Lietuviai medieną perka Suomijoje. Kas juos ten nuvijo?

Kas nutiko Lietuvos miškams, jeigu Lietuvos perdirbėjai medieną importuoja iš Suomijos? Skandinavų valstybė, kurioje ypač išplėtota popieriaus gamybos ir medienos apdirbimo pramonė, kurioje daug medienos naudojama statyboje ir kuri pati apie 70 proc. medienos importuoja iš Rusijos, lietuviams tampa žaliavos šaltiniu?

Medieną Lietuvos įmonės perka ir Suomijoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Medieną Lietuvos įmonės perka ir Suomijoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Medieną Lietuvos įmonės perka ir Suomijoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Medieną Lietuvos įmonės perka ir Suomijoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

2015-06-01 17:44, atnaujinta 2017-11-25 05:52

Medienos perdirbėjų asociacijos (MPA) susirinkime buvo gauta informacijos, kad Lietuvos įmonės medieną importuoja iš Suomijos.

J.Kerševičiaus individuali įmonė, kuri specializuojasi statybinės medienos paruošimo ir pardavimo bei baldinių ruošinių gamybos srityse, per mėnesį iš šios valstybės nuperka apie 1000 kubinių metrų medienos ruošinių.

Bendrovė „Asaja“ taip pat vežasi pušies rąstus iš Suomijos, kurie vėliau tampa vidaus ir lauko apdailos elementais, skirtais saunoms bei terasoms. Ir tuomet išgabenami į tą pačią Suomiją.

MPA direktorius Juozupas Zimnickas mano, kad taip vyksta dėl nelanksčios prekybos apvaliąja mediena sistemos, taikomos valstybiniuose miškuose.

Privačių miškų savininkai reaguoja į rinką, kuri Lietuvoje yra tiesiogiai priklausoma nuo Skandinavijos medienos rinkos tendencijų ir lanksčiai prisitaiko, pasiūlydama medieną už realią rinkos kainą, o valstybinių miškų medienos pardavimų aukcionų sistema nėra tokia lanksti.

Štai privačiuose miškuose tam tikri medienos sortimentai per pastaruosius dvejus metus atpigo daugiau nei 30 proc., o valstybinių miškų saugotojai verčia perdirbėjus pirkti medieną pagal senas brangiai sudarytas sutartis ir mokėti 10 procentų baudą, jeigu sandorio sutartis nevykdoma.

Lietuvos perdirbėjai dėl mažesnių kainų nemažai medienos perka ir kaimyninėse valstybėse – Baltarusijoje bei Lenkijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.