Alytiškiai ir marijampoliečiai kviečiami gyventi atsakingai

Gegužės 23-ąją Alytaus ir Marijampolės regionų gyventojai, jaunos šeimos su vaikais ir jaunimas kviečiami į aplinkosaugos šventę. Atvirų durų dienos renginiai, nuo 12 iki 15 val., vyks Marijampolės nuotekų valykloje ir Alytaus regiono atliekų tvarkymo centre. Svečiai galės sužinoti ne tik tai, kaip moderniomis technologijomis tausojama aplinka, bet ir dalyvauti viktorinose, laimėti šaunių prizų, atlikti įvairiausius bandymus.

Alytiškiai savo akimis galės stebėti visą šiukšlių rūšiavimo procesą.<br>ARATC nuotr.
Alytiškiai savo akimis galės stebėti visą šiukšlių rūšiavimo procesą.<br>ARATC nuotr.
Nuotekų metu susidariusį dumblą, apdorojant moderniomis priemonėmis, dingo nemalonūs kvapai.<br>Marijampolės nuotekų valyklos nuotr.
Nuotekų metu susidariusį dumblą, apdorojant moderniomis priemonėmis, dingo nemalonūs kvapai.<br>Marijampolės nuotekų valyklos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

May 21, 2015, 11:08 AM, atnaujinta Nov 27, 2017, 2:01 PM

Tokie pat atvirų durų dienos renginiai vyks ir Vilniaus nuotekų valykloje bei Klaipėdos vandenvietėje, kurios, kaip ir prieš tai minėti objektai, prisideda prie aplinkosaugos gerinimo ir užterštumo mažinimo.

Aktyvios pramogos šeimoms

Šiuos renginius organizuojančios bendrovės „Linksmadienis“ komunikacijos vadovė Gintarė Kiznienė tvirtina, kad jie labiausiai turėtų sudominti jaunas šeimas su vaikais ir jaunimą, nes sumanyta programa turėtų prikaustyti jų dėmesį. „Atvykti laiko radusių šeimų lauks įdomi veikla. Viena iš jų – viktorinos apie atliekų tvarkymą, nuotekų valymą, o geriausiai pasirodę mažieji dalyviai bus nustebinti puikiomis dovanomis. Bus apdovanoti Marijampolės ir Alytaus regionų moksleiviai, kurie geriausiai pasirodys aplinkosauginiame konkurse „Atradimai gamtoje“, kuris šiuo metu vyksta jų regiono mokyklose“, – sako G.Kiznienė.

Svarbiausias šių renginių veidas, kuris turėtų patikti mažiesiems svečiams, bus jų vedėjas – išmintingasis Profesorius, kuris žaismingai koordinuos sumanytas veiklas. Be to, vaikai galės dalyvauti ir kūrybinėse dirbtuvėse, kur galės atlikti bandymus su vandeniu, cheminėmis medžiagomis, daryti eksperimentus su pateiktomis priemonėmis. Tuo metu suaugusieji galės dalyvauti ekskursijose po nuotekų valyklą, pamatyti, kaip moderniausiai visoje šalyje yra tvarkomos komunalinės atliekos. Gamina elektros ir šilumos energiją

Modernizavus Marijampolės nuotekų valyklą, iš nuotekų susidariusį dumblą jau galima moderniai apdoroti išplečiant jo panaudojimo galimybes – gaminti elektros bei šilumos energiją. Dumblas jau nebe pūdomas atviroje aikštelėje, o išdžiovinamas ir paverčiamas granulėmis.

Marijampolės nuotekų valyklos atstovas Antanas Navickas taip pat atkreipia dėmesį, kad dabar yra kur kas daugiau dumblo panaudojimo galimybių.

„Iš apdoroto dumblo išgaunamos biodujos, kurios naudojamos elektros energijos bei šilumos gamybai. Na, o mažėjant dumblo tūriui ir kiekiui, mažėja aplink valyklą sklindantys kvapai, patogesnis dumblo naudojimas dirvožemio tręšimui, aplinkos darbams“, – tvirtina A. Navickas.

Atliekos perdirbamos efektyviau

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro ekologės Erikos Mockevičienės teigimu, įrengus mechaninė atliekų rūšiavimo liniją komunalinės atliekos pradėtos rūšiuoti efektyviau, mažėja aplinkos tarša, o per metus galima apdoroti beveik 66 tūkst. tonų atliekų – kur kas daugiau, nei iki tol.

Atliekos, patenkančios į mišrių komunalinių atliekų konteinerius, yra gabenamos į šį centrą ir čia mechaniškai rūšiuojamos.

„Iš bendro atliekų srauto atskiriamos biologiškai skaidžios atliekos – maisto gaminimo, žaliųjų zonų, sodų atliekos, medžių šakos, nupjauta žolė, surinkti lapai, taip pat dumblas, mėšlas, kurie yra kompostuojami specialiai įrengtoje aikštelėje. Atskiriami metalai ir plastikas, kurie perduodami perdirbimui, o degios ir kitokios deginimui tinkamos atliekos – deginimui“, – pasakoja E.Mockevičienė.

Abu šie objektai modernizuoti ir naujai įrengti pasinaudojus 2007–2013 m. laikotarpio Sanglaudos fondo lėšomis pagal Sanglaudos skatinimo veiksmų programą.

Kviečiame visus apsilankyti atvirų durų dienose!

Laikas: gegužės 23 d., 12–15 val.

Vieta Alytuje: Alytaus regiono nepavojingų atliekų sąvartyno teritorija, Takniškių kaimas, Alovės sen. Alytaus r.

Vieta Klaipėdoje: I-oji vandenvietė, Liepų g. 49a, Klaipėda

Vieta Marijampolėje: Marijampolės nuotekų valykla, Gėlyno g. 38 Marijampolė

Vieta Vilniuje: Vilniaus miesto nuotekų valykla, Titnago g. 74, Vilnius

Renginiai nemokami

Aplinkos ministerija www.am.lt, Aplinkos projektų valdymo agentūra www.apva.lt,ES struktūrinė parama www.esparama.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.