Rusiškos prekės nereikalingos Ukrainai

Rusijoje gaminti produktai dingsta nuo parduotuvių lentynų Ukrainoje. Šitaip skelbia Rusijos naujienų portalas gazeta.ru. Ukrainos prekybos tinklai prašo tarptautinių kompanijų, kad prekes jos tiektų iš savo fabrikų Europoje, o ne iš tų, kurie įkurti Rusijoje, arba rusiškus gaminius stengiasi pakeisti vietos produkcija. Gamintojai pasirengę taikyti nuolaidas.

Prieš dvejus trejus metus Ukrainos prekybos tinklai iš 15 tūkst. savo asortimento prekių siūlė apie 2-3 tūkst. gaminių rusiškais pavadinimas, dabar tokių produktų skaičius susitraukė iki 200-300 pavadinimų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Prieš dvejus trejus metus Ukrainos prekybos tinklai iš 15 tūkst. savo asortimento prekių siūlė apie 2-3 tūkst. gaminių rusiškais pavadinimas, dabar tokių produktų skaičius susitraukė iki 200-300 pavadinimų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-06-01 13:12, atnaujinta 2017-11-25 08:45

Rinka gerai jaučia, ką reiškia dar pernai prasidėjęs rusiškų prekių boikotas. Kadangi parduoti rusiškus gaminius sudėtinga, Ukrainos prekybos tinklai gręžiasi nuo jų. Kaip sakė tinklų „Pakko“ ir „Vopak“ generalinis direktorius Olegas Merčenka, tiekėjai išsiuntė laiškus tarptautinėms bendrovėms prašydami, kad produktus jie tiektų ne iš savo gamyklų Rusijoje, o iš veikiančių kitur.

„Daugelis jų su tuo sutiko. Tarkim, kramtomoji guma „Orbit“, kuria mes prekiaujame, gaminama Lenkijoje“, – sakė jis.

Prieš dvejus trejus metus Ukrainos prekybos tinklai iš 15 tūkst. savo asortimento prekių siūlė apie 2-3 tūkst. gaminių rusiškais pavadinimas, dabar tokių produktų skaičius susitraukė iki 200-300 pavadinimų.

Kaip rašo gazeta.ru, kompanijos „Metro Cash & Carry Ukraina“ direktorius Martinas Šumacheris patvirtino, kad pirkėjai stengiasi vietoj rusiškų prekių rinktis kitų šalių gaminiais ir daugelis tiekėjų atsisako rusiškų produktų.

„Sulaukiame daug skambučių „karštąja linija“ – klientai teiraujasi, kaip atskirti rusiškas prekes. Buvo atvejų, kai klientai grąžino prekes, ant kurių rusiško brūkšninio kodo buvo užklijuotas užsieninis“, – sakė didelio prekybos tinklo rinkodaros direktorius, nenorėjęs, kad būtų viešinama jo pavardė. Toks ukrainiečių elgesys turi kelias priežastis. Pagrindinė – politinė įtampa tarp dviejų šalių, ypač išaugusi po Krymo praradimo. Ukrainos Aukščiausioji Rada Rusiją pripažino šalimi agresore.

Kaip rašo gazeta.ru, Ukrainos pirkėjams prekybos centruose buvo dalijamos instrukcijos, kaip rinktis prekes.

Prekybos pokyčius patvirtina ir statistika. 2013-aisiais į Ukrainą iš Rusijos buvo įvežama produktų už 23 mlrd. dolerių, 2014-aisiais šis skaičius siekė 11,2 mlrd. dolerių. Per pirmus keturis 2015 metų mėnesius produkcijos importuota vos už 2,1 mlrd. dolerių.

Tarkim, užpernai iš Rusijos į Ukrainą buvo importuota arbatos už 43 mln. dolerių, pernai – už 29,6 mln. dolerių. Konditerijos gaminių importas susitraukė nuo 39,4 iki 17,6 mln. dolerių, alaus – nuo 14,3 iki 12,5 mln. dolerių.

Padidinti rusiškų gaminių pardavimo nepadeda net nuolaidos. Tarkim, rusiška arbata ar valymo priemonės, anot gazeta.ru, parduodamos su 25-30 proc. nuolaida. Tačiau tai pirkėjų negundo.

Toks ukrainiečių elgesys sulauks atsako Rusijoje, šitaip mano tinklų „Taurija-B“ ir „Kosmos“ bendrasavininkis Borisas Muzaliovas.

„Rusijos parduotuvėse parduodama daug ukrainietiškų prekių, ir jas gali ištikti toks pat likimas“, – sakė jis.

Rusijos vartotojų sąjungos pirmininkas Piotras Šeliščas siūlė užsienines prekes, tarp jų ir ukrainietiškas, dėti į atskiras lentynas. Tačiau tokios iniciatyvos niekas nepalaikė. 

Pagal užsienio spaudą parengė Aida Murauskaitė

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.