EBPO: atotrūkis tarp turtingųjų ir vargšų toliau auga

Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) paskelbė, kad 10 proc. turtingiausių žmonių pajamos yra vidutiniškai 9,6 karto didesnės nei 10 proc. vargingiausiai gyvenusių žmonių, skelbia BBC.

Vienas iš veiksnių, lemiančių nelygybės augimą yra vis labiau paplitęs vadinamasis nestandartinis darbas, kurį sudaro darbas pagal laikinąsias darbo sutartis ir savisamda.<br>V.Balkūno nuotr.
Vienas iš veiksnių, lemiančių nelygybės augimą yra vis labiau paplitęs vadinamasis nestandartinis darbas, kurį sudaro darbas pagal laikinąsias darbo sutartis ir savisamda.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

May 21, 2015, 5:03 PM, atnaujinta Nov 27, 2017, 12:01 PM

Standartinių priemonių, skirtų turtinei nelygybei nustatyti, nėra, tačiau dauguma veiksnių rodo, kad finansinės krizės laikotarpiu ji augo lėčiau arba sumažėjo, o dabar vėl ima augti.

EBPO perspėjo, kad tokia nelygybė kelia grėsmę ekonominiam augimui.

Anot EBPO, iš dalies tai paaiškinama didelėmis švietimo spragomis tose šalyse, kur fiksuojama didžiausia nelygybė, o tai savo ruožtu lemia mažiau produktyvią darbo jėgą.

EBPO priklauso dauguma ES narių, taip pat tokios išsivysčiusios ekonomikos kaip JAV, Kanada, Australija ir Japonija.

EBPO teigimu, vienas iš veiksnių, lemiančių nelygybės augimą yra vis labiau paplitęs vadinamasis nestandartinis darbas, kurį sudaro darbas pagal laikinąsias darbo sutartis ir savisamda. Anot organizacijos, namų ūkių, priklausomų nuo tokio darbo, skurdo koeficientas didesnis, nei kitų namų ūkių, ir tai lemia didesnę nelygybę.

Organizacija taip pat teigia, kad mokesčių ir pašalpų sistemos tampa mažiau efektyvios perskirstant pajamas. Kita vertus, anot EBPO, vienas iš veiksnių, ribojančių nelygybės augimą, yra augantis dirbančių moterų skaičius.

Kaip teigiama EBPO ataskaitoje, vienas iš kelių regionų, kur nelygybė neauga pastaruosius 30 metų, yra Lotynų Amerika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.