Kas sieja įtariamą rusų šnipą ir skrydžių valdymą Lietuvoje?

Vienam garsiausių Prancūzijos verslininkų 65-erių Henri Proglio mesti rimti kaltinimai. Prancūzijos vyriausybę valdantys socialistai H.Proglio paskelbė Rusijos šnipu ir išdaviku. Skandalas kilo tuomet, kai jis bandė užimti su gynybos pramone susijusios kompanijos „Thales Group“, kurios 27 proc. akcijų valdo valstybė, direktorių tarybos pirmininko postą.

Prancūzijos vyriausybę valdantys socialistai H.Proglio paskelbė Rusijos šnipu ir išdaviku.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Prancūzijos vyriausybę valdantys socialistai H.Proglio paskelbė Rusijos šnipu ir išdaviku.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Prancūzijos vyriausybę valdantys socialistai H.Proglio paskelbė Rusijos šnipu ir išdaviku. H.Proglio (kairėje) su Vladimiru Putinu ir „Gazprom“ vadovu Aleksejumi Mileriu.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Prancūzijos vyriausybę valdantys socialistai H.Proglio paskelbė Rusijos šnipu ir išdaviku. H.Proglio (kairėje) su Vladimiru Putinu ir „Gazprom“ vadovu Aleksejumi Mileriu.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Prancūzijos vyriausybę valdantys socialistai H. Proglio paskelbė Rusijos šnipu ir išdaviku. H.Proglio – dešinėje, viduryje – buvęs Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Prancūzijos vyriausybę valdantys socialistai H. Proglio paskelbė Rusijos šnipu ir išdaviku. H.Proglio – dešinėje, viduryje – buvęs Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
H.Proglio atstovavo rusų kompanijos „Rosatom“ interesams.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
H.Proglio atstovavo rusų kompanijos „Rosatom“ interesams.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Eugenija Grižibauskienė

May 19, 2015, 3:58 PM, atnaujinta Nov 27, 2017, 10:14 PM

Įdomu tai, kad šios kompanijos skrydžių valdymo įranga yra įdiegta Vilniaus, Kauno ir Palangos oro uostuose. Pasitelkus šią įrangą kontroliuojami ir NATO naikintuvų skrydžiai virš Baltijos šalių oro erdvės.

Rusijos šnipas ir „Mistral“

Prancūzijos vyriausybė pareiškė, kad H.Proglio, buvusio Prancūzijos kompanijos EDF (Électricité de France S.A. – Prancūzijos elektra) generalinio direktoriaus, verslo interesai Rusijoje yra nesuderinami su kandidatūra į kompanijos „Thales“ direktorių tarybos pirmininko postą.

Emmanuelio Macrono, ekonomikos ministro ir buvusio Rothschildo bankininko teigimu, „tai yra etikos problema ir interesų konfliktas“.

„Thales“ yra didelis aviacijos kompanijos „Dassault Aviation SA (AVMD.PA)“, gaminančios naikintuvus „Rafale“, rangovas. Kompanija taip pat gamina elektroninę įrangą „Mistral“ tipo lėktuvnešiams, kurių perdavimas Rusijai yra sustabdytas, kai Vakarai sunerimo dėl jos panaudojimo per krizę Ukrainoje.

Vyriausybė H. Proglio pasakė, kad norėdamas eiti „Thales“ direktorių tarybos pirmininko pareigas jis turėtų atsisakyti Rusijos valstybinės atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ patarėjo posto.

Prancūzijos dienraščio „Le Monde“ žiniomis, verslininkas taip pat yra dviejų kompanijų direktorių tarybose, susijusių su „Rosatom“ – „Akkuyu Nuclear JSC“ ir „Fennovoima ltd“, kurios įkurtos atominių elektrinių projektams įgyvendinti Suomijoje ir Turkijoje.

Be to, H.Proglio taip pat yra „ABR Management“ direktorių tarybos narys. Ši kompanija valdo Rusijos banko „Rosija“ aktyvus.

Skrydžių saugumas Lietuvoje priklauso nuo „Thales“ įrangos

1993 metais Lietuva atnaujino skrydžių valdymo ir radiolokacijos techniką. Vilniaus, Kauno ir Palangos skrydžių valdymo centruose buvo įdiegta Prancūzijos firmos „Thomson CSF“ įranga. Tokia buvo bendradarbiavimo pradžia.

Po aštuonerių metų – 2005-aisiais – istorija pasikartojo. Pagal tarptautinį finansinį PHARE paramos Lietuvos transporto sistemos plėtrai projektą civilinei aviacijai buvo skirta 0,5 mln. eurų.

Skrydžių valdymo centruose buvo įdiegta jau kita naujos kartos įranga „Eurocat-2000“, sukurta ir pagaminta „Thomson CSF“ veiklą perėmusios „Thales“, į kurios direktorių tarybos pirmininko postą nusitaikė Rusijos šnipu išvadintas H.Proglio.

Maža to, Lietuva, Latvija ir Estija drauge prieš dešimtmetį įsigijo prancūzų bendrovės „Thales Group“ orlaivių valdymo įrangos, kuri turi užtikrinti oro policijos misiją jų padangėje atliekančių NATO naikintuvų valdymą. Ši įranga visoms trims valstybėms kainavo apie 3 mln. eurų.

Minėtoji įranga įdiegta Regioniniame oro erdvės stebėjimo koordinavimo centre Karmėlavoje, įkurtame pagal trijų Baltijos valstybių bendrą oro erdvės kontrolės projektą BALTNET.

Ji yra svarbi grandis valdant naikintuvus, ja dirbantys operatoriai, gavę informaciją iš oro erdvę stebinčių budėtojų, užkoduoto ryšio priemonėmis perduoda komandas naikintuvų pilotams, koordinuoja jų veiksmus ir ginkluotės sistemų panaudojimą.

„Thales“ ir Rusijos karinė pramonė – neatsiejami

„Thales group“ palyginti glaudžiai susijusi ir su Rusijos karo pramone. Politikos apžvalgininko Audriaus Bačiulio pastebėjimu, šiai kompanijai tenka pagrindinis vaidmuo ginkluojant Rusiją. Su Rusija ji bendradarbiauja daugiau kaip 15 metų.

„Thales“ tiekia Rusijos sausumos ir oro pajėgoms termovizorius, pakabinamąsias taikinių paieškos ir taikymo sistemas „Damocles“, kurios padeda naikintuvams Su-27SM ir bombonešiams Su-24M2 “praregėti“ ir  atakuoti taikinius naktį arba uždengtus debesimis ar dūmais. 

„Thales“ avionika ir lazeriniai inercinės navigacijos prietaisai montuojami ir į naujausius Rusijos karinius lėktuvus Su-34 ir Su-35.

„Thales“ sukurtas termovizorius „Katrin-FS“ įtaisomas į rusiškus tankus T-90 bei kitą šarvuotą techniką, o 2008 Vologdoje (Rusija) prancūzai pastatė šių termovizorių remonto ir priežiūros centrą.

Daugiau kaip prieš porą metų antrinė „Thales“ ir Italijos „Finmeccanica“ įmonė „Thales Alenia Space“ iškilmingai, dalyvaujant prezidentams Vladimirui Putinui ir François  Hollande'ui, pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Novosibirsko kosminės pramonės milžinu „ISS – Reshetnev“ dėl bendros įmonės, kuri gamins kosminius ryšių bei navigacijos palydovus, statybos.

H.Proglio neigia visus kaltinimus

H.Proglio laikomas artimu buvusio Prancūzijos prezidento ir centro dešiniosios partijos UMP pirmininko Nicolo Sarkozy žmogumi. Būtent šis prezidentas 2009 metais paskyrė jį EDF kompanijos generaliniu direktoriumi, tačiau prezidento F. Hollande'o socialistų vyriausybė pernai iš šių pareigų jį atleido.

Tada Dassault šeima, valdanti 25 proc. „Thales“ akcijų, pasiūlė jam direktorių tarybos pirmininko postą.

Prancūzijoje gimusio italų kilmės verslininko H.Proglio ilga karjera, susijusi su vandens tiekimu ir energetika, paženklinta keletu aštrių konfliktų. Kurį laiką jis dirbo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo kompanijos „Veolia“ generaliniu direktoriumi. Kalbama, kad 2012 metais jis prisidėjo prie mėginimo nuversti buvusį savo statytinį, kompanijos „Veolia“ generalinį direktorių Antoine'ą Frérot.

Dirbdamas kompanijoje EDF H.Proglio aršiai kovojo su Prancūzijos branduolinių reaktorių gamintojos  kompanijos „Areva“ generaline direktore Anne Lauvergeon, kuri apkaltino jį privertus ją pasitraukti iš pareigų 2011 metais.

Jis taip pat susipyko su vyriausybe dėl jos per 2012 metų rinkimus duotų pažadų mažinti šalies priklausomybę nuo branduolinės energetikos.

H.Proglio yra kompanijų „ABR Management“, „Dassault Aviation“, „French bank Natixis“ ir Ispanijos statybų kompanijos FCC direktorių tarybų pirmininkas.

Tuo tarpu H.Proglio neigia visus kaltinimus. Jo žodžiais, susirūpinimas dėl jo intereso Rusijoje kelia juoką, tai yra tik pretekstas neleisti jam užimti posto, siekiant nubausti už ryšius su N.Sakozy.

„Dabar aš jau ištisas savaites esu drabstomas purvais per finansų ministro organizuojamą kampaniją, – liejo tulžį H.Proglio interviu Prancūzijos dienraščiui „Le Monde“. – Man jau pakanka įtarinėjimų ir pažeminimo. Nustokite laikę mane marionete, šnipu, godžiu žmogumi, išdaviku.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.