Laikinosios sostinės veidą keičia ir modernizacijos spalvos

Kaunas – antrasis pagal dydį Lietuvos miestas ir vienas didžiausių lyderių pagal atnaujinamų daugiabučių namų skaičių. Kaip Laikinajai sostinei pavyksta suderinti didelį modernizacijos tempą, gyventojų norus kuo originaliau papuošti savo būsto išorę ir išlaikyti miesto veido darną, sutiko papasakoti Kauno savivaldybės Urbanistikos ir architektūros skyriaus vedėjo pavaduotoja Lolita Rakevičienė.

Namų renovacijai renkasi šiltesnes spalvas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Namų renovacijai renkasi šiltesnes spalvas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 22, 2015, 4:23 PM, atnaujinta Nov 27, 2017, 7:47 AM

Siekia „neišderinti“ kvartalų vaizdo

Pasakodama apie estetinę modernizacijos visumą Kaune, Lolita Rakevičienė išskiria kelis netikėtus dalykus, apie kuriuos dažnas tikriausiai nėra pagalvojęs, žiūrėdamas į atnaujintus senų daugiabučių fasadus.

Pirmasis dalykas, į kurį atkreipia dėmesį pašnekovė – dabartinis vadinamų „miegamųjų“ rajonų, kuriuose daug modernizuojamų namų, vaizdas: „Jeigu gerai įsižiūrėtume į senos statybos daugiabučių rajonus, pamatytume, jog jie visi suprojektuoti panašiu metu ir jiems sumanyta bendra estetika. Tariant trumpiau, šiuose rajonuose namai tarpusavyje dera. Taip ir turėtų būti. Šiuo metu architektūriniu požiūriu vyksta ne itin sveikintinas dalykas – gana stichiška pavienių daugiabučių modernizacija.

Be abejo, tiek gyventojai, tiek projektuotojai ir architektai rengdami konkrečių namų atnaujinimo projektus, siekia parodyti kuo daugiau kūrybiškumo. Tačiau kartais pamirštamas bendresnis kvartalo ir rajono vaizdas. Nesinorėtų, kad ištisi kvartalai pasidarytų chaotiški, todėl gyventojų ar projektuotojų siūlomus spalvinius sprendimus – nuo sienų spalvos iki ryškesnių detalių komponavimo – nagrinėjame labai atidžiai, galvodami apie tai, kaip atrodys greta esantys namai ateityje, ar jie ryšis panašiems eksperimentams, ir t. t.“

Netikėtas šiltesnių spalvų pomėgis

Kitas netikėtas dalykas, kurį pastebi pašnekovė – tai, kad tendencija rinktis šiltų spalvų fasadus padiktuota labiau gyventojų pageidavimų, nei bendresnių taisyklių.

„Sodrių spalvų gama vis dėlto priklauso ne eksterjerui, o interjerui. Todėl nei rožinės, nei kreminės spalvos namų sienos nėra toks tradicinis pasirinkimas, kaip gali pasirodyti. Tokia tendencija stebina ir dėl to, kad Lietuva nėra šilto klimato šalis ir šiltesnių spalvų, būdingų šiltesniems kraštams, pomėgis atrodo šiek tiek keistas. Neretai ir savo darbe turime kiek pasiginčyti su gyventojais dėl pasirinktos spalvos atspalvio, nes jis tiesiog yra per ryškus.“

Iš spalvų pasaulio – į medžiagų

Urbanistikos ir architektūros skyriaus vedėjo pavaduotoja pabrėžia, kad savivaldybė stengiasi kuo mažiau kištis į architektų ir projektuotojų darbą parenkant daugiabučiams spalvinius sprendimus, bei siekia kuo labiau atsižvelgti į pirminius gyventojų pageidavimus.

„Nors griežto „ne“ niekada niekam nesakome, kai kada modernizuojant daugiabučius pamirštama, kad yra ne tik spalvos, bet ir medžiagos, galinčios suteikti daugiabučiui išskirtinumo. Be abejo, daug priklauso nuo to, kiek pinigų skirta geresniam fasadui, bei to, kiek laiko, galvodamas apie namo išorę, praleidžia projektuotojas. Pastebime, kad kai kada gyventojams tiesiog pasiūlomas tam tikras spalvinis sprendimas, pavyzdžiui, su ryškesnėmis detalėmis, ir viskas. O kai kada atrandamas ir medžiagų pasaulis, kai gyventojams paaiškinama, kad galbūt verta pagalvoti apie kuklesnį spalvinį sprendimą, bet sąlyginai prabangesnį medžiagų parinkimą. Jau dabar turime pavyzdžių, kai daugiabučių gyventojai pradeda rinktis net gana prabangias medžiagas fasado šiltinimui ir atsiranda daugiau laisvės fantazijai bei eksperimentams ne tik su spalvomis.“

www.atnaujinkimebusta.lt 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.