Ko galima išmokti iš sėkmingai besirenovuojančių mažų miestų?

Pirmieji tarp mažųjų – ko gero, taip tiksliausia apibūdinti Molėtų ir Anykščių rajonus, kurie naujausiais duomenimis yra vieni didžiausių lyderių pagal daugiabučių modernizacijos tempus tarp mažesnių savivaldybių. Vien šiemet Molėtuose pasirašytos 32, o Anykščiuose – 28 rangos darbų pirkimo sutartys daugiabučių namų atnaujinimui.

Kaip ir kituose Lietuvos miestuose Anykščiuose iššūkių atnaujinant daugiabučius netrūksta.<br>V.Balkūno nuotr.
Kaip ir kituose Lietuvos miestuose Anykščiuose iššūkių atnaujinant daugiabučius netrūksta.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 25, 2015, 9:56 AM, atnaujinta Nov 26, 2017, 7:43 PM

„Kaip ir kituose Lietuvos miestuose, Molėtuose ir Anykščiuose iššūkių atnaujinant daugiabučius netrūksta. Tačiau iškilusios problemos sprendžiamos nedelsiant, ieškant racionaliausių sprendimo būdų“, – pastebi Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) specialistė Utenos regione Regina Šilinskienė.

Atnaujinimo čempionai – be bendrijų

„Ne paslaptis, jog modernizuojant daugiabučius gali iškilti daug problemų. Visuomet yra ir atnaujinimu nepatenkintų gyventojų, ir rangovų, kuriems nepavyksta pasiekti planuotų rezultatų. Problemos gali kilti labai įvairios, tačiau svarbiausia – kaip jos sprendžiamos ir išsprendžiamos. Pavyzdžiui, labai svarbu, kad daugiabučių namų atnaujinimui butų suburta darniai veikianti komanda, kurioje dalyvautų ne tik administruojančios įmonės atstovai, bet ir savivaldybė.

Jeigu  administruojančios įmonės projektų vadovas , kuris ne visada turi galią spręsti tam tikrus klausimus, turi paramą ne tik iš tiesioginių savo vadovų, bet ir iš savivaldybės specialistų ir vadovų, galima tikėtis, kad renovacijos procesas bus sėkmingas. Tiek Anykščiai, tiek Molėtai yra puikūs pavyzdžiai kaip sėkmingai gali vykti modernizacija, jei joje aktyviai, o ne formaliai dalyvauja net aukščiausi savivaldos pareigūnai“, – dėsto BETA specialistė.

Nepaisant plačiai paplitusios nuomonės, jog sėkmingiausiai modernizuoti būstą sekasi iniciatyvioms namų bendrijoms, Molėtuose ir Anykščiuose daugiabučiai daugiausiai modernizuojami pagal savivaldybės programas. Tad ir didžiausia atsakomybė inicijuojant bei prižiūrint atnaujinimą tenka savivaldybių paskirtiems administratoriams. „Be abejonės, administratorių bendravimas su gyventojais, kiekvieno nuomonės išklausymas reikalauja daug laiko. Be to, vienas projektų vadovas prižiūri ne vieną daugiabutį, o kelias dešimtis. Darbas – milžiniškas. Tačiau dirbdami su administruojančiomis įmonėmis iš šių miestų, pastebime, jog modernizacijos procese dirba išties labai kompetentingi specialistai, turintys ne tik didelę patirtį ir išmanantys kiekvieno modernizuojamo daugiabučio specifiką, bet ir užsitarnavę gyventojų pasitikėjimą. Manau, kad tai – itin svarbu“, – sako R.Šilinskienė.

„Žemiška“ Molėtų paslaptis

Molėtuose modernizacijos spurtas tęsiasi jau trečius metus. R.Šilinskienė pastebi, jog tokio sujudimo priežastys – net kelios: „Manau, kad modernizacijos sėkmei pasitarnauja ir tai, jog Molėtų miestas – nedidelis. Čia vieni kitus pažįsta ir jaučia didelę atsakomybę už darbą, kurį atlieka. Juokais net galima pasakyti, kad dirbti blogai – tiesiog neišeina. Be to, didesnę įtaką turi ir gerieji pavyzdžiai. Sėkmingai atnaujinus daugiabutį apie modernizavimo naudą galima sužinoti iš pirmų lūpų, pasiteirauti, kiek pinigų sutaupoma, pačiam iš arti pasižiūrėti, kaip atrodo atnaujintas fasadas, balkonai ir t. t.

Labai reikšmingas yra savivaldybės dalyvavimas modernizacijos procese, aktyvi ir iniciatyvi viena iš projektus administruojančių įmonių. Ypatingą dėmesį modernizacijos klausimams skiria ir Molėtų savivaldybės meras S.Žvinys“, – pasakoja BETA specialistė.

Jos teigimu, administruojanti įmonė kiekvieną savaitę savivaldybei teikia ataskaitas apie renovacijos eigą, o iškilus rimtesnėms problemoms, būstų savininkai kartu su specialistais kviečiami į pasitarimus, kuriuose diskutuojama, kaip problemas spręsti.

Anykščiai pasižymi gera komunikacija

R.Šilinskienė pastebi, jog net girdėdami vienodą informaciją skirtingi žmonės gali suprasti ją skirtingai. Dėl to gali atsirasti dalykų, kurie suprantami neteisingai. Itin geras pavyzdys kaip to išvengti – Anykščių rajone įdiegta praktika daug laiko skirti gyventojų informavimui tiek žodžiu, tiek naudojantis informacinėmis technologijomis.

„Atnaujinamo daugiabučio namo butų savininkams ypatingai svarbu žinoti, kaip vyksta visas įgyvendinimo procesas. Todėl vienos administruojančios įmonės projektų vadovas A.Gervinskas organizuoja techninio projekto rengėjo, rangovų ir daugiabučių namo savininkų susitikimus. Jų metu išsamiai supažindinama su techniniu projektu, rangos darbų procesu ir atsakoma į gyventojams rūpimus klausimus. Susitikimai reikalauja daug laiko, bet tokia praktika pasitvirtina“, – sako BETA specialistė.

Pašnekovė įsitikinusi, jog daugiabučio namo atnaujinimo (modernizavimo) projekto įgyvendinimo sėkmei įtakos turi ne tik rangovas, administratorius, bet ir patys gyventojai: „Komunikacija, atsakomybė ir pasitikėjimas vieni kitais – tai vieni iš svarbiausių motyvų visiems, siekiantiems geriausio modernizacijos rezultato.“

www.atnaujinkimebusta.lt 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidento rinkimai – ko nemato Vilniaus burbulas?