsta. Lietuvai bando uždarbiauti veždami krovinius tarp Baltarusijos ir Rusijos. Tačiau per vėlai sužinoję, kad jiems tai draudžiama, netenka savo vilkikų. Todėl veždami krovinius iš Maskvos į Minską vežėjai yra išlaipinami, o jų mašinos konfiskuojamos.  

 “Mus Susisiekimo ministerija patikino, kad jei turime jų išduotus leidimus, krovinius galime vežti ir tarp Baltarusijos bei Rusijos. Tačiau valdininkai nežino, kad Muitų sąjungoje pasikeitė teisės aktai. Todėl mes kenčiame“, – lrytas.lt skundėsi Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“ viceprezidentas Julius Misiūnas. 

 Pasak jo, Baltarusijoje konfiskuojamų transporto priemonių daugėja.

„Vienas vežėjas dėl to neseniai prarado šaldytuvą ir vilkiką, kurių vertė – 140 tūkstančių eurų. O išperkamosios nuomos bendrovėms juk nerūpi, kur tavo vilkikas, – konfiskavo jį rusai ar kas nors pavogė“, – pasakojo vežėjas.    Transporto inspekcija Lietuvoje išduoda leidimus gabenti krovinius į Muitų sąjungą. Tačiau jie, pasak J.Misiūno, negalioja, jei nori gabenti krovinius šalių viduje.

„Mūsų žiniomis, iš viso yra sulaikyta apie 17 transporto priemonių, priklausančių 7 Lietuvos įmonėms. Čia tik tos įmonės, kurios „Linavą“ informuoja (apie konfiskavimą, – ELTA)“, – Eltą telefonu informavo Lietuvos vežėjų asociacijos „Linava“ sekretorius transporto politikai Gintautas Ramaslauskas.

Anot G. Ramaslausko, Baltarusijoje vilkikai konfiskuojami dėl prieštaravimo tarp Lietuvos pasirašytų dvišalių krovinių pervežimo sutarčių su Rytų šalimis ir Eurazijos sąjungos (Rusija, Baltarusija, Kazachstanas. Armėnija, Kirgizija) muitų kodekso.

„Eurazijos sąjungos muitų kodeksas neleidžia vykdyti su laikinai įvažiavusiomis transporto priemonėmis pervežimų tarp Muitų sąjungos šalių, jeigu šios transporto priemonės nėra šiose šalyse registruotos. Tačiau mūsų tarpvalstybinės sutartys su Baltarusija, Rusija, Kazachstanu ir kitomis šalimis leidžia tą daryti, turint specialius leidimus“, – Eltai sakė G. Ramaslauskas.

Pasak jo, Baltarusijos pareigūnai tikrina kelerių metų Lietuvos vežėjų duomenis, o atradus pagal Eurazijos muitų kodeksą draudžiamą pervežimą, pasienyje sulaikomas ir konfiskuojamas bet kuris tos įmonės vilkikas.

Pasak vežėjų, Rusija neskubina informuoti mūsų šalies ministerijų dėl pasikeitusių įstatymų.

Pernai į asociaciją kreipėsi 7 nukentėjusių transporto įmonių vadovai, buvo sulaikyta daugiau nei 20 jų transporto priemonių, šiemet taip vėl konfiskuojama daug vilkikų. Skaičiuojama, kad Lietuvos vežėjai jau neteko mažiausiai 6 vilkikų.

Lietuvos tarpvalstybinės sutartys su Baltarusija, Rusija ir Kazachstanu nustato, kad draudžiama vežti krovinius iš vieno šalies paskirties punkto į kitą valstybės paskirties punktą (t. y. negalimas krovinių vežimas, pavyzdžiui, tarp dviejų paskirties punktų Baltarusijoje, tačiau vežimas tarp paskirties punkto Baltarusijoje ir paskirties punkto Rusijoje leidžiamas).

„Ne kartą padedami mūsų valdžios atstovų kreipėmės į Baltarusijos kompetentingas institucijas su prašymu tinkamai taikyti dvišales tarpvalstybines sutartis ir spręsti šią problemą. Klausimas keliamas ir dvišaliuose susitikimuose bei derybose, tačiau Baltarusija kol kas neatsisako ydingos konfiskavimo praktikos“, – konstatuoja J.Misiūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.