Gerieji užsienio kvartalinės renovacijos pavyzdžiai

Jeigu yra šalių, iš kurių galima išmokti daug vertingų pamokų daugiabučių modernizavimo klausimais, tai viena iš tokių neabejotinai yra Vokietija. Joje balandžio mėnesio pabaigoje viešėjo ir Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) atstovai: čia kartu su ekspertais buvo aptarti kvartalinės renovacijos projektai trijuose Lietuvos miestuose – Birštone, Utenoje ir Šiauliuose. Ko galime pasimokyti iš vokiečių?

Vykdant kvartalinę renovaciją yra pasiekiamas vadinamasis „mastelio faktorius“: kuo daugiau statybos ir atnaujinimo darbų tam tikroje vietoje vyksta vienu metu, tuo labiau mažėja santykinė atnaujinimo kaina kvadratiniais ar kubiniais metrais.<br>P.Lileikio nuotr.
Vykdant kvartalinę renovaciją yra pasiekiamas vadinamasis „mastelio faktorius“: kuo daugiau statybos ir atnaujinimo darbų tam tikroje vietoje vyksta vienu metu, tuo labiau mažėja santykinė atnaujinimo kaina kvadratiniais ar kubiniais metrais.<br>P.Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 26, 2015, 9:37 AM, atnaujinta Nov 26, 2017, 2:43 PM

Iš renovuoto rajono neišsilakstė Rytų Berlyno gyventojai

„Užsienyje yra labai daug pavyzdžių, rodančių, kodėl verta renovaciją vykdyti ne pavieniuose namuose, o kompleksiškai, kvartalais. Tokiu būdu labai sumažėja sąnaudos, renovacija yra daug efektyvesnė, atnaujinimo procesai yra paprastesni ir mažiau kainuoja“, – teigia prof.dr.Saulius Raslanas, VGTU Statybos fakulteto Statybos ekonomikos ir nekilnojamojo turto vadybos katedros profesorius.

Vykdant kvartalinę renovaciją yra pasiekiamas vadinamasis „mastelio faktorius“: kuo daugiau statybos ir atnaujinimo darbų tam tikroje vietoje vyksta vienu metu, tuo labiau mažėja santykinė atnaujinimo kaina kvadratiniais ar kubiniais metrais.

Renovacija sprendžia ir socialines problemas. Kaip pavyzdį pašnekovas pateikia 1992 m. renovuotą Hellersdorf'o rajoną, kuris iki Vokietijos susijungimo priklausė Rytų Berlynui. Griuvus Berlyno sienai iškilo klausimas: ką daryti, kad visų Rytų Berlyno gyventojai neperbėgtų į Vakarus? Renovacija buvo viena iš išeičių, tam tikslui buvo pradėta plėtoti labai išsami kvartalinės renovacijos koncepcija, kuri atgaivino Hellersdorf'ą.

„Hellersdorf'e gyvena apie 100 tūkst. gyventojų, modernizacijos procesų metu buvo taikyta 21 renovacijos priemonė: pastatų apšiltinimas, ventiliacijos sureguliavimas, aplinkos sutvarkymas. Turinio požiūriu, viskas ten buvo daroma labai gražiai – projektuojami nauji pastatai, kuriami traukos centrai, darbo vietos tam, kad žmonėms nereikėtų toli važinėti į darbą ir jie galėtų gyventi ir dirbti tame pačiame rajone. Tai labai plati atnaujinimo strategija, turinti įvairių aspektų, atitinkanti darnios renovacijos principus. Šioje vietoje išties turime daug ko pasimokyti“, – tvirtina S.Raslanas.

Kvartalinė renovacija – išeitis Lietuvai

Pašnekovas tvirtina, kad kvartalinės renovacijos pavyzdžių galima bus rasti ne tik minėtuose šalies miestuose. Tokie procesai anksčiau jau buvo vykdyti Žirmūnuose: Minties, Tuskulėnų, Žirmūnų gatvėse, kur buvo renovuoti ištisi kvartalai.

„Renovacija Lietuvoje susiduria ir su iššūkiais, kurie visų pirma yra susiję su gyventojais. Tačiau šiuo metu išties galime stebėti jos įsibėgėjimą. Kvartalinę renovaciją matau kaip puikią išeitį Lietuvai, kuri stipriai padėtų netgi tokiose srityje kaip aplinkosauginių ES įsipareigojimų vykdymas. O vokiečių ekspertų konsultacijas, be abejo, matau kaip labai pozityvų dalyką“, – tvirtina VGTU profesorius.

www.atnaujinkimebusta.lt 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.