Nuomos kainų rekordus gerina Pravieniškės

Kur parduotuvių ploto nuomos kaina Lietuvoje didžiausia? Ne Vilniaus centre ir net ne kuriame nors iš „Akropolių“, o Kaišiadorių rajone esančiose Pravieniškėse.

Pagal prekybos ploto nuomos kainas Pravieniškių pataisos namai nušluostė nosį net ir Vilniaus oro uostui.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pagal prekybos ploto nuomos kainas Pravieniškių pataisos namai nušluostė nosį net ir Vilniaus oro uostui.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arvydas Lekavičius („Lietuvos rytas“)

May 16, 2015, 6:00 AM, atnaujinta Jan 3, 2018, 2:22 PM

Praėjusią savaitę vykusiame Pravieniškių pataisos namų parduotuvių nuomos konkurse dalyvavusi Kauno bendrovė „Niklita“ pasiūlė didžiausią kainą – 1010 eurų už kvadratinį metrą per mėnesį. Kitaip tariant, beveik 145 tūkstančius eurų už 142 kvadratinių metrų patalpas.

Pravieniškių pataisos namų darbuotojai jau džiaugėsi, kad į įmonės sąskaitą pateks didžiuliai pinigai.

Kai kurie jų net įsisvajojo, kad pataisos namų teritorijoje prižiūrėtojų poilsiui bus galima įrengti uždarus baseinus su oranžerijomis.

Supainiojo litus ir eurus

Kiti konkurse dalyvavę verslininkai ėmė kurti sąmokslo teorijas.

Jie ėmė tvirtinti, kad bendrovės „Niklita“ savininkai susimokė su iki šiol pataisos namuose prekiavusiu Kaišiadorių verslininku Algimantu Radvila, kuris pagarsėjo, kai prieš kelis mėnesius surengė puotą teisėjams.

Buvo teigiama, kad „Niklita“ patalpas nuomosis kelias savaites, o paskui nutrauks sutartį.

Kol vyks teisiniai ginčai, esą toliau pataisos namuose už simbolinę nuomos kainą šeimininkaus A.Radvilos įmonė.

Tačiau tiek įsisvajojusius prižiūrėtojus, tiek sąmokslo teorijų šalininkus nuramino „Niklitos“ vadovas Valdas Kukta.

„Mes iš tiesų dalyvavome konkurse, tačiau per klaidą įrašėme nuomos kainą ne eurais, o litais.

Visiškas absurdas būtų tiek mokėti už parduotuvės nuomą. Mes jau rengiame raštą, kad atsisakome savo pasiūlymo“,– sakė V.Kukta.

Monopolis ėmė klibėti

Nors „Niklita“ traukiasi iš konkurso, kitų dalyvių pasiūlytos kainos irgi įspūdingos.

Antrąją vietą užėmusi maitinimo paslaugas teikianti įmonė „Pontem“ siūlė už kvadratinį metrą mokėti 337 eurus – per mėnesį susidaro beveik 50 tūkstančių eurų.

Konkurse dalyvavo ir dvi A.Radvilos įmonės. Tačiau jos liko toli nuo nugalėtojų: bendrovė „Alivdara“ su 203 eurų už kvadratinį metrą pasiūlymu buvo ketvirta, o „Aradva“ su 112 eurų – paskutinė – septinta.

Atrodo, kad iki šiol savotišką monopolį turėjusiam A.Radvilai teks atsisakyti maitinimo paslaugų teisės ir kitose kalinimo įstaigose. Jo bendrovės pralaimėjo konkursus taip pat Alytaus, Marijampolės pataisos namuose bei Pravieniškių pataisos namų ligoninėje.

Visuose šiuose konkursuose didžiausią nuomos kainą, kuri svyravo nuo 14 iki 253 eurų už kvadratinį metrą, taip pat pasiūlė bendrovė „Pontem“.

Gelbėjasi teismuose

Nors visuose kalinimo įstaigų konkursuose didžiausią kainą pasiūlė bendrovė „Pontem“, A.Radvila taip pat neketina nuleisti rankų.

Jis apskundė konkurso rezultatus ir prašo, kad būtų pritaikytos laikinosios priemonės – stabdomi konkurso rezultatai.

Galutinį sprendimą dėl šių ieškinių turėtų priimti Apeliacinis teismas, kurio beveik visi Civilinių bylų skyriaus teisėjai dalyvavo verslininko surengtoje puotoje.

Prieš trejus metus surengtame kalinimo įstaigų parduotuvių nuomos konkurse didžiausia kaina buvo 325 litai (94 eurai) už kvadratinį metrą.

Tokią sutartį tada su Alytaus pataisos namais pasirašė A.Radvilos bendrovė „Alivdara“.

337

Tiek eurų už kvadratinį metrą kas mėnesį pasiryžusi mokėti antrąją vietą Pravieniškių pataisos namų parduotuvių nuomos konkurse užėmusi bendrovė „Pontem“.

Kainos sveiku protu niekaip nesuvokiamos

Audrius Šešplaukis

Nekilnojamojo turto vertintojų asociacijos prezidentas

„Iki šiol rekordinė nuomos kaina buvo užfiksuota prieš penkerius metus, kai viena bendrovė Vilniaus oro uosto parduotuvės patalpas išsinuomojo sutikusi mokėti 700 litų (200 eurų) už kvadratinį metrą.

Dabar net prestižinėje sostinės Vokiečių gatvėje už maždaug 100 kvadratinių metrų parduotuvę mokama apie 60–90 eurų už kvadratinį metrą.

Galbūt pataisos namuose yra labai dideli pinigų srautai arba kitokios povandeninės srovės, dėl kurių taip užkeliama kaina.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.