Titaniką pavertė Nojaus laivu

„Prieš modernizaciją gyventojai sakydavo, kad mūsų namas – Titanikas. O aš vis drausdavau. Sakiau, čia – Nojaus laivas. Titanikas nuskendo, o mes – išplauksime. Ir sėkmingai išplaukėme“, – vaizdingų palyginimų modernizacijos procesui negaili panevėžietė Galina Živelienė, inicijavusi ir prižiūrėjusi renovaciją 8 laiptinių daugiabutyje.

Atnaujintame daugiabutyje būsto aktyviaisiai ieško jaunimas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Atnaujintame daugiabutyje būsto aktyviaisiai ieško jaunimas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 3, 2015, 3:38 PM, atnaujinta Nov 24, 2017, 5:01 PM

Gražiausias Panevėžyje

Penkių aukštų daugiabutyje gyvena daugiau nei 100 žmonių. Tačiau 1966 m. pastatytas pastatas toli gražu nepasižymėjo nei grožiu, nei komfortu.

„Mūsų namas atrodė blogai ir iš vidaus, ir išorės. Stogas buvo užklotas tik viena rulonine danga, bet neapšiltintas. Paskutiniame – 5 aukšte, temperatūra nepakildavo daugiau 17 laipsnių. Labai šalo ir šonininiai butai, nes šildymo sistema buvo visiškai išbalansuota, kai kas buvo prisistatęs papildomų radiatorių. Siūlės tarp blokų leido vandenį, sienos pelijo, o vanduo kai kuriuose butuose tiesiog bėgo nuo lubų per sienas. Viskas buvo tikrai labai blogai.

Kai 2011 m. mane išrinko pirmininke, pradėjau su gyventojais kalbėtis apie tai, kad taip daugiau gyventi visiškai nebeįmanoma“, – atsimena G. Živelienė ir tuoj pat priduria, kad dabar šis daugiabutis tapo pačiu gražiausiu Panevėžyje: „Tikrai galiu pasakyti, kad antro tokio namo pas mus mieste kol kas nėra.“

Keliavo penkerius metus

Nuo atnaujinimo idėjos iki visaverčio dalyvavimo Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje ponios Galinos vadovaujama daugiabučio bendruomenė keliavo net 5 metus.

Pašnekovė pasakoja, kad kelias link modernizacijos tikrai nebuvo lygus: „2011 m. jau buvome pasiruošę investicijų planą, bet daugiabutyje turėjome du rimtus skolininkus ir 2012 m. bankas nedavė paskolos. Visame name sutarėme vėl imtis renovacijos, kai reikalai pasitaisys. Vėliau didžiausia mano baimė buvo, kad nesurinksiu pakankamai gyventojų balsų, nes bankas paprašė, kad atnaujinimui pritartų 60 proc. butų savininkų. Laimei, pavyko surinkti reikiamą kiekį balsų. 2013 m. skolininkų nebebuvo, paskolą mums išdavė, bet anapilin iškeliavo trys namo gyventojai. Vėl teko laukti, kol atsiras nauji butų savininkai. Ir štai, pagaliau, pernai rugsėjį, prasidėjo modernizacijos darbai.“

Butų aktyviai ieško jaunimas

Šiuo metu daugiabučio atnaujinimo darbai beveik baigti – liko tik pakeisti radiatorius ir elektros instaliaciją. G.Živelienė sako, jog gyvenimas name palengvėjo vien apšiltinus stogą ir sienas: „Šie darbai buvo atlikti dar prieš žiemą, ir žmonės nebesiskundė, kad per sienas bėga vanduo. Paskutiniuose aukštuose temperatūra siekė 20 laipsnių. Aišku, ši žiema buvo šilta, apie sutaupymą dar neturime duomenų, tačiau visi pajautėme, kad situacija labai pagerėjo.“

Moteris atkreipia dėmesį, jog vienintelė „prabangos prekė“, kurią pasirinko gyventojai, buvo ventiliuojamas fasadas. Didesnių pokyčių nei vamzdynuose, nei balkonuose neįvyko. Tačiau net numatyto atsinaujinimo pakako, jog butai šiame daugiabutyje sulauktų netikėtai daug dėmesio.

„Pastaruoju metu žmonės pradėjo masiškai ieškoti butų mūsų name. Ypatingai jaunimas. Skambina ir klausia: „Pirmininke, galbūt žinot, ar kas nors ruošiasi parduoti butą name? Savo butus pardavė jau kelis žmonės, ir į namą atkeliauja vis daugiau jaunimo, dėl ko mes labai džiaugiamės. Taigi modernizacijos poveikis mūsų namui buvo labai teigiamas ir įvairiapusiškas“, – džiaugiasi pirmininkė.

www.atnaujinkimebusta.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?