Renovacija ir darnus vystymasis: kas bendro tarp jų?

Darnus vystymasis (dar kartais vadinamas tvaria plėtra ar darnia plėtra) yra vienas populiariausių terminų, kuriuos pastaruoju metu girdime šnekėdami tiek apie ekonomikos plėtrą, tiek apie aplinkosaugą. Pasirodo, Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizacijos) programa yra svarbi išpildant darnaus vystymosi nuostatas, suformuluotas 1992 m. pasaulio viršūnių susitikime Rio de Žaneire. Todėl įgyvendindami daugiabučių modernizacijos projektus žmonės gali prisidėti prie šių tikslų įgyvendinimo.

Renovacija prailgina pastato gyvenimo trukmę maždaug 20-30 metų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Renovacija prailgina pastato gyvenimo trukmę maždaug 20-30 metų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 27, 2015, 3:02 PM, atnaujinta Nov 26, 2017, 7:32 AM

Svarbus kompleksinis požiūris

Saulius Raslanas, VGTU Statybos fakulteto Statybos ekonomikos ir nekilnojamojo turto vadybos katedros profesorius, primena, kad dar Rio de Žaneire suformuluoti darnaus vystymosi principai yra šie: aplinkosaugos, energetinio naudingumo (efektyvumo) ir socialinis. Akademikas taip pat priduria, jog tai tampa neblogomis gairėmis ir daugiabučių modernizacijai.

„Nuosekliai atsižvelgiant į darnaus modernizavimo idėją, svarbu atnaujinti ne tik pastatą, bet ir aplinką. Labai geras to pavyzdys yra Žirmūnų g. 3 daugiabutis, kuris buvo atnaujintas dar 2008 metais: čia buvo sutvarkytos ir automobilių parkavimo aikštelės, ir vaikų žaidimų aikštelės, pasodinti medžiai. Rezultatas – itin gyvybingas rajonas, ko nebūtų pasiekta orientuojantis vien tik į sąnaudų šilumai mažinimą. Taigi, kompleksinis požiūris į renovaciją puikiai atitinka darnaus vystymosi principus“, – teigia S.Raslanas.

„Nieko nedarant daugiabučiai pavirs vaiduokliais“

Renovacija prailgina pastato gyvenimo trukmę maždaug 20-30 metų. „Jeigu pastatas projektuojamas maždaug šimtui metui, tai per jo gyvavimo laikotarpį reikėtų atlikit 2 tokias rekonstrukcijas. Tai reikalinga ne vien dėl siekio taupyti šilumos kaštus, bet ir dėl aplinkosaugos principo. Juk Lietuva taip pat yra įsipareigojusi mažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisiją, kuri mažėja suvartojant mažiau dujų. Modernizuotas pastatas sutaupo ne mažiau kaip pusę savo prieš tai buvusių energetinių sąnaudų“, – teigia profesorius.

Pašnekovas primena, kad energetika, kaip ir visa kita, taip pat brangsta, ir yra sunku prognozuoti, kiek ji kainuos po, pavyzdžiui, 20 metų. Nieko nedarant dabartiniai daugiabučiai virs vaiduokliais, o išeitys yra dvi: renovacija arba seno pastato griovimas ir jo pakeitimas nauju, kas, suprantama, yra nepalyginamai brangiau.

www.atnaujinkimebusta.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.