Ką žada daugiabučių modernizavimo naujovės?

Daugiabučių gyventojams, planuojantiems atnaujinti savo būstą, šis pavasaris buvo kupinas naujienų. Balandžio mėnesį paskelbta, jog įsigaliojo nauja tvarka, pagal kurią norintieji atnaujinti savo būstą turės sulaukti kvietimo, o gegužės mėnesio pradžioje pasirašyta sutartis, garantuojanti, jog daugiabučių modernizacija Lietuvoje sparčiai vyks iki pat 2020 m.

Aplinkos viceministrė Daiva Matonienė.<br>T.Bauro nuotr.
Aplinkos viceministrė Daiva Matonienė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-05-20 15:46, atnaujinta 2017-11-27 16:23

Apie daugiabučių atnaujinimo galimybes 2014–2020 metais ir nuo balandžio mėnesio įsigaliojusios tvarkos privalumus – pokalbis su Aplinkos viceministre Daiva Matoniene.

Šiuo metu daugiabučiai Lietuvoje modernizuojami dar iš 2007–2014 m. laikotarpio lėšų. Ar turi pagrindo nuogąstavimai, kad šis finansavimas netrukus išseks ir kai kurie projektai liks neužbaigti?

2007–2014 m. laikotarpio lėšos dar nepasibaigė. Pagal dabartinę statistiką turime per 3 600 suderintų investicijų planų, 1 300 pasirašytų statybos rangos sutarčių ir 250 pilnai renovuotų daugiabučių. Šis skaičius nėra didelis, tad naudojant 2007–2014 m. laikotarpio lėšas planuojama modernizuoti dar maždaug 1 000 namų, didžiąją dalį –700–800 iš jų – per šiuos metus. Kokie finansavimo šaltiniai daugiabučių modernizavimui numatomi 2014–2020 m. laikotarpiu? Gegužės 7 d. buvo pasirašyta trišalė sutartis tarp Aplinkos, Finansų ministerijų ir Europos investicijų banko. Šia sutartimi įsteigtas fondas „Jessica II“, kuris tęs „Jessica I“ fondo darbą.

Dabar daugiabučių atnaujinimui 2014–2020 m. laikotarpiu jau numatyta skirti 150 mln. eurų Europos Sąjungos paramos. Tačiau ši suma nėra galutinė. Ją papildys Klimato kaitos specialiosios programos ir valstybės biudžeto lėšos. Komerciniai bankai taip pat kviečiami prisidėti prie modernizavimo, tad planuojama padidinti turimą sumą tris – keturis kartus.

Ar pradėjus modernizacijai naudoti 2014–2020 m. laikotarpio lėšas atsiras daugiau galimybių atnaujinti savo būstą?

Galimybių naujajame laikotarpyje bus nei mažiau, nei daugiau – tiek pat, kiek ir šiuo metu. Svarbu pabrėžti, kad labai reikšmingas išliks pačių gyventojų aktyvumas inicijuojant modernizaciją.

Nuo balandžio mėnesio pasikeitė dabartinė modernizavimo tvarka. Dabar norintieji modernizuoti daugiabutį, turės sulaukti bendro kvietimo. Kodėl prireiks keisti ankstesnę tvarką?

Kvietimų sistema leis visą procesą padaryti ne tik optimalesnį, bet ir pigesnį. Pirmiausia daugiabučiai bus modernizuojami ne stichiškai, pateikus investicijų planus, bet sulaukus kvietimo, o kvietimai bus skelbiami apskaičiavus, kokie yra statybų sektoriaus pajėgumai ir finansinės valstybės galimybės.

Pavyzdžiui, jei bus apskaičiuota, kad per vienerius metus kokybiškai įmanoma atnaujinti 800–1 000 daugiabučių, tokiam namų kiekiui ir bus skelbiamas kvietimas. Užbaigus jų modernizaciją, bus skelbiamas naujas kvietimas ir t. .t Planuojama, kad pirmasis kvietimas bus paskelbtas antroje šių metų pusėje.

Kokie svarbiausi naujos tvarkos privalumai?

Praktika rodo, kad šiuo metu prirengiama daug investicijų planų, bet jie atgula stalčiuose dėl įvairių trikdžių. Siekiame šią problemą spręsti. Be to, kvietimai padarys modernizaciją aiškesne ir skaidresne – gyventojams bus daug paprasčiau planuoti atnaujinimo darbus, jie tiksliai žinos, kada atnaujinimas bus atliktas.

Antras labai svarbus dalykas tai, jog modernizacija turi būti atlikta ne tik laiku, bet ir gerai. O darbų kokybę gali laiduoti tik atsižvelgimas į realius statybų įmonių pajėgumus ir gera statybos darbų kontrolė. Šiuo metu Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija tikrina kiekvieną modernizuojamą daugiabutį net kelis kartus. Siekiame išlaikyti šią praktiką. Taigi – daug racionaliau atnaujinti kiek mažesnį daugiabučių skaičių, bet labai kokybiškai.

Trečias svarbus dalykas – modernizacijos kaina. Rinkoje vienu metu atsiradus tūkstančiams investicijų planų, atnaujinimo darbų kaina gali natūraliai pakilti. Geresnis modernizavimo planavimas ir valdymas, kurį užtikrins kvietimai, šią problemą spręs. Negalime leisti, kad atnaujinimo kaina kiltų 30 ar 40 proc., nes ypatingai svarbu, kad ji atsipirktų, būtų kokybiška ir prieinama žmonėms.

Ar per ateinančius penkerius metus daugiabučių atnaujinimo tempai didės?

Optimistiškiausios prognozės leidžia tikėtis, jog per metus turėtų pavykti atnaujinti apie 800–1 000 daugiabučių. Konkrečiau prognozuoti padės šių metų rezultatai, jie bus savotiškas indikatorius, parodysiantis, kokie realiausi modernizavimo tempai.

Ar naujoji tvarka reiškia, jog gyventojai, planuojantys inicijuoti savo daugiabučio atnaujinimą, turėtų šį sprendimą šiek tiek atidėti?

Jokiu būdu. Gyventojai turi būti aktyvūs ir ilgai nedvejoti. Tie, kurie norėtų atnaujinti savo daugiabutį, turėtų atsiminti, jog jų laukia daug „namų darbų“ – tiek susipažinimas su praktiniais atnaujinimo pavyzdžiais, tiek gyventojų susirinkimų organizavimas, tiek bendras sprendimas dėl atnaujinimo bei investicijų plano derinimas nėra darbai, kuriuos galima atlikti per vieną dieną. Šis procesas yra labai ilgas ir nereikėtų jo atidėlioti.

www.atnaujinkimebusta.lt 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?