Lenkija skelbia karą statybinių medžiagų brokdariams

Kaip Lietuvoje, taip ir kaimyninėje Lenkijoje, naujos statybos butus įsigiję žmonės dažnai patiria šoką dėl drėgstančių lubų, skilinėjančių sienų ir kitokio statybinio broko. Nors dėl tokių „staigmenų“ dažniausiai yra kaltinami neva aplaidžiai dirbantys statybininkai, tačiau dažnai problemos kyla ir dėl nekokybiškų statybinių medžiagų.

kontrolieriai Lenkijoje nustatė, jog dėl statomų namų broko kalti ne tiek statybininkai, kiek nekokybiškų medžiagų gamintojai.<br>E.Butrimo nuotr.
kontrolieriai Lenkijoje nustatė, jog dėl statomų namų broko kalti ne tiek statybininkai, kiek nekokybiškų medžiagų gamintojai.<br>E.Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, specialiai lrytas.lt, Varšuva

2015-05-24 14:21, atnaujinta 2017-11-26 21:40

Cementą, langus, duris, grindis, dažus ir kitas statybines medžiagas Lenkijoje gaminančių firmų sukčiavimai pasiekė tokį mąstą, jog dėl brokdarių pažabojimo net buvo kreiptasi pagalbos į Seimą. Susirūpinta po pernykščio Centrinės statybų priežiūros valdybos (CSPV) kontrolės, nustačiusios, kad 47 iš 61 patikrinto gaminio neatitinka privalomų standartų.

Seimas specialia įstatymo pataisa suteikė CSPV teisę viešinti nekokybiškų gaminių autorius. Iki tol tarnyba tikrindavo , ar rinkoje esančios statybinės medžiagos ir gaminiai yra legalūs, ar yra privalomi dokumentus bei ar yra tinkamai ženklinami.

Jeigu CSTV retkarčiais nustatydavo pažeidimus, tai privalėjo apsiriboti vien nuobaudomis ir neturėjo teisės paviešinti brokuotas medžiagas gaminančių firmų pavadinimų. Dėl to galėjo tik pasitikėti gamintojų sąžiningumu.

Kaip teigia Statybinių medžiagų gamintojų sąjungos pirmininkas Ryszardas Kowalskis, brokdariai savo prekes nebaudžiamai pardavinėdavo pigiau, todėl su jais sunkiau buvo konkuruoti sąžiningiems verslininkams.

Dėl prastos gaminių kokybės nuostolių patirdavo statybininkai bei namų valdytojai, privalantys taisyti broką.

R.Kowalskis spėja, kad mažiausiai trečdalis statybos parduotuvių prekiauja gaminiais, kurių kokybė neatitinka to, kas parašytadokumentuose. Sąjungos pirmininkas visgi apgailestauja, kad Seimas nesiryžo sugriežtinti baudų tokiems sukčiams.

Tačiau jie pasiūlė įpareigoti bokuotų medžiagų gamintojus sumokėti penkis kartus didesnę kainą už kokybės tyrimus. O taip pat išimti iš prekybos visus nekokybiškus gaminius.

R.Kowalskis viliasi, kad Senatas grąžins Seimo išbrauktą reikalavimą maksimaliai griežtai bausti sukčius, ir šių gerokai sumažės. Kontrolieriai tikisi, kad nesąžiningus gamintojus padės demaskuoti pirkėjų skundai ir paprašė pranešti apie savo įtarimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.