V. Putinas perėmė išvogtą gintaro kasyklą Kaliningrade

Didžiausioje pasaulyje gintaro kasykloje – permainos. Ilgai Kaliningrado gintaro kasybos kombinatas tiesiog merdėjo, o prie valdymo stojusios įvairios grupuotės gintaro kombinatą nustekeno. Galbūt dėl to, kad jis buvo valdomas federaliniu lygiu.

Didžiausią gintaro karjerą perėmė V.Putino bičiulio vadovaujama valstybinė korporacija.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Didžiausią gintaro karjerą perėmė V.Putino bičiulio vadovaujama valstybinė korporacija.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gintaro kasykloje veikia ir nedidelis muziejus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gintaro kasykloje veikia ir nedidelis muziejus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Aleksandras Procenka, specialiai lrytas.lt, Maskva

May 24, 2015, 11:37 PM, atnaujinta Nov 26, 2017, 8:04 PM

Tačiau Rusijos prezidento Vladimiro Putino įsaku gintaro kasybos karjeras perduotas valstybinei gynybos korporacijai „Rostech“, kuriai vadovauja artimas prezidento bičiulis dar nuo KGB laikų Sergejus Čemezovas, rašo „Vedomosti“.

Apie visa tai žurnalistams pasakojo kombinato direktorių tarybos pirmininkas Vitalijus Mašickis. Didžiausia pasaulyje gintaro kasykla yra Palvininkų (Jantarno) gyvenvietėje, Kaliningrado srityje.

Teisė pirkti – tik vienam žmogui

„Iki tol, kol gintaro kombinatas buvo perduotas valstybinei korporacijai, čia veikė nesąžiningos schemos tiek pajamų srityje, tiek gintaro pardavime, – pasakojo V.Mašickis. – Pavyzdžiui, komercinės struktūros, priklausiusios tokiam Viktorui Bogdanui, buvo išskirtinės gintaro pirkėjos kombinate.

Šios perpardavinėjo gintarą jau visai kitomis kainomis, o su kombinatu atsiskaitydavo jau tik po sandorių“.

Ir tai dar ne viskas. V.Bogdano supirkėjai galėdavo grąžinti neparduotą gintarą atgal į kombinatą, ir dėl to nepatirdavo jokių finansinių nuostolių. Tačiau kombinatas dirbo, o gintarą pardavinėjo minimaliomis ne rinkos kainomis. Dėl to, pasak naujojo vadovo, ir didėjo nuostoliai. „Nebuvo daroma jokių investicijų, o visas pelnas nusėsdavo tų vadinamųjų partnerių kišenėse“, – atviravo V.Mašickis.

Naujasis Kaliningrado gintaro kasyklos generalinis direktorius Michailas Zacepinas – buvęs spec.tarnybų pulkininkas (sakoma, kad „buvusiųjų“ ten nebūna). Jam reikia sugriauti visą veikusią schemą, tačiau iškilo naujos problemos.

Kels gintaro kainą

Iki šiol 90 proc. kombinate iškasamo gintaro iškeliaudavo į Kiniją, Baltijos šalis ir Lenkiją, kur kainos yra gerokai didesnės nei pačioje Rusijoje. „Lenkija, kurioje nekasamas gintaras, staiga tapo „pasauline gintaro sostine“, – stebėjosi V.Mašickis.

Teoriškai supirkti gintarą gali 200 Rusijos kompanijų-perdirbėjų. Tačiau beveik visos kompanijos, kurios superka gintarą. Savarankiškai perdirba tik 10-15 proc. ginaro, o likusią dalį tiesiog perparduoda. Todėl kombinatas ketina kelti gintaro kainą.

„Užduotis labai sudėtinga, – sako V.Mašickis. – pirmam tyrimui reikės 2-3 mėnesių, o rudenį pradėsime galvoti, kaip veikti toliau. Todėl, kad mūsų užduotis – pakelti kainas iki rinkos lygio, tačiau iš kitos pusės – palaikyti šalies gintaro apdirbėjus.

Jeigu rytoj kainas pakeltume iki rinkos lygio, gintaro apdirbimas Rusijoje apskritai numirtų. Ir ateis koks verslininkas iš Kinijos ir supirks čia visą gintarą, o perdirbs ten, Kinijoje“, – dėstė direktorių tarybos pirmininkas.

Nelegaliai kasantiems – juokingos baudos

Dar viena problema – ką daryti su smulkiu gintaru. Ketvirtadalis iškasamo gintaro tinkama naudoti juvelyrikoje, bet likusi dalis – labai smulkūs gabaliukai, kurių nėra kur pritaikyti dabar, pasakojo V.Mašickis.

Todėl dabar gintaro kombinatas apdirbėjams parduoda taip vadinamus rinkinius, kuriuos yra skirtingo dydžio gintarai. Parduoti tik didelius gintarus arba juos atskirti kombinatui būtų nenaudinga.

Trečia problema – nelegali kasyba. „Gintaro, kuris tinkamas parduoti, iškasama 80 tonų. Teisėsaugos pareigūnų duomenimis, nelegalūs kasėjai Kaliningrado srityje parduoda dar 60-80 tonų gintaro, tačiau jie ima tik aukštos kokybės grynuolius“, – pasakojo kombinato direktorių tarybos vadovas.

Be abejo, nelegalai nemoka jokių mokesčių, ir tai didžiulė problema. O baudų niekas nebijo. Pagal dabar galiojančią tvarką nelegalius gavėjus galima nubausti tik 3 tūkstančių Juos nubaudžia, tačiau šie vėl grįžta atgal, su savo kastuvais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.