Palanga dūsauja: kainos kyla, o rusai neatvažiuoja

Vilnietė Dovilė kiekvieną vasarą su šeima atvažiuoja į Palangą. Šiemet ją pribloškė pakilusios maisto kainos. Šiek tiek pabrango ir nakvynė viešbutyje. „Penkiems žmonėms savaitgalis Palangoje mums atsieis 500 eurų. Tai kaip išvyka į užsienį. Pernai tokiam savaitgaliui būtume išleidę apie 100 eurų mažiau“, – įsitikinusi vilnietė.

Penktadienį Palanga atidarė vasaros sezoną.<br>S.Purytės nuotr.
Penktadienį Palanga atidarė vasaros sezoną.<br>S.Purytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

May 15, 2015, 3:02 PM, atnaujinta Jan 3, 2018, 4:05 PM

Ją ypač nustebino šoktelėjusios kavinių ir restoranų maisto kainos. „Kokybės ir kainos santykis – apgailėtinas, o maistas – labai brangus“, – nusivylimo neslėpė poilsiautoja.

Į Palangą ji atvyksta dėl šeimos tradicijos – nori bent kartą per metus nuvežti vaikus prie jūros. Likusią vasarą moteris ketina praleisti kaimo sodyboje.

Vežimėlyje sūpuodama antrąją savo atžalą 31-erių poilsiautoja penktadienį vaikštinėjo po Palangos kermošių. Juo kurorte atidarytas vasaros sezonas.

Kad kainos didėja, pastebėjo ir palangiškiai. Gintaro gaminių prekeivė 45-erių Eglė antrino viešniai: „Maisto kainos parduotuvėse kasdien didėja „ant akių“. Ir anksčiau kainos prieš sezoną padidėdavo, bet ne šitaip akivaizdžiai“, – piktinosi prekybininkė.

Ji ragino poilsiautojus nesibodėti atsivežti savo maisto – taip esą poilsis bus pigesnis.

Mažėja poilsiautojų

Prasidėjusi vasara Palangoje pasižymi ne tik didėjančiomis kainomis. Portalo kalbinta palangiškė tikino, kad kurorte ženkliai sumažėjo poilsiautojų. „Jau praėjusios vasaros pabaigoje jautėsi, kad jų mažėja. Tai susiję su neramumais Ukrainoje. Ženkliai sumažėjo poilsiautojų iš Rusijos“, – kalbėjo Eglė.

Pernai gegužę ji papildomai uždarbiaudavo vienuose svečių namuose. Šiemet jos pagalbos dar neprireikė – svečių srautas ženkliai mažesnis.

„Svečių namai talpina apie 50 žmonių. Jų savininkai – rusai. Jie svečių namus šiemet pernuomojo lietuviams, nes suprato, kad tautiečiai nebeatvažiuos“, – pasakojo prekeivė.

Anot palangiškės, jau kuklus naujųjų metų sutikimas prognozavo, kad rusiškas kranelis Palangoje užsisuka.

Užsisako prieš savaitę

Palangos apgyvendinimo paslaugų teikėjų organizacijos „Svetingas šeimininkas“ vadovė Irena Švanienė patvirtino, kad poilsiautojų iš Rusijos šiemet Palangoje sulaukiama mažiau.

Užtat lietuviai, lenkai, svečiai iš kitų vakarų šalių lieka ištikimi kurortui. Tiesa, keičiasi jų atostogų planavimo įpročiai. „Jei anksčiau kambarį vasaros savaitgaliui ir savaitei užsisakydavo sausį-vasarą, tai dabar rezervuoja likus savaitei ar dviems iki atvykimo“, – pasakojo I.Švanienė.

Ji tikino, kad nakvynės kainos Palangoje liko tokios pat kaip pernai. Vieną dvivietį kambarį jos svečių namuose parai galima užsakyti už 30-40 eurų.

Ramiai vasaros laukia ir kiti lietuvius poilsiauti priimantys palangiškiai. „Mano draugė turi namą Kunigiškėse. Kambariai jau užsakyti visai vasarai. Atvažiuoja tie patys žmonės, kurie ilsėjosi ankstesniais metais“, – pasakojo į kermošių paganyti akių atėjusi 66-erių Lina.

Močiutes vaikys iš pakelių?

Galima šių metų naujovė Palangoje – griežtesnė kova su prie kelio stovinčiais ir kambarius nuomai siūlančiais palangiškiais.

Kitą savaitę su meru susitiks policijos, mokesčių inspekcijos ir verslo atstovai. Bus svarstoma, kokiais būdais atgrasyti poilsiautojų „žvejus“ pakelėse.

Bus siūloma viešajai policijai juos vaikyti, skirti baudas už kelių eismo ir reklamos mieste taisyklių pažeidimus.

„Būna, kad tai – atskiras biznis. Poilsiautojų vedžiotojai paima pinigų ir iš svečių, ir iš kambarius nuomojančių palangiškių“, – tikino ilgametė palangiškė Virginija.

70-metė pati kambarių nenuomoja. Ji supranta močiutes, kurios pakelėje siūlo pas jas nuomotis kambarius. „Galbūt tai – vienintelis jų pragyvenimo šaltinis? Iš kur joms tų klientų gauti?“ – svarstė moteris.

Kitas Palangos senjoras, 78-erių Romas sustabdytas kermošiuje siūlė šito reikalo imtis valstybei. „Gal kokią skelbimų lentą tegu pakabina? Bausti tuos žmones – negerai, bet šitą dalyką reikėtų išnaikinti – taip negražu“, – sakė vyras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.