Iki susitarimo su Graikija – ilgas kelias

Graikijos premjeras Alexis Tsipras teigia, kad ketvirtadienio derybos su Prancūzijos ir Vokietijos lyderiais buvo „draugiškos ir konstruktyvios“, tačiau apie jokį proveržį artėjant galutiniam, birželį pasibaigsiančiam, terminui nekalba. Apie tai praneša „EUbusiness“.

Vokietijos kanclerė A.Merkel.<br>AP nuotr.
Vokietijos kanclerė A.Merkel.<br>AP nuotr.
Graikijos premjeras A.Tsipras.<br>AP nuotr.
Graikijos premjeras A.Tsipras.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

May 22, 2015, 11:09 AM, atnaujinta Nov 27, 2017, 9:19 AM

Vokietijos kanclerė Angela Merkel, Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as bei Graikijos premjeras „savo dėmesį sutelkė ties noru pasiekti susitarimą dėl dabartinės programos“, skirtos remti Graikijos finansus, teigė Prancūzijos prezidentą lydėjęs pareigūnas.

Po beveik dvi valandas trukusio pasitarimo visos trys šalys „susitarė, kad Graikijos valdžiai reikia ir toliau dirbti su trimis institucijomis“, teigia anonimiškai pasisakęs pareigūnas, turėdamas galvoje Atėnų kreditorių trejetą – ES, Europos centrinį banką ir Tarptautinį valiutos fondą.

Šaltinis Graikijos vyriausybėje pridūrė, kad A.Merkel bei F.Hollande'as „supranta poreikį ieškoti ilgalaikio sprendimo“ ir teigė esantys pasirengę, „jeigu reikės, asmeniškai prisidėti prie susitarimo paspartinimo“.

Derybos tarp Graikijos ir jos kreditorių atsidūrė aklavietėje dėl Atėnų reikalavimų atšaukti darbo ir pensijų reformas, taip pat sumažinti biudžeto orientyrus, nustatytus finansinės paramos Graikijai programoje.

Atėnai sutiko su tam tikromis nuolaidomis, tokiomis kaip specialus mokesčio bankų operacijoms įvedimas, tačiau svarstymai šiuo klausimu tik neseniai prasidėjo, pranešė du šaltiniai, artimai susiję su derybomis.

Graikijos vyriausybė leido suprasti, kad jeigu derybos sužlugs, prieš grąžindami skolą, jie pirmiausia sumokės pensininkams ir valstybės tarnautojams.

A.Merkel: „Dar daug reikia nuveikti“

Vokietijos kanclerė Angela Merkel penktadienį pareiškė, kad dar reikia daug darbo, kad būtų pasiektas susitarimas su Graikija dėl priemonių, turinčių padėti išspręsti jos skolų krizę, užsitęsus varginančioms deryboms ir baiminantis, kad Atėnams gali pristigti pinigų. 

Graikijos kairiųjų pažiūrų premjero A.Tsipro vyriausybės atkakliai derasi su tarptautiniais skolintojais dėl tolesnio finansavimo, o kreditoriai mainais reikalauja toliau vykdyti griežto taupymo priemones. 

A.Tsipras ketvirtadienio vakarą susitiko su A.Merkel ir Prancūzijos prezidentu F.Hollande'u ES ir Rytų partnerystės programos šalių viršūnių susitikimo Rygoje kuluaruose, bet per jų diskusijas joks proveržis nebuvo pasiektas. 

„Tai buvo labai draugiškas ir konstruktyvus pokalbis“, – sakė A.Merkel, eidama į viršūnių susitikimą penktadienį. 

„Tačiau aišku, kad darbas su trimis institucijomis turi būti tęsiamas. Dar reikia daug nuveikti“, – pridūrė ji, turėdama omenyje ES, Europos centrinį banką ir Tarptautinį valiutos fondą, kurie dukart skyrė Graikijai finansinės pagalbos paketus – iš viso 240 mlrd. eurų.

Tuo tarpu šaltinis Graikijos vyriausybėje pridūrė, kad A.Merkel ir F.Hollande’as „suprato būtinybę pasiekti ilgalaikį susitarimą“, ir sakė, kad jie yra pasirengę esant reikalui „prisidėti asmeniškai“, kad susitarimas būtų greitai pasiektas. 

Graikijos kraštutinių kairiųjų vyriausybė ir jos tarptautiniai kreditoriai ne vieną mėnesį veda derybas dėl reformų, kurios atvertų kelią Atėnams gauti   paskutinę 7,2 mlrd. eurų išmoką pagal finansinės pagalbos programą. Šios lėšos Graikijai reikalingos, kad šalis išvengtų nemokumo ir galimo pasitraukimo iš euro zonos.   

Atėnai jau artimiausiomis savaitėmis gali pristigti pinigų, o derybos su tarptautiniais kreditoriais yra patekusios į aklavietę, Graikijai nesutinkant su skolintojų reikalavimais imtis reformų, įskaitant pensijų apkarpymą ir darbo rinkos liberalizavimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.