Pigesni butai renovuotame name: misija įmanoma?

Besiruošiantiems pirkti butą renovuotas daugiabutis, be abejo, yra patrauklesnis pasirinkimas negu nemodernizuotas būstas. Kartu su daugiabučiu modernizavimo programos įsibėgėjimu didės tiek būstų pasiūla, tiek paklausa. Kaip šie procesai veikia butų kainą?

Besiruošiantiems pirkti butą renovuotas daugiabutis, be abejo, yra patrauklesnis pasirinkimas negu nemodernizuotas būstas.<br>P.Mantauto nuotr.
Besiruošiantiems pirkti butą renovuotas daugiabutis, be abejo, yra patrauklesnis pasirinkimas negu nemodernizuotas būstas.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 15, 2015, 9:34 AM, atnaujinta Jan 3, 2018, 5:56 PM

Vertę lemia investicijos į renovaciją

Nekilnojamojo turto įmonių specialistai skirtingai vertina būsto vertės padidėjimą po renovacijos. Vieni teigia, kad būsto kaina gali padidėti 10-15 procentiniais punktais, kiti šį rodiklį pakelia net iki 30 proc.

„Buto renovuotame name savininkai savo turtą įkainos atsižvelgdami į tai, kiek jie investavo į pačią renovaciją. Galbūt modernizacijos darbai name buvo minimalūs, pavyzdžiui, atnaujintas buvo fasadas, pakeisti langai, apšiltintos sienos. O gal renovacijos metu sutvarkytos ir laiptinės, dalis aplinkinės namo infrastruktūros, vykdyti rimtesni vamzdynų, komunikacijų pertvarkymai ir pan. Tokiu atveju, parduodamo buto tokiame name vertė bus didesnė“, – teigė Edvardas Petrauskas, Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) Projektų įgyvendinimo kokybės priežiūros skyriaus vedėjas.

Nėra lengva prognozuoti, kokią vertę įgis renovuotas butas. Tačiau šis klausimas specialistams tampa paprastesnis, jeigu jie turi galimybę susipažinti su renovacijos darbų paketo ypatybėmis, bankų požiūriu į renovuotą būstą, tai, kokiomis jis sąlygomis teikia paskolas. Svarbu ir administraciniai aspektai, t. y. kaip ir kokiu būdu iš gyventojų yra surenkami kaštai už renovaciją. Juk dažna, nors ir ne visai pagrįsta, baimė perkant būstą renovuotame name – užsilikęs buvusių savininkų finansinis šleifas.

Butas renovuotame ar naujos statybos name?

Kita egzistuojanti dilema: ar geriau pirkti butą naujos statybos, ar renovuotame name? Abiejų tipų būstai geriausiai atitinka šiuolaikinio pirkėjo poreikius, tačiau didesnė pasiūla šiuo metu, be abejo, vis dar egzistuoja naujos statybos daugiabučiuose.

Naujos statybos namuose neretai būna išspręstos bendrosios išplanavimo, automobilių parkavimo problemos, jų sąlyginai mažesni eksploatavimo kaštai. Itin paklausia išlieka galimybė rinktis autonominį ar individualiai reguliuojamą šildymą. Kita vertus, renovuojamų būstų savininkai paprastai yra motyvuoti pasiekti kuo didesnį energinį efektyvumą ir neretai šiuo atžvilgiu netgi pralenkia naujos statybos namus. Ateityje plačiau įgyvendinant kvartalinės modernizacijos projektus, planuojama išspręsti ir mašinų aikštelių problemas.

Renovacija yra naudinga daugeliu atžvilgiu, pavyzdžiui, ji gerina kai kurių rajonų, ypač miegamųjų, įvaizdį. Bet kokiu atveju – į renovaciją reikia žiūrėti, visų pirma, kaip į galimybę sutvarkyti būstą taip, kad jis būtų patogus ir ekonomiškas, o ne kaip į įrankį didinti jo vertę“, – kalbėjo E. Petrauskas.

www.atnaujinkimebusta.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.